JA, je leest het echt – amigurumi! Dat is geen woord, dat gemakkelijk uit je mond komt, en je twijfelt vast hoe je het moet uitspreken – maar dat is gelukkig niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je weet wat het is, als je iets aan dit blog wilt hebben ;-) Dus laat ik beginnen met het presenteren van dit fenomeen:


Leuke en schattige knuffels

Amigurumi is een Japans woord dat een verscheidenheid aan ontwerpen van kleine schattige dieren omvat. Vrij vertaald betekent amigurumi kleine gehaakte of gebreide knuffels met vulling - ami staat voor gehaakt / gebreid en nuigurumi staat voor schattige / schattige dieren / teddyberen / poppen.

Nu je weet wat amigurumi is, wil ik je wat vertellen over de gebruikte technieken, het uiterlijk van de dieren en welke materialen de schattige creaties nodig hebben, en tot slot - maar niet in de laatste plaats - hoe je de montering het beste overleeft. Helaas kan ik niet helpen met breitechnieken, maar ik zal je wel door de algemene haaktechnieken heen leiden.

Wat wil je weten?

De meest cruciale techniek die je gebruikt bij het haken van amigurumi is de magische ring. De magische ring is de voorwaarde om rond te haken, en daarom onmisbaar bij amigurumi. Ik heb eerder een bericht geschreven over hoe je de magische ring onder de knie kunt krijgen - lees het hier. Je moet de magische ring beheersen, want amigurumi heeft altijd elementen die je rond gaat haken. Het kan b.v. het hoofd van een teddybeer zijn, de lange oren van het konijn of de poten van een kat. Als je haakt vanuit een patroon, staat er altijd hoeveel steken je nodig hebt in de magische ring voor elk item. De magische ring is niet de enige techniek die cruciaal is voor het proces. Meerderen en minderen zijn ook technieken waar je niet zonder kunt. Ik heb twee posts geschreven waarin ik bij elke techniek de diepte in ga en je verschillende tips geef om het beste resultaat te bereiken. Bekijk hier hoe je de perfecte meerdering kunt maken en lees hier de blogpost over minderen. De steken die vaak gebruikt worden zijn simpele vasten, dus als je dat al weet ben je al een eind op weg naar je eerste schattige knuffeldier!

Kleurverandering is vaak nodig en kan voor problemen zorgen! Bij amigurumi haak je meestal in een spiraal, en dit kan enkele erg lelijke overgangen geven bij de kleurenwissel.

Zelf ben ik succesvol geweest met twee verschillende methoden:

1. Werk elke ronde af met een halve vaste en begin nieuwe toeren met een losse. Dit betekent dat je constant een nieuwe ronde haakt, in plaats van steeds maar weer in een spiraal verder te gaan. Op die manier begint je kleurwisseling in een nieuwe ronde, en niet als een voortzetting van de bestaande ronde.

Dus 👇

Nadat je de ronde hebt voltooid met het aantal vasten, haak je de laatste niet helemaal, nu begin je aan de nieuwe ronde waar je van kleur moet wisselen.

Wikkel de nieuwe kleur om de naald en trek het garen door de twee lussen op de naald. Je bent nu van kleur verandert.


Ga verder zoals gewoonlijk. Als je het einde van de ronde hebt bereikt, maak je een halve vaste in de 1e Vaste en begint de nieuwe ronde met een losse.

2. Als je elke toer NIET wilt afsluiten, maar het patroon gewoon volgen, dan kan dat. Het vraagt iets meer werk. Dit is mijn favoriete manier, omdat ik liever in spiraal haak dan elke toer af te sluiten. Als het tijd is om van kleur te wisselen, maak een halve vaste en knip het garen af (als je helemaal klaar bent met die kleur). Hecht hierna de nieuwe kleur vast op een willekeurige plek in de toer. Dit betekent, dat je een nieuwe toer begint op een nieuwe plek, en daardoor een mooie overgang. Dit doe je iedere keer als je met een nieuwe kleur begint. Dit geeft veel draadjes, maar als je deze mee haakt in het werk, valt het wel mee.

Als volgt 👇


Hecht aan op een willekeurige plek in de toer.


Haak 1 losse.


Ga verder als gewoonlijk en en sluit de toer af met een halve vaste in de 1e losse. Ga verder in spiraal.

Hoe moet het eruit zien?

Amigurumi.kan er precies zo uitzien als je wilt. De originele amigurumi heeft altijd een bijzonder schattige uitstraling, die onweerstaanbaar is. Het schattige kenmerkt de overgrote meerderheid van de patronen. Zoals dit patroon voor Giraffe Gigi - het is een patroonpakket dat alles bevat wat je nodig hebt om de schattige giraf te haken.

Hoe zit het met de materialen?

De materialen die je gebruikt voor amigurumi zijn bijna altijd katoen en een haaknaald, die past bij het garen. Dat is belangrijk, want je wilt geen grote openingen in je haakwerk, zodat de vulling eruit komt. Ik raad een naald van 2,5 mm aan, maar als je heel losjes haakt, kun je gemakkelijk naar beneden gaan naar een maat van 2,00 mm. Als je twijfelt over welk garen het beste is voor amigurumi, dan kan ik Rainbow aanbevelen. Rainbow is super lekker, en het is verkrijgbaar in 100 kleuren! Je hebt ook teddybeervulling nodig. Als je voor baby's haakt, kunnen veiligheidsogen een heel goed idee zijn, aangezien kleine kinderen en baby's graag dingen in hun mond stoppen ;-) Je kunt de ogen ook direct op de teddybeer borduren. Dan heb je alleen een restje garen en een stopnaald nodig.

Ik geef de voorkeur aan Clover Soft Touch 2.5 voor amigurumi omdat de naald fijn en vast in de hand ligt, dat is onontbeerlijk als je zulke kleine en gedetailleerde haakprojecten maakt.


Ik weet niet of ik het alleen ben die het moeilijk vindt om alle kleine onderdelen te monteren ... Maar het kan iets gemakkelijker worden gemaakt door spelden te gebruiken om oren, snuiten, armen, enz. op hun plaats te houden. Op deze manier zorg je ervoor dat elk deel aan elke kant op dezelfde plek zit en dat de teddybeer symmetrisch wordt - ook al zit er ook een zekere charme in de asymmetrische creaties. Ik probeer me dat tenminste voor te stellen ;-)

Ik hoop dat je een beetje wijzer bent geworden over amigurumi, en dat je zin hebt om de schattige dieren uit te proberen, begin dan met de schattige patronen van Hobbii Design 😍

Lieve groet,

Josefine, Hobbii