Als je al een tijdje hebt gehaakt, dan herken je waarschijnlijk ook de term ‘magische ring’ (of magic ring) in een patroon. Deze haaktechniek is bijna niet te vermijden als je meer dan dekens en handdoekjes wilt haken ;-) Je gebruikt een magische ring bijvoorbeeld bij het haken van mandjes en knuffels. Een magische ring kan lastig zijn voor wie nog niet zoveel ervaring heeft en vergt enige oefening en concentratie. Het heeft mij ook een tijdje geduurd voordat ik deze techniek goed onder de knie had – en ik kan het nog steeds lastig vinden als ik de techniek een tijd niet heb toegepast.

Ik heb daarom een kleine stap-voor-staphandleiding gemaakt zodat je een ware kampioen magische-ring-haken kunt worden ;-)


Begin met het maken van een lus, waarbij het uiteinde van de draad onder ligt (dus niet de draad die naar de bol gaat). 


Steek de haaknaald door de lus en onder de onderste draad door – pak vervolgens de bovenste draad op in de richting waarin de haaknaald wijst op foto 1. Haal de draad door de grote lus. 


Maak een omslag en haal de draad door de kleine lus op de haaknaald. 


Je hebt nu een magische ring gemaakt en je hebt één losse op de haaknaald. 


In de meeste patronen worden vervolgens 4 of 6 vasten om de magische ring gehaakt – haak vasten zoals normaal, maar haak om de grote lus heen (en om beide draden). 


Trek vervolgens aan het uiteinde van de draad om de lus strak te trekken. Op deze manier maak je een kleine, gesloten ring van de 6 vasten – je kunt de ring sluiten door een halve vast in de eerste losse te haken.

Vind je de magische ring nog lastig?

Als je het nog lastig vindt om een magische ring te maken, hoef je je geen zorgen te maken. Er is namelijk nog een andere manier. Bij deze methode begin je door 4 lossen te haken en deze tot een ring sluiten met een halve vaste in de eerste losse. Het kan hier wel moeilijk zijn om het gaatje in het midden helemaal te sluiten, zoals bij de magische ring. Maar het is een prima alternatief – vooral als je liever mandjes haakt in plaats van knuffels. Bij knuffels is het namelijk wel belangrijk dat er geen grote gaten zijn, omdat anders de vulling dan eruit kan steken.


Haak 4 lossen. 


Sluit deze 4 lossen tot een ring door 1 halve vaste in de eerste losse te haken. 


Maak 8 vasten om de ring (dus de ring van 4 lossen) – Je hebt nu een begin gemaakt van een cirkel zonder een magische ring.

Ik hoop dat deze kleine handleiding je heeft geholpen en dat je nu klaar voor bent om aan de slag te gaan met je haakwerk en magische ringen n ;-)

Lieve groet,

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €