Als je in de rondte wilt gaan haken, is het belangrijk om goed te kunnen meerderen. Meerderen doe je bij het haken van cirkels en ander ronde vormen.

Kun jij een magische ring maken?

Weet je nog niet hoe je een magische ring kunt haken? Of wil je graag je geheugen opfrissen? Kijk dan naar mijn eerdere blogpost: Magisch ring: zo leer je dat

Deze post bevat illustraties met een in een spiraal gehaakte cirkel in plaats van een cirkel waar elke ronde eindigt met een hv. Deze handleiding is echter geschikt voor beide methodes, dus je kunt hem gebruiken als je elke ronde eindigt met een halve vaste, maar ook als je in de rondte in een spiraal haakt.

Meerderingen

Als je de magische ring hebt gemaakt en je begint met het meerderen voor de cirkel, is het heel belangrijk dat je niet alleen weet hoe, maar ook wanneer je de meerderingen moet maken. Daarom heb ik deze kleine handleiding gemaakt en ik hoop dat hij jou zal helpen bij het haken van de perfecte cirkel.

Meerderen is een vrij eenvoudige techniek – je haakt gewoon 2 steken in 1 bestaande steek. Maar de uitdaging kan erin liggen om te weten wanneer je moet meerderen om een mooie en gelijkmatige cirkel te vormen. Meestal begint een magische ring met 4 of 6 v.

De basisregel is dat je op elke ronde hetzelfde aantal steken meerdert als het beginaantal van steken in de magische ring.

Ik heb een overzicht gemaakt met hoeveel steken je per keer meerdert en waar je meerdert.


Op de eerste ronde haak je altijd twee steken in elke bestaande steek om het aantal te vermeerderen met 4 of 6 steken (je verdubbelt dus de steken). Op de volgende rondes meerder je volgens een bepaald patroon – zie een voorbeeld hier:

 

Op ronde 8 op het overzicht zie je bijvoorbeeld dat je 7 vasten haakt en 1 meerdering. Dit betekent dat je twee vasten in de 8e v. Op deze manier maak je de cirkel groter. Op ronde 8 heb je 54 steken als je met 6 vasten bent begonnen. Dit betekent dat je om 54 vasten te krijgen op ronde 8 je als volgt meerdert: haak steeds 7 vasten en haak daarna 1 meerdering (2 vasten in 1 vaste) – tot je in totaal 54 vasten hebt. Het is handig om een stekenmarkeerder te gebruiken om het begin van de ronde te markeren, dan hoef je niet steeds te tellen.

Wordt jouw cirkel niet helemaal rond en gelijkmatig?

Dit probleem komt vaak voor – ik heb er ook last van gehad! Het kan gebeuren dat het werk gaat golven, naar binnen omkrult of meer zeshoekig wordt dan rond (zie foto). Maak je geen zorgen, er is een eenvoudige oplossing voor elk van deze problemen.


Golft het werk, dan komt het waarschijnlijk doordat je te veel steken hebt gemeerderd per ronde – je hebt dus in totaal te veel steken gehaakt. De enige oplossing hier is helaas om het werk uit te halen en opnieuw te beginnen. Soms is het voldoende om slechts een paar rondes uit te halen en daarna op de juiste manier te meerderen, maar mijn ervaring is dat het vaak niet echt netjes en mooi wordt, dus haal bij voorkeur alles uit. Je kunt ook kiezen voor een kleinere maat haaknaald – wellicht heb je wel het juiste aantal steken gemeerderd, maar zijn je steken te groot en te losjes gehaakt. Krullen de randen naar binnen of naar buiten om? Dit kan gebeuren als je te weinig meerderingen hebt gedaan. Ook hier is uithalen helaas het enige advies. Het werk kan ook gaan trekken of omkrullen als je steken te klein en te vast zijn gehaakt. Gebruik dan een grotere maat haaknaald en kijk op de wikkel van het garen welke maat haaknaald wordt aanbevolen. Haak eventueel een proeflapje.

Wordt je cirkel hoekig?


Wordt jouw cirkel meer hoekig dan rond, dan betekent het niet altijd dat je een fout hebt gemaakt. Als de meerderingen steeds boven elkaar komen, dan ontstaat vanzelf een hoekige vorm. Je kunt dit vermijden door de meerderingen te verschuiven over de ronde. Je kunt beginnen met het verschuiven als je ziet dat de cirkel hoekig begint te worden. Begin je bijvoorbeeld een ronde met 7 vasten – 1 meerdering, dan kun je de ronde beginnen met meerderen en vervolgens 7 vasten haken. Je kunt ook beginnen met het haken van een paar vasten – 1 meerdering, en vervolgens doorgaan zoals normaal met 7 vasten – 1 meerdering. Als je zo te werk gaat, schuiven alle meerderingen op de ronde een stukje op. Het is niet belangrijk wanneer je begint met meerderen of waar je ze precies maakt, als je maar zorgt dat je het correcte aantal steken krijgt op de ronde. Begin je een nieuwe ronde en wil je de meerderingen verschuiven, dan kan het lastig zijn om te zien wanneer de ronde precies klaar is. Als je elke ronde begint met een meerdering, zie je daar een verticale lijn lopen, maar als je de meerderingen verplaatst over de ronde, is het begin van de ronde niet meer goed te zien. Je kunt een steekmarkeerder plaatsen in de eerste steek – op deze manier zie je altijd duidelijk wanneer de ronde klaar is.

Zoals ik eerder schreef, zijn de cirkels in deze post in een spiraal gehaakt, maar ik heb ook een cirkel gehaakt waar elke ronde wordt afgesloten met een halve vaste, zodat je het verschil kunt zien.


De eerste cirkel op de foto is in een spiraal gehaakt. Je kunt dit herkennen doordat de rondes in de rondte doorgaan en er geen zichtbare overgang is tussen elke volgende ronde. De tweede cirkel is gehaakt met afgesloten rondes. Hier is elke ronde afgesloten met een halve vaste en elke nieuwe ronde is begonnen met een losse. Je zult een duidelijke verticale lijn zien in het werk als je elke ronde op deze manier beëindigt.

Ik hoop dat je deze blogpost kunt gebruiken en dat de overzichten duidelijk genoeg zijn om je verder te helpen – dat was in elk geval mijn bedoeling! Ik maak zelf gebruik van de overzichten als ik in de rondte of zonder patroon haak. Je kunt deze blogpost opslaan en nogmaals bekijken als je een project in de rondte wilt gaan haken. Ik beloof je dat de informatie goed van pas zal komen ;-)


Lieve groet,

Josefine, Hobbii

Amour Haaknaald - Clover

Vanaf 10,50 €