Superwash wolgaren is behandeld zodat het garen in de wasmachine gewassen kan worden zonder te krimpen en te vervilten. In deze blogpost lees je over de voordelen van superwash en krijg je tips voor het onderhoud van je gebreide truien en gehaakte dekens.


Heb je je ook wel eens afgevraagd wat het precies betekent dat een wollen garen superwash is behandeld?

Natuurlijke wol is niet bestand tegen hoge temperaturen en als gevolg daarvan reageert het garen door te krimpen en te vervilten als je het in de wasmachine stopt.

Het is een scenario waarvan ik zeker weet dat alle breiers en haaksters het niet graag zouden meemaken. Het is gewoon te hartverscheurend om te eindigen ​​met een wollen trui die in de was twee maten is gekrompen!

Als je ervoor kiest om je project te breien of te haken met een superwash-garen, kun je dit rampscenario vermijden - en er zijn ook een aantal andere voordelen van superwash-wol, die ik in deze blogpost zal toelichten.

Laten we beginnen met te kijken wat het proces van gewone wol tot superwash wol precies inhoudt.

Wil je alleen weten, hoe je je garen moet wassen? Spring dan direct naar die alinea hier.


👆 Friends Extra Fine Merino is een superwash garen, dat super praktisch is voor allerlei projecten. Het kan in de machine worden gewassen bij 30°C. Vind het hier.

Wat is superwash wol?

Het belangrijkste kenmerk van superwash-wol zit in de naam: Superwash is een methode om wol te behandelen zodat het probleemloos in de wasmachine kan worden gewassen.

Wol is een natuurlijke eiwitvezel en bestaat uit veel kleine schubben die elkaar overlappen. Deze schubben zijn niet bestand tegen hitte en plotselinge temperatuurveranderingen. Als je wol op hoge temperaturen wast, gaan de schubben open en aan elkaar plakken, waardoor de vezels gaan vervilten.

Bij superwash behandeld garen worden de schubben verwijderd, waarna de vezels worden gecoat met een laag polymeer die de wol beschermt tegen hoge temperaturen

Poly-wat? Polymeer is een onschadelijke plastic substantie die veel voorkomt in kleding. Veel van je kleding bevat waarschijnlijk een of andere vorm van polymeer😉

Op het etiket van het garen wordt duidelijk of het garen al dan niet superwash-behandeld is.

👆 Tussen onze superwash garens vind je o.a. Friends Extra Fine Merino, Unicorn Solid en Silly Socks.

Wist je dat.... je het vermogen van wol om te vervilten ook in je voordeel kunt gebruiken? Je kunt je bijvoorbeeld op het vilten van manden, tassen en pantoffels storten. Zie bijv. deze heerlijke vervilte sloffen 💜

Laten we nu gaan kijken, hoe je je projecten met superwash wol het beste kunt behandelen en het langst mooi houdt.

Zo onderhoud je superwash garen

Zoals gezegd kan Superwash wol in de wasmachine gewassen worden. Het is daarom super slim om kleding voor baby's en kinderen te breien en te haken met superwash garen - of voor jezelf als je niet het geduld of de wens hebt om je kleding met de hand te wassen.

Toch moet je nog even goed nadenken voordat je de wasmachine start.

Je moet je projecten met superwash garen wassen op een wol- of fijnwasprogramma op maximaal 30°C. Sommige superwash-garens zijn echter bestand tegen temperaturen tot 40°C. Controleer de banderol om volledig aan de veilige kant te zitten.

Je kunt een wolwasmiddel gebruiken, maar je moet wasverzachter vermijden, die kan de pasvorm veranderen. Een goed wolwasmiddel is

Eucalan, dit bevat lanoline en houdt je creaties heerlijk zacht.

Superwash garens mogen niet in de wasdroger.

Tip! Houd er rekening mee dat superwash garen ruimer wordt in gebruik. Het kan daarom een goed idee zijn om de kleding regelmatig te wassen, zodat het z’n vorm weer vindt. Je kunt ook overwegen om je project te blocken. Alternatief: brei of haak je project met een haak-/breinaald van een maatje kleiner, met het oog op het ruimer worden in de toekomst.

👆 Hier vind je het wasmiddel van Eucalan.

Dit moet je weten over het werken met superwash wol

De eigenschappen van gewone wol en superwash wol zijn heel anders, en daarom ga ik hier wat uitgebreider op in.

Minder jeuk met superwash wol

Wol, die superwash is behandeld, is zoals gezegd overtrokken met een beschermende laag van polymeer. Deze laag heeft als effect, dat het garen super zacht aanvoelt en dat je het graag aanraakt.

Als je normaal gesproken ver weg blijft van natuurlijke wol, omdat die erg kriebelt, is superwash-wol een goede oplossing voor jou.

Superwash wol werkt soepeler

De beschermende laag rond de vezels in superwash-wol draagt ​​er ook toe bij dat het garen glad en licht glanzend is, in tegenstelling tot natuurlijk wolgaren, dat veel ruwer aanvoelt.

Wanneer je met superwash garen werkt, zul je duidelijk merken dat het garen gladder is dan natuurlijke wol. De steken glijden gewoon gemakkelijker over de naalden - en u kunt zelfs sneller werken dan normaal. Het gladde garen kan er echter ook voor zorgen dat je makkelijker een steek verliest... oeps! Pas op voor wegvallende steken😊

Tip! Als de hele procedure een beetje te glad voor je wordt, kun je proberen met breinaalden of een haaknaald van een ander materiaal te werken. Het garen glijdt meer op metalen naalden/naalden, dus probeer in plaats daarvan breinaalden of haaknaalden in een natuurlijk materiaal zoals hout of bamboe. Bekijk ons grote assortiment breinaalden hier en haaknaalden hier.

Heldere en verzadigde kleuren in superwash wol

Superwash wol neemt beter kleurstof op dan natuurlijke wol. Hierdoor lijken de kleuren extra helder en verzadigd. Dus leef je uit met kleuren als je met superwash wol werkt - je krijgt gegarandeerd hele mooie resultaten.

Superwash wol is minder isolerend

Nu heb ik een heleboel voordelen van superwash garen genoemd. Er zit echter ook een keerzijde aan de medaille. De temperatuurregulerende en isolerende werking die bekend is van natuurlijke wol, is bij superwash wol enigszins aangetast, omdat de vezels omgeven zijn door polymeer.

Is het tijd om een ​​superwash wolgaren te proberen? Laten we eens kijken naar de mogelijkheden!


👆 Kijk eens naar deze mooie, sterke kleuren, waarin superwash garen Unicorn Solid verkrijgbaar is. Het garen bestaat uit 75% merinowol en 25% polyamide. Bekijk alle kleuren hier.

Probeer een superwash-garen

In het bijzonder wil ik Unicorn Solid en Friends Extra Fine Merino laten zien. Beide garens zijn zacht, mooi en verkrijgbaar in vele mooie kleuren. Ze lenen zich voor het haken en breien van sokken, truien, mutsen en sjaals voor zowel kinderen als volwassenen

Tip! Ben je in twijfel, of je een gewone wol of een superwash wol moet kiezen? Het kan een goed idee zijn om een proeflapje te maken. Lees hier hoe je een proeflapje maakt.

Samenvatting: Superwash wol

  • Superwash wol is zo behandeld dat het in de wasmachine gewassen kan worden op een wolwasprogramma op maximaal 30°C. Niet in de wasdroger.
  • Superwash garen is extra zacht, licht glanzend en heeft mooie, verzadigde kleuren.
  • Superwash wol is perfect voor het haken en breien van kleding die dagelijks gebruikt en vaak gewassen moet worden. Het is geschikt voor zowel volwassenen, kinderen als baby's.