Het leukste gedeelte van een project is je brei- en haaknaalden heen en weer laten glijden. En als je eenmaal klaar bent met priegelen en het laatste eindje is weggewerkt, krijg je al snel zin om aan een nieuw project te beginnen. Maar blokken kan een groot verschil maken voor je projecten.


Bij het haken of breien zijn er veel elementen die je project een andere vorm kunnen geven dan je had gepland 💔

Je stekenverhouding is meestal één van de grootste redenen. Als je bijvoorbeeld een ongelijke stekenverhouding hebt, kan je project een beetje scheef worden. Je stekenverhouding kan ook gelijkmatig zijn, maar daarentegen te strak, waardoor de mouw niet in het armsgat past. 

Na vele uren op een warme schoot kan het project worden gekruld, zodat het niet goed valt.

En dan kan het ook nog eens gebeuren dat je een perfect project hebt afgewerkt, maar dat het een beetje krimpt of vervormt in de was 🧺

Ja, er kunnen heel wat redenen zijn waarom je vele uren hard werken niet het kaarsrechte resultaat opleveren dat je je had voorgesteld. Dat is precies de reden waarom blokken je dag weer goed kan maken 🦸‍♀️

Blokken is een manier om de vezels op hun plaats te zetten, zodat ze de gewenste vorm krijgen. Over het algemeen blok je door het project nat te maken en te drogen in de vorm die je wilt hebben. 

Er zijn echter verschillen in hoe je blokt, afhankelijk van de vorm van het project en de garenvezels. 

Stap 1: Haal je gereedschap boven

Wanneer je moet blokken, kan het gereedschap het verschil maken. Met een beetje creativiteit kun je een vlakke ondergrond zoals een bed, bank of yogamat gebruiken. Je hebt echter spelden nodig die het project op zijn plaats op het oppervlak houden terwijl het droogt - en dit kan na verloop van tijd gaten veroorzaken.

Daarom raad ik altijd gereedschap aan dat geschikt is om mee te blokken.

Op onze website kun je blocking-matten vinden. Deze slimme matten kunnen naast elkaar worden gelegd, afhankelijk van de grootte en de vorm van het project. Als je klaar bent, kun je de afzonderlijke matten wegleggen, zodat je niet blijft zitten met een gigantische mat die moeilijk op te bergen is. 


De matten zijn licht maar stevig van structuur, dus ze houden de naalden die je erin stopt goed vast 💪

Je kunt ook t-pins of spelden kopen op onze website. Zelf ben ik fan van t-pins, aangezien het makkelijk is om de bovenkant van de naald vast te houden wanneer je ze in de mat moet steken of eruit moet trekken. 

Plaids, sjaals of andere vierkante projecten blokken

Vooral bij projecten met rechte zijkanten kunnen kleine oneffenheden heel erg opvallen. Om te voorkomen dat je enorme hoeveelheden pins moet gebruiken, kun je in plaats daarvan pennen (wires) gebruiken. Wanneer je het project wilt gaan vastmaken, "rijg" je de pen gewoonweg door alle steken aan de 4 (of meer) zijkanten. 


Wil je weten hoe je de handige pennen kunt gebruiken? Bekijk dan deze video.


Zodra de pen is geplaatst, gebruik je de pins om de pennen vast te maken aan het oppervlak. Je moet nog steeds pins gebruiken, maar dat zijn er dan misschien 20 in plaats van 200. 


Mandala's of ronde projecten blokken

Hier kun je in plaats van honderden spelden te gebruiken een flexibele pen gebruiken. Dankzij de flexibiliteit van de pen kun je ze door het hele project rijgen. Vervolgens kun je de pen vastmaken aan het oppervlak met pins. 

Truien, vesten en andere kleding blokken

Projecten zonder grote geometrische vormen kunnen meestal worden geblokt met alleen maar matten en pins. 

Als je project echter uit verschillende onderdelen bestaat die aan elkaar moeten worden genaaid, kun je de verschillende onderdelen proberen te blokken voordat je ze aan elkaar naait. Zo krijg je nette, rechte openingen en losse eindjes die makkelijker weg te werken zijn. 


TIP: Als de kleding of delen van de kleding een bepaalde afmeting moeten hebben, kun je een meetlint gebruiken om ervoor te zorgen dat je het voldoende uitrekt 📏
Sokken blokken

Sokken kun je ook blokken met een mat en spelden. Maar als je een grote sokkenliefhebber bent, kun je een stap verder gaan en handige sokblokkers kopen 🧦

Wanneer de sokken klaar zijn om vastgemaakt te worden, trek je ze eenvoudigweg over de sokblokkers en hang je ze te drogen. 

Stap 2: Bepaal hoe je het project gaat nat maken

De vezels van het garen bepalen meestal hoe je het project nat moet maken 💦 Voordat je begint met blokken, moet je daarom naar de banderol van het garen kijken om te zien waar het van gemaakt is. 

Als het garen uit wol bestaat…


… kun je de klassieke methode gebruiken waarbij je het project in lauw water laat weken. Het weken zorgt ervoor dat het water het garen kan binnendringen en geeft een effectief resultaat.

Wanneer het project ongeveer 10-20 min. heeft geweekt, haal je het uit het water, legt het in een handdoek en knijp je zachtjes, zodat het project nat is, maar niet drupt. Het is belangrijk dat je het project niet draait of trekt, omdat dit de vezels kan vervormen. Dan is het project klaar om aan het oppervlak te worden vastgemaakt. 

Houd er rekening mee dat wol kan filteren wanneer je ermee beweegt. Wees daarom voorzichtig bij het weken van het project en zwaai er niet mee heen en weer. 

Als het garen heel snel filtert, kun je in de plaats de sproeimethode gebruiken. Daarbij maak je het project vast terwijl het droog is en sproei je er daarna water op met een plantenspuit. Zodra de kleding vochtig is geworden, moet ze gewoon drogen. 

Als het garen uit katoen bestaat…


… kun je ook de klassieke methode gebruiken. Maar katoen kan enorm uitrekken als het helemaal nat wordt. Als je een groot project hebt, zoals een trui of een plaid, kan het zijn dat je het te veel uitrekt wanneer je het uit het water haalt. 

Daarom kun je in de plaats daarvan de stoommethode gebruiken. Hoge temperaturen zijn namelijk geen enkel probleem voor puur katoen. Je start het proces door het project aan de matten vast te maken. Daarna stoom je het project met een stoomstrijkijzer. Houd het strijkijzer op een afstand van 1-3 centimeter van het project, zodat de stoom zijn werk kan doen.


NB: Leg je strijkijzer niet op het project. Als je dat doet, loop je het risico dat de steken helemaal plat worden en daardoor hun textuur verliezen. Houd het daarom op afstand van je project! Als je vindt dat je strijkijzer niet voldoende stoom produceert, kun je de kleding ook met een plantenspuit besproeien.


Als het garen uit acryl, polyester of andere synthetische vezels bestaat…


… moet je voorzichtig zijn met warmte. Synthetische vezels zijn erg hittegevoelig en kunnen smelten als je niet voorzichtig bent. Ik raad je daarom aan om hier de stoommethode te vermijden. 

Je kunt in plaats daarvan de klassieke methode proberen, zolang je ervoor zorgt dat het water alleen lauw is, d.w.z. niet warmer dan 40 graden Celsius. Of je kunt de sproeimethode gebruiken. 

Bestaat het garen uit verschillende materialen?


Dan moet je de verschillende methodes testen. Er is niet één juiste manier om het te doen, omdat het afhangt van de materialen waaruit het garen bestaat en hoeveel er van elk materiaal in het garen zit. 

Het is dan een goed idee om je proeflapje als proefkonijn te gebruiken. 

Als ik zelf een garen met verschillende materialen moet blokken, begin ik meestal met de sproeimethode, omdat die vrij veilig is om bij alle soorten garens te gebruiken. Als dat niet werkt, ga ik verder met de klassieke methode. 

Stap 3: Geniet van je project!

Ja, er zijn echt maar twee stappen nodig om het mooiste resultaat te krijgen. Dus nu kun je van je werk genieten. Vergeet niet dat truien en andere projecten gemakkelijk opnieuw kunnen worden geblokt als ze hun vorm verliezen. 


Heb je vragen over blokken? Vraag maar raak in de commentaren hieronder 👇


Fluffy Day - Hobbii

100% Premium Acryl

7,30 €
Bespaar 30%

Winter Glow - Hobbii

51% Scheerwol, 49% Acryl

19,60 €  28,00 €

Snowstorm - Hobbii

100% Wol

4,55 €