Laura Dalgaard is de ontwerper achter het nieuwe tijgerpatroon, dat het werk van WWF-Denemarken steunt, bij het redden van de wilde tijgers in de wereld. We hebben Laura gevraagd naar haar gedachten achter de samenwerking en het patroon - en onderwijl geeft ze ook nog goede tips.


👆 Laura Dalgaard met de tijgertrui in de kleurencombinatie ‘Rare’.

Ken je de naam Laura Dalgaard al, doet de naam je denken aan originele en speelse breipatronen? Laura heeft een uniek gevoel voor het samenvoegen van kleuren, vormen en materialen, dat haar werk tot iconen maakt, en waarvan velen dromen om te breien.

En zo is Laura de ontwerper achter het gave tijgermotief, waarvan je hier het patroon kunt kopen. De opbrengst van het patroon gaat volledig naar het werk van WWF-Denemarken voor het redden van de wilde tijgers.

Wij zijn echt heel trots op deze samenwerking! We hebben daarom met Laura gesproken over haar brei-universum, het ontwerpproces en samenwerking bij de tijgertrui. Lees hier mee 👇

Psst! Laura geeft ook enkele tips aan degenen die deze trui gaan maken.

1. Wanneer begon je interesse in het breien?

“Ik leerde 13 jaar geleden breien, toen was ik 25. Toen ik een paar jaar later begon op de kunstacademie, wist ik nog niet, dat ik die richting op zou gaan.

Toen ik leerde breien, had ik een duidelijk gevoel dat het iets was, waar ik mij goed bij voelde. Iets waar ik talent voor had.

Hetgene waarvan ik voelde dat ik er goed in was, was niet specifiek het breien, maar het begrijpen, hoe je breiwerk vorm geeft en construeert. Het begrijpen van de vorm en het driedimensionale werken met garen.”

2. Hoe ziet een ontwerpproces eruit? 

“Als ik een groot project of een collectie moet maken, maak ik een moodboard. Dit geeft mij overzicht met welke kleuren en materialen ik ga werken. Mijn laatste moodboard is bijv. geïnspireerd door spiritualiteit.

Ik werk veel met stemmingen en gevoel. En het kan van alles zijn, waar ik die inspiratie vind. Misschien ben je dol op Pokémon, en zo kun je iets maken met dat kleurenscala, zonder dat er persé een Pokémon in het ontwerp zit. Het hoeft geen 1-op-1 overzetting te zijn van de inspiratie. Het kan ook heel subtiel zijn.”


👆 Laura Dalgaard vindt inspiratie in moodboards met kleuren en stemmingen.

3. Wat is kenmerkend voor je brei-universum?

“Het is belangrijk voor mij, dat mijn ontwerpen kwaliteit hebben. Dat ze origineel zijn en dat er is nagedacht over materialen, kleuren, en de combinaties hiermee. Ik werk veel met contrasten. Dit kan zijn in kleur, maar ook in materialen of een creatieve uitdrukking.

Ik gebruik kleuren om een uitstraling te krijgen, en ik maak graag verhalen via kleuren. Als je van buitenaf naar mij en mijn ontwerpen kijkt, denk je vast, dat ik een zeker kleurenpalet heb. Maar ik heb zeker ook een missie om mijzelf de hele tijd uit te dagen.

Men heeft vaak vooringenomen ideeën over kleuren. Als iemand slecht over een kleur spreekt, wil ik die graag leren kennen en zo gebruiken, dat de mening verandert.

Laten we zeggen, dat men niet van oranje houdt: Als ik nu gewoon een beetje oranje neem en het een beetje afzwak en tegen een andere kleur plaats, dan kan het plotseling heel goed uitpakken.”

4. Waarom zei je ja tegen een samenwerking met WWF-Denemarken en Hobbii?

“Al sinds ik kind ben, is de natuur belangrijk voor mij, en in het bijzonder de dieren, en ik denk, dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben voor onze natuur, en om hem te beschermen.

Als ik kan bijdragen aan een beetje opmerkzaamheid door het tijgermotief, dan is dat het minste, wat ik kan doen om een verandering te bewerkstelligen in de wereld.

Ik wist wel dat de tijgers bedreigd werden. Maar ik werd erg geraakt door de verhalen van de vallen, waarin de stropers de tijgers vangen. Ik werd erdoor verrast, hoe weinig ik wist over de situatie van de tijger, en daarom wilde ik graag helpen om daar meer bekendheid aan te geven.”


👆 Laura Dalgaard hoopt, dat het tijgermotief opmerkzaamheid zal creëren over de situatie van de tijgers. ”Als ik kan bijdragen aan een beetje opmerkzaamheid door het tijgermotief, dan is dat het minste, wat ik kan doen om een verandering te bewerkstelligen in de wereld.”

5. Welke gedachten zitten achter het tijgerontwerp?

“Toen ik in samenwerking met WWF-Denemarken en Hobbii de tijgertrui ging ontwerpen, was het voor mij belangrijk dat het een tijger moest zijn die eruitziet als een tijger. Het moet geen naïeve en dwaze tijger voorstellen, maar eruitzien als het trotse dier dat de tijger is.

Door het ontwerp komen mensen hopelijk ook meer te weten over wat er in het wild gebeurt. Natuurlijk is de verkoop van het patroon een financiële steun voor het werk van WWF-Denemarken, maar ik hoop ook dat mensen er iets van leren.”

6. Wat zijn de overwegingen voor de verschillende kleurencombinaties?

“Ik heb gespeeld met de uitdrukking zelf en de combinaties van de kleuren, zodat het ontwerp verschillende uitdrukkingen kreeg en bij verschillende mensen past.

Mijn tijgerontwerp is verkrijgbaar in vier kleurenversies. Er is de klassieke oranje tijger die het straatbeeld verlicht, net zoals de tijger de jungle verlicht. Dan is er een lichter ontwerp dat mensen aanspreekt die de voorkeur geven aan meer gedempte kleuren. En dan zijn er nog twee extra ontwerpen met een speelse en gewaagde kleurenmix die iedereen aanspreekt, ongeacht geslacht.”

7. Wat vind je het fijne aan het garen Evergreen, waarin de trui gebreid is?

“Het was belangrijk voor mij een duurzaam garen te gebruiken voor de samenwerking, zodat we de natuur zo min mogelijk belasten, terwijl we het werk van WWF-Denemarken steunen bij het redden van de wilde tijger. Het garen is verkrijgbaar in een geweldig kleurenscala en heeft een fantastische kwaliteit 

Duurzaamheid betekent veel voor mij als ontwerper. Maar als kleine ontwerper is het niet altijd mogelijk om een besluit te nemen in die richting. Daarom is het gaaf, als grote bedrijven bijdragen. Dit is o.a. één van de redenen, dat ik ja zei tegen dit project.”


👆 Evergreen bestaat uit biologische merinowol en draagt een GOTS-keurmerk, dit is een internationaal erkende standaard voor de milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie van biologisch textiel. Daar zijn wij super trots op! Hier vind je het garen.

8. Welke technieken heb je gebruikt voor het tijgermotief en waarom?

“Ik heb ervoor gekozen om zowel intarsia als mazen in mijn ontwerp te gebruiken om het voor mensen gemakkelijker te maken om mee te doen. Het kan supercomplex zijn om rond te breien met de 30 bollen, die je zou krijgen als je de tijgertrui volledig met intarsia zou maken. Bovendien komen kleine details in intarsia niet altijd mooi uit, dus hier is het mazen op z’n plek. 

Er zitten twee diagrammen bij het patroon, dus kun je de gehele trui ook breien in intarsia, als je wilt. Mijn temperament is meer voor iets, dat gemakkelijker uit te voeren is, en ik hou van borduren, dat ook.’’

9. Wat is je beste tip voor de breister, die voor de eerste keer intarsia gaat breien?

“Over het algemeen moet je niet bang zijn om jezelf in intarsia te storten. Een intarsia-project duurt iets langer, en dat is oké.

Mijn eigen grootste obstakel was dat ik heen en weer moest breien. Het was gewoon het laatste wat ik wilde. Maar ik denk ook dat het resultaat absoluut de moeite waard is.

Dus besloot ik op een gegeven moment een hele trui in averecht te breien, om goed te worden in averecht breien. Het is een beetje gek, maar het niet graag breien van averechte steken kan behoorlijk beperkend zijn voor iemands werk. Dus ik moest er gewoon van leren houden.”

10. Wat is je beste tip voor de breister, die nog niet eerder gemaasd hebben?

“Begin niet met een te lange draad. En dan doe ik persoonlijk, dat ik de naald altijd in de richting waarin ik borduur geleid. Als ik bijvoorbeeld naar links werk, neem ik de naald rond de steek van rechts naar links in de steek erboven.

Bovendien knip ik het garen niet af. Zo kan ik verder borduren met het uiteinde dat hangt en hoef ik niet zoveel uiteinden af te hechten.”


👆 Hier zie je Laura Dalgaard in de kleurencombinatie ‘Candy’. Koop het gave tijgerpatroon en steun het werk van WWF-Denemarken voor de wilde tijgers. Brei hem precies in de kleuren die je wilt.

Steun WWF-Denemarken en waag je aan Laura Dalgaard’s gave tijgerpatroon

Help mee het verschil te maken voor de wilde tijgers. Koop het patroon en steun het werk van WWF-Denemarken om de tijgers van de wereld te redden - en brei de iconische tijger voor jezelf of iemand van wie je houdt.

Hier vind je het patroon.

Wil je graag hulp bij de technieken?