Wanneer je aan een project werkt met een gedetailleerd motief, kan het heel zinvol zijn om die details te creëren door ze met maassteken op je breiwerk te borduren. In deze gids help ik je om aan de slag te gaan met de maassteek.


De maassteek is een techniek, waarbij je nieuwe steken naait of borduurt boven op bestaande steken om motieven in tricotsteek te creëren. Door deze techniek lijkt het alsof de maassteken deel uitmaken van je breiwerk.

De steken worden op je afgewerkte breiwerk geborduurd en de techniek kan worden gebruikt om mooie details toe te voegen. Superhandig als je project net die laatste finishing touch nodig heeft!

De maassteek is een supereenvoudige en nuttige techniek. Laten we eens kijken hoe we die maken!

Dit heb je nodig

  • Een wolnaald of stopnaald.
  • Garen: Je verkrijgt het mooiste resultaat als je voor je maassteken hetzelfde garen gebruikt als voor je project.

Videogids: Een maassteek borduren

Knip eerst een stukje garen af en rijg het door je naald. Vind dan de plaats op je tricotsteek waar je de eerste maassteek wilt borduren. Misschien heb je wel een telpatroon dat je kunt volgen?

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan!

Stap voor stap: Maassteek

  1. Steek de naald vanaf de verkeerde kant in de onderkant van de 'V' van de steek.
  2. Spring dan over de steek heen en steek de naald door de 'lussen' van de steek erboven. Trek het garen erdoor.
  3. Steek de naald en het garen weer door de onderkant van de V van de steek, zodat je aan de verkeerde kant van je werk uitkomt.
  4. Ga met dezelfde techniek door tot je je motief hebt voltooid.


Tip: Ga direct naar het beginpunt van de volgende steek

Als je wilt voorkomen dat het garen onnodig vaak door je werk wordt getrokken, kun je de naald door de linker lus steken van de steek waar je mee bezig bent en door de rechter lus van de volgende steek. Op die manier kom je direct bij het beginpunt van de volgende steek uit 😉

👆 Werken met de maassteek gaat iets sneller als je direct naar het beginpunt van de volgende steek gaat, zoals hierboven is aangegeven.

Maassteek in A- of V-steken

Je kunt de maassteek op twee manieren maken: Boven op de 'A-' of 'V'-steken (of het werk nu van boven naar beneden of van beneden naar boven is gebreid). In de gids hierboven heb ik de V-steken gebruikt in een proeflapje.

Of je nu in A- of V-steken borduurt, je werkwijze is precies hetzelfde: Je begint bij de punt van je steek en borduurt er een steek bovenop door het garen door de "lussen" van de steek erboven (voor V-steken) of eronder (voor A-steken) te halen.

Tips voor de maassteek

1. Vul aan met andere technieken als het motief groot is

Houd er rekening mee dat je breiwerk dikker en stijver wordt wanneer je er maassteken aan toevoegt. Het is een goed idee om daar rekening mee te houden, voor je grote motieven plant en ontwerpt.

Als je voor een groot en gedetailleerd motief wilt gaan, kun je in de planningsfase overwegen of je delen van het motief met meerdere kleuren of intarsia wilt maken en het daarna wilt aanvullen met de maassteek. Vooral de intarsiatechniek levert  een ontzettend mooi resultaat op als je van plan bent om afwisselend met twee of meer kleuren te werken in een groot motief.

Weet je niet wat intarsia is? Leer hier intarsia breien >>

2. Volg een telpatroon 

Het kan een goed idee zijn om een telpatroon te volgen wanneer je steken over je breiwerk borduurt. Dan weet je met zekerheid hoe je motief eruit zal zien.

Je kunt ook zelf een motief tekenen op ruitjespapier of in een softwareprogramma op je computer.

Heb je een goede tip voor anderen die maassteken op breiwerk moeten borduren? Laat hieronder dan een reactie achter en verspreid goed creatief karma 👇

Blije garengroetjes 💜