Intarsia breiwerk is een handige techniek, als je moet wisselen tussen meerdere kleuren bij het maken van een groot motief in tricotsteek. In dit blogbericht leer je de techniek kennen, zodat je kunt beginnen met het breien van allerlei mooie, van kleur wisselende motieven volgens een diagram.


Nu gaan we een breitechniek bekijken, die - als ik heel eerlijk ben - mij de adem benam, toen ik er voor de eerste keer van hoorde, namelijk intarsia breiwerk.

De techniek is een techniek voor het maken van gekleurde motieven in tricotsteek, en dat houdt in, dat je afwisselend werkt met verschillende kleuren garen in je werk.

Is het onoverzichtelijk? Voordat je hartkloppingen krijgt en je handpalmen gaan zweten, wil ik één ding duidelijk maken: het breien van intarsia is helemaal niet moeilijk om te leren, zelfs als je in de verleiding zou kunnen komen om dat te denken. Sterker nog, ik zou zeggen dat je de techniek supersnel oppikt. En het allerbeste is, dat als je eenmaal de basis onder de knie hebt, er bijna geen grenzen zijn aan alle mooie en leuke motieven die je kunt maken als je je fantasie de vrije loop laat.

Begin met lezen en wordt enthousiast! 😍

In dit blog krijg je antwoord op:

  • Wat is intarsia breiwerk?
  • Hoe brei je intarsia? (met videogids)
  • Intarsia breiwerk of twee kleuren breiwerk - welke techniek moet ik gebruiken?
  • Wat kun je breien met intarsia?

Ik wil beginnen met uit te leggen, waarom intarsia breiwerk super handig is.


👆 Deze ‘Sheepy’ Trui is gebreid met intarsia. Vind het gratis patroon hier.

Wat is intarsia breiwerk?

Intarsia is zoals gezegd een kleurtechniek, die je kunt gebruiken, als je werkt met twee of meer kleuren voor het maken van een motief in tricotsteek.

Het handige van de techniek is, dat je - in tegenstelling tot andere kleurtechnieken - slechts werkt met één actieve kleur per keer. De overige kleuren hangen werkloos aan je project, totdat je ze weer moet gebruiken.

Je breit opgedeelde blokken of banen met verschillende kleuren, en het breien van intarsia vraagt ​​dus om een ​​goede planning. Een diagram is daarom absoluut onmisbaar en zal onderdeel zijn van het patroon dat je hebt gekozen.

Psst! De velden in een diagram worden in de breirichting gelezen. Dat wil zeggen, je moet van rechts naar links lezen als je aan de goede kant van het werk bent, maar van links naar rechts als je aan de verkeerde kant bent. Begin in de rechterbenedenhoek.

Bij het breien van intarsia, bestudeer je het diagram zorgvuldig. Let op hoeveel verschillende kleuren je in de volgende naald moet gebruiken en of je dezelfde kleur meer dan eens moet gebruiken. Elke keer dat je van kleur verandert bij intarsia, moet je een nieuwe aparte garenbol gebruiken.


👆 Zo kan een diagram van een breipatroon eruit zien. Probeer eens een rij te volgen met je vinger, om te ontdekken hoeveel keer je van kleur moet wisselen.

Tip: Rol het garen op in kleinere hoeveelheden op garenkaartjes of garenvisjes

Het kan handig zijn om de bol garen op te delen in kleinere bolletjes bij elke kleur. Voor dit doel kun je garenkaartjes of -visjes gebruiken. Een garenkaartje of -visje is een briljant hulpmiddel wanneer je met meerdere kleuren tegelijk breit, terwijl je alle kleuren - en misschien meerdere van dezelfde kleur - op garenkaartjes hebt gewikkeld. Je kunt een set van 6 garenkaartjes hier kopen.

Videogids: Zo brei je intarsia

In deze video kun je leren, hoe je intarsia breit:

Zo wissel je van kleur zonder gaatjes

Let er bij het breien van inatrsia op dat je geen gaatje krijgt als je van kleur verandert. Dit doe je door de twee draden om elkaar heen te draaien, zoals in bovenstaande video te zien is. Op die manier vergrendel je de garens en krijg je een gemakkelijke kleurwissel.

Zo voeg je een nieuwe kleur op de goede kant

  1. Plaats de draad met de nieuwe kleur zo, dat het uiteinde van het garen aan de goede kant van het werk zit, terwijl je garenbolletje aan de verkeerde kant te vinden is.
  2. Houd de oude en de nieuwe kleur in de linkerhand, en leg de oude kleur over de nieuwe kleur.
  3. Brei verder met de nieuwe kleur


👆 Op de goede kant: Plaats het draadeinde van de nieuwe kleur aan de goede kant van het project. Leg de oude kleur over de nieuwe - en brei verder met de nieuwe kleur.

Als je een nieuwe kleur moet toevoegen terwijl je aan de verkeerde kant bent, doe dan hetzelfde. Je moet dus het uiteinde van de draad aan de goede kant plaatsen, die van je af is gericht. Draai de twee kleuren door de oude over de nieuwe te leggen en ga vanaf daar verder met breien.

Psst! Maak je geen zorgen over draden die aan de voorkant van je werk hangen. Breng ze gewoon naar de binnenkant als je ze gaat afhechten 😉

Zo wissel je tussen de kleuren op de verkeerde kant van het werk

  1. Breng de oude kleur voor het werk (vanaf de verkeerde kant).
  2. Neem de nieuwe kleur, die aan het werk hangt, en leg hem over de oude kleur.
  3. Brei verder met de nieuwe kleur.


👆 Op de verkeerde kant: Wissel van kleur door de nieuwe kleur aan de goede kant van het project te brengen.

Zo wissel je tussen de kleuren op de goede kant

  1. Leg de nieuwe kleur over de oude, zodat de twee kleuren gedraaid zijn (op verkeerde kant).
  2. Brei verder met de nieuwe kleur.
Tip: Vergeet niet om de losse draden steeds een beetje aan te spannen, zodat je een uniforme uitdrukking in je breiwerk krijgt.


👆 Op de goede kant: Draai de twee kleuren om elkaar heen.

Vergrendel het garen continu tijdens het verplaatsen

Als je werkt met inatrsia breiwerk, is het een goed idee om extra vooruit te kijken. Kijk daarom altijd, waar je de kleur weer nodig bent in de volgende naald.

Het kan zijn dat je je in de situatie bevindt dat je het garen naar de verkeerde kant moet verplaatsen, afhankelijk van waar de kleur de volgende keer moet worden gebruikt. Je kent dit misschien van andere technieken voor gekleurd breien.

Als je het garen over veel steken moet verplaatsen, moet je de draad continu aan de verkeerde kant van het werk meenemen. Dit doe je - helemaal in de stijl van de intarsia techniek in het algemeen - door de twee draden aan de verkeerde kant om elkaar heen te draaien, en dan ga je gewoon verder met breien. Zo vermijd je de vervelende, lange draden aan de verkeerde kant. Draai het garen om elkaar heen na elke 3-4 steken.

Intarsia breiwerk of twee kleuren breiwerk- welke techniek zal ik gebruiken?

Misschien ken je al twee kleuren breien en vraag je je af of je deze techniek niet gewoon kunt gebruiken om je kleurveranderingen te creëren? En ja, dat kan, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan deze techniek.

Tweekleuren breiwerk is geschikt voor veelvuldig wisselen tussen twee kleuren

Twee kleuren breiwerk staat ook bekend als jacquard breien en wordt gebruikt in o.a. Fair Isle-breiwerk. Dit is een techniek, waar je werkt met twee kleuren en snelle kleurwissels voor het maken van allerlei patronen.

Je werkt dus met twee kleuren tegelijk, waarbij de kleur die je niet actief gebruikt op de achterkant van het project wordt meegenomen. Omdat je vaak van kleur wisselt, is het verstandig om beide garens mee te nemen, zodat je ze altijd beide bij de hand hebt en vrij van kleur kunt wisselen.

De twee kleuren techniek is echter niet geschikt om met meer dan twee kleuren te werken, omdat je project snel erg dik en dicht wordt. Als je bijvoorbeeld een trui breit, loop je het risico dat deze heel stevig en warm wordt.

De techniek is ook niet geschikt voor lange pauzes tussen kleurwisselingen, omdat je door de inactieve draden aan de achterkant van het werk een onnodig groot garenverbruik krijgt. En dan is het toch leuker om het extra garen te gebruiken voor een ander project?

En nog een verschil tussen jacquard breiwerk en intarsia is bovendien, dat jacquard breiwerk rond gebreid wordt, terwijl intarsia heen en weer gebreid wordt.


👆 Als je de intarsia-techniek gebruikt, zien de kleurwissels er zo uit op de verkeerde kant van het werk.

Bespaar garen met intarsia breiwerk

Bij intarsia, zoals eerder vermeld, werk je maar met één actieve garendraad tegelijk. Hierdoor gebruik je veel minder garen en krijg je tegelijkertijd een luchtiger en lichter resultaat.

Intaria is daardoor de beste keuze, als je werkt aan een groot motief in tricotsteek met meer dan twee kleuren, waar grote afstanden kunnen zitten tussen de kleurwissels.

Wat kun je breien met intarsia?

Hier heb ik enkele van onze patronen met mooie motieven verzameld, die je kunt breien met intarsia.

Gratis patronen met intarsia


👆 Brei bijv. de mooiste 'Love Games' Trui met intarsia. Ontworpen door AnxiousGirlKnits. Vind het gratis patroon hier.


Heel veel breiplezier!