Vind jij het moeilijk te ontspannen tijdens het breien? Lees dan verder en leer te begrijpen hoe de pijn ontstaat.

Na het schrijven van mijn blogpost over ergonomisch haken kreeg ik de vraag of ik een soortgelijke post wilde schrijven over breien. Ik heb al jaren niet meer gebreid, dus het was een beetje een uitdaging voor mij. Ik ben daarom weer begonnen met breien, zodat ik deze blogpost kon schrijven.

Heb je pijn bij het breien? Dat is niet de bedoeling!

Breien kan heel ontspannend zijn. Het geeft je momenten van rust in de hectiek van alledag, maar het is lastig om goed te ontspannen als je last hebt van pijn of lichamelijke ongemakken. Je weet het vast wel, maar als je pijn krijgt van het breien, dan is het belangrijk om het breiwerk even te laten liggen en een pauze te nemen. Doet het nog steeds pijn als je weer gaat breien, dan was de pauze niet lang genoeg.

Behandel je alleen de symptomen? Stop en neem de tijd om de oorzaak van het probleem te vinden

Vaak behandelt men alleen de symptomen van de pijn, maar dit is helaas een kortetermijnoplossing. Het behandelen van symptomen betekent dat je alleen de pijn behandelt en niet de oorzaak van de pijn. Het is daarom heel belangrijk om naar de oorzaak te zoeken, zodat je de pijn kunt begrijpen en in de toekomst kunt voorkomen.

Vermijd slechte gewoontes die pijn veroorzaken

Kijk de volgende keer dat je breit hoe je zit en hoe je breit. Vaak denk je er niet over na hoe je bijvoorbeeld de breinaalden vasthoudt of in welke positie je zit. Gebruik je misschien de punt van je vinger om de draad mee vast te houden, om te voorkomen dat de draad van de naald glijdt? Ik ontdekte dat ik dat bijna instinctief deed. Ik probeerde te voorkomen dat de steken van de naald gleden als ik de draad door een steek haalde. Als je de punt van je vinger steeds op de punt van de breinaald zet, dan prik je jezelf steeds opnieuw – en dat veroorzaakt vanzelfsprekend pijn in je vinger. Dit is geen groot probleem als je met dikke breinaalden breit, maar dunnere breinaalden hebben scherpere punten, die meer schade kunnen veroorzaken.

Probeer in plaats hiervan je steken onder controle te houden zonder gebruik te maken van je vinger.


Houd de naald als volgt vast met je wijsvinger en duim – zorg voor een stabiele greep en controle over de breinaald.


Laat de linkernaald tussen je vingers doorglijden of duw hem ertussendoor, tot het punt van de linkernaald de rechternaald aanraakt.


Gebruik je vingers om de twee naalden goed vast te houden. Het punt van de linkernaald rust tegen de rechternaald. Je kunt vervolgens de steken richting de punt van de linkernaald schuiven. Op deze manier houd je controle over je steken en waar ze naartoe gaan - zonder de punt van een vinger op de naaldpunt te leggen.

Dit truckje vergt een beetje oefening, maar na verloop van tijd wordt het steeds gemakkelijker. Uiteindelijk denk je er niet meer aan om de punt van je vinger te gebruiken om de steken vast te houden.

Heb je pijn in je polsen of je schouders? Wees gerust, het is makkelijk om op te lossen

Kijk goed naar hoe je jouw armen en handen beweegt.
Het is belangrijk dat je je lijf en armen in een natuurlijke positie houdt. Heb je pijn in je polsen? Dan is het misschien omdat je de bewegingen tijden het breien overdrijft – je maakt ze mogelijk groter dan nodig is. Als je onnatuurlijke bewegingen blijft herhalen is dat zeer belastend voor je spieren. Je belast je lijf op een manier en die pijn kan veroorzaken.

Hoe zit je tijdens het breien?

Denk na over je houding en zitpositie – een verkeerde houding veroorzaakt vaak pijn in nek en schouders. Zak je een beetje in elkaar en trek je je schouders op, dan ontstaat er spanning in nek en schouders. Probeer te ontspannen tijdens het zitten. Je kunt de pijn verhelpen door je armen dicht tegen je lijf aan te houden, zodat je ze niet onnodig aanspant tijdens het breien.

Krijgt je lijf voldoende rust?

Hoewel ik goed weet dat rust belangrijk is, gun ik mezelf vaak niet voldoende rust. Maar ik heb een manier ontdekt die mij goed helpt. Ik zet de timer op mijn telefoon op 30 minuten. Als de timer afgaat, dan sta ik op, loop ik een rondje, haal ik wat te drinken of ik doe even iets anders. Dat maakt een groot verschil, omdat de herhaalde bewegingen bij het breien erg belastend kunnen zijn. Ik heb het ook geprobeerd met kortere pauzes, om de 15 minuten. Ik stop dan even kort, leg het breiwerk terzijde en maak een aantal rek- en strekoefeningen met mijn armen en handen voordat ik verder brei.

Het is belangrijk dat je de oplossing zoekt die het beste bij JOU past.

Let op hoe stevig je de naalden vasthoudt

Wij herkennen allemaal het gevoel als er een steek van de naald valt en je deze niet op tijd kunt redden, zodat een vervelende fout in het breiwerk ontstaat. De angst om een steek te laten vallen zorgt er soms voor dat je de naalden onnodig stevig vasthoudt. Het helpt NIET en je verliest deze zogenaamde controle als je handen moe beginnen te worden.

Om te voorkomen dat je de naalden te stevig vasthoudt, kun je ergonomische breinaalden gebruiken. Deze breinaalden zijn op een manier gevormd zodat ze perfect in je handen liggen. Het is namelijk van groot belang dat je de naalden op een natuurlijke manier vasthoudt. Met gebruik van de ergonomische naalden wordt dit nog eenvoudiger. Prym heeft 3 ergonomische breinaalden ontwikkeld en ze zijn supergoed. Probeer bijvoorbeeld de ergonomische rechte naald, de ergonomische sokkenbreinaald zonder knop of de ergonomische rondbreinaald. Deze breinaalden zijn voorzien van een zacht materiaal waar je de naalden vasthoudt. Ergonomische breinaalden voorkomen pijn in spieren en gewrichten omdat ze voor een optimale grip zorgen.

Vind je jouw breiwerk te zwaar en vind je het lastig de naalden goed vast te houden?

Brei je met veel steken op rechte naalden, dan verdeel je het gewicht over weinig ruimte. Het voelt dan bijna als een strijd om het breiwerk goed omhoog te houden. Het is zwaar voor je polsen en handen als zij alleen het gewicht van het breiwerk moeten dragen.

Probeer dan eens een rondbreinaald! Je kunt op een rondbreinaald ook goed heen en weer breien! Bij gebruik van een rondbreinaald rust het breiwerk op de kabel in plaats van op de naalden. Op deze manier hoef je geen extra kracht te gebruiken om het breiwerk omhoog te houden. Je kunt ook een kussen op schoot leggen en het breiwerk daarop laten rusten.

In welke omgeving brei je?

Ik denk hierbij aan licht en temperatuur. Je weet vast dat goed licht belangrijke is bij het breien. Als je moeilijk kunt zien wat je breit, dan span je onbewust je hele lijf aan, in een poging om toch te zien wat je aan het doen bent. Voor de zekerheid kun je altijd gebruikmaken van breinaalden met een lampje of van een hoofdlamp.

Vaak is de temperatuur een ondergeschoven kindjedje. Waarschijnlijk herken je het wel – heb je het koud, dan span je je lijf aan en wordt bewegen moeilijker. Als je handwerkt in een goed verwarmde ruimte, zullen je spieren zich ontspannen en voel je je beter, zodat het breien ook gemakkelijker gaat.

Haak je ook?

Lees dan mijn blogpost waar ik naar dezelfde problemen kijk, alleen vanuit een haakperspectief – lees meer HIER