Heb je ook last van pijnlijke polsen en spieren bij het haken? Lees dan verder en leer meer over ergonomisch haken.

Wat is ergonomie en wat betekent het voor je haakprojecten?

Ergonomie is simpel gezegd de wetenschap van hoe je lijf wordt belast tijdens inspanning of werk. Als je haakt, is je lijf aan het werk en het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je onder de beste omstandigheden kunt werken. In het ergste geval kunnen de spieren in bijvoorbeeld je pols overbelast raken, wat misschien nog meer pijn of ontstekingen kan veroorzaken. En als je echt pech hebt, blijvende schade.

Ik geef hier een korte uitleg over verschillende ergonomische factoren die van toepassing kunnen zijn bij het haken (en bij het breien)

Grip op de haaknaald

Toen ik begon met haken wist ik helemaal niet dat er verschillende manieren waren om de haaknaald vast te houden - ik begon gewoon te haken. Het duurde helaas niet lang voordat ik problemen begon te krijgen! Ik kon mijn haaknaald niet goed meer vasthouden en ik voelde de spanning in mijn hand als ik probeerde de haaknaald rustig vast te houden. Na een paar dagen knoeien, ben ik online naar een oplossing gaan zoeken. Het eerste wat ik ontdekte was dat er twee verschillende manieren zijn om je haaknaald vast te houden.

De mesgreep


De pengreep


De ene greep is niet beter dan de andere. Het gaat erom welke manier het beste werkt voor JOU. Ik heb ontdekt dat de pengreep niet bij mij past. Ik heb dat veranderd en nu haak ik altijd met de mesgreep.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen ’’correcte’’ manier is om je haaknaald vast te houden. Als je hebt vastgesteld welke greep het beste bij jou past, dan is het handig om naar het type haaknaald te kijken. Er zijn heel veel verschillende soorten haaknaalden verkrijgbaar en ze passen allemaal bij verschillende behoeftes.

Ergonomische haaknaalden – maakt het verschil uit?

Het is moeilijk voor te stellen dat de handgreep van een haaknaald invloed kan hebben op jouw comfort, maar het is wel een feit. Voor optimaal ergonomisch haken is de ergonomische haaknaald een fantastisch stuk gereedschap en er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar.

Een ergonomische haaknaald zorgt ervoor dat je op de beste manier grip hebt op je haaknaald. In vergelijking met haaknaalden met een rechte handgreep, dus zonder een goede handgreep, zijn de handgrepen van ergonomische haaknaalden gemaakt van zacht materiaal, dat natuurlijk in je hand ligt, en zorgt voor uren haakplezier zonder pijnlijke handen of polsen.

Je kunt bijvoorbeeld de ergonomische haaknaald van Prym proberen. Deze haaknaald is verkrijgbaar van maat 6 tot en met 15 mm. Heb je een kleinere maat haaknaald nodig, dan raad ik de aluminium haaknaald van KnitPro aan. Deze haaknaald is verkrijgbaar in veel verschillende maten en heeft een mooie ergonomische handgreep. Mijn persoonlijke favoriet is de Soft Touch van Clover. Deze haaknaald heeft een plattere ergonomische handgreep. De twee andere haaknaalden die ik heb genoemd hebben rondere handgreep, maar de Soft Touch haaknaald past perfect bij mijn mesgreep.

Zitpositie – hoe moet je zitten en is het belangrijk?

Het is niet alleen van belang om aan ergonomie te denken bij de handgreep, maar ook de manier van zitten tijdens het handwerken is belangrijk. Als je net zoals ik dol bent op haken en soms uren zit te handwerken, dan is het ook van belang dat je goed zit.

Heb je pech en heb je een haakblessure opgelopen, dan is rust, rust en nog eens rust het beste medicijn – en dat is slecht nieuws voor een haakliefhebber! ;-)
Het is essentieel dat je een werkplek hebt waar je uren goed kunt blijven zitten. De bank is dan niet de beste keuze omdat hij vaak heel zacht is en belastend voor je rug kan zijn. Het is heel belangrijk dat je zorgt voor voldoende ruimte om je heen. Ik voel dat ik het best haak als mijn ellebogen vrij zijn van bijvoorbeeld armleuningen. Vind je het zwaar om je ellebogen steeds in de juiste houding te houden, dan kun je een kussentje onder je armen leggen om je schouders, ellebogen, polsen en handen minder te belasten.

Het garen en de verlichting zijn ook belangrijk

Mijn laatste punt gaat over hoe het garen en de verlichting ook van invloed kunnen zijn op de ergonomie. Haak je met een garen dat gemakkelijk over de haaknaald glijdt, dat is dat minder zwaar voor je handen. Je kunt ook een haaknaald met licht gebruiken om je ogen te ontlasten.

Mijn ervaring is dat het best zwaar kan zijn om met een textielgaren te haken, zoals Ribbon Garen, omdat je meer kracht moet gebruiken om de draad door de steken te trekken. Garens van katoen, zoals Rainbow of Cotton 8/4 Junior glijden makkelijk over de haaknaald en ik voel daarbij dat ik niet te veel kracht hoef te gebruiken. Het wordt nog makkelijker als ik één van de eerder genoemde ergonomische haaknaalden gebruik.

Ik hoop dat jullie iets aan deze blogpost hebben gehad en dat jullie in de toekomst meer ergonomie zullen toepassen bij het haken.

Lieve groet,

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €
Bespaar 21%

Aluminium Haaknaald - KnitPro

Vanaf 1,50 €  Vanaf 1,90 €