Als je net zoals ik veel haakt, dan kom je ook haakproblemen tegen die je soms helemaal gek kunnen maken!

Ik heb hier 6 haakproblemen uitgekozen die je vast herkent.

Ik heb geprobeerd oplossingen te bedenken voor de 6 problemen die ik het vaakst tegenkom. Ik hoop dat je ze op deze manier zoveel mogelijk kunt vermijden – maar je weet natuurlijk nooit wat je tegenkomt tijdens het haken 😉

1. Niet-doorlopende kleurovergangen

Wij herkennen het allemaal! Je bent lekker bezig met een knuffel of een bal en je moet onderweg van kleur wisselen. Het probleem is alleen dat de kleurovergangen duidelijk zichtbaar zijn; ze lopen niet mooi door en dat ziet er niet mooi uit. Je baalt en twijfelt of je wilt doorgaan.

Oplossing:
Er is gelukkig een simpele oplossing voor dit probleem. Het is gebruikelijk om in een spiraal te haken bij amigurumipatronen, maar dat werkt gewoon niet bij het wisselen van kleur! Er zijn meerdere manieren om lelijke kleurovergangen te voorkomen: je kunt elke ronde afsluiten in plaats van in spiraal te haken, of je kunt de draad afknippen en beginnen met een nieuwe kleur op een willekeurige plek op de ronde.


2. Draadeindes wegwerken

Niet iedereen vindt het wegwerken van losse draadeindes leuk – hoewel ik haaksters heb ontmoet die het wel leuk vinden 😱 Dat is moeilijk te begrijpen als je er zelf een hekel aan hebt. Het kan leiden tot een onoverzichtelijk project – vooral als je gaandeweg de draden niet wegwerkt! Ik wacht regelmatig tot het laatste moment met het wegwerken van draadjes, omdat ik het zo saai vind!

Oplossing:
Ben je een miljoen keer van kleur gewisseld en ziet je werk onoverzichtelijk uit, met ontelbare losse draden? Vergeet dan niet deze truc voor de volgende keer: haak om de draadeindes van een nieuwe bol of nieuwe kleur heen, zodat de losse draadeindes gaandeweg worden weggewerkt – op dezelfde manier als wanneer je de draden netjes had afgewerkt met een maasnaald.

3. Het werk golft/krult om – te veel of te weinig steken

Bij het haken van een cirkel of bij het begin van een bol, kan het werk soms gaan golfen of omkrullen. Soms probeer je misschien het probleem te negeren en haak je verder, hopend dat het probleem vanzelf verdwijnt. Helaas is dat bijna nooit het geval!

Oplossing:
In mijn ervaring is dat de enige oplossing om een aantal rondes uit te halen, tot het werk er weer netjes uitziet 😉 Lees de blogpost: de weg naar perfecte meerderingen– hier staan goede tips over hoe je dit probleem kunt vermijden.

4. Te strak haken

Word je omslagdoek 3 keer zo klein als vermeld staat in het patroon of ziet je mooie nieuwe trui er meer uit als een kindertruitje? 😉 Dan haak je vrijwel zeker te strak. Misschien gebruik je een verkeerde maat haaknaald, maar het probleem is vaak dat je ‘’gewoon’’ te strak haakt. Ik heb dit ook veel meegemaakt en ik vind het een lastige gewoonte om af te leren.

Oplossing:
Haak altijd eerst een proeflapje! Een proeflapje laat meteen zien of je te strak haakt. Is dit het geval, dan kun je een dikkere haaknaald kiezen of proberen losser te haken. Maar het is lastig om steeds losjes te haken, vooral als je gewend bent om de draad altijd strak aan te trekken en strakke steken te haken. 

Ben je op zoek naar een nieuwe haaknaald? Ik raad de Clover Soft Touch of de Clover Amour aan. Beide haaknaalden hebben een fijne greep en de draad glijdt snel en makkelijk over de punt van de haaknaald.


5. De rand wordt lelijk of ongelijk

Ik zit helaas nog regelmatig met een lelijke rand. Bij mij gebeurt het vaak bij doekjes en vrijwel altijd bij nieuwe patronen. Dit gebeurt omdat je de haaknaald in een verkeerde steek insteekt of per ongeluk de eerste of de laatste steek overslaat. Dit foutje komt het meest voor bij het keren van het werk of bij het beginnen van een nieuwe ronde.

Oplossing:
Maak je dit probleem vaker mee? Probeer dan om elke steek te tellen – dan weet je bij elke ronde zeker dat je het juiste aantal steken hebt. Maar ben je zoals ik snel afgeleid en vergeet je al vlug hoever je was bij het tellen – plaats dan een steekmarkeerder in de laatste steek van de ronde. Dit is heel handig; je hoeft niet meer te tellen en je weet altijd waar je moet keren of beginnen op een nieuwe ronde.

6. Problemen met de magische ring

De magische ring is heel belangrijk voor in het rond haken, maar deze techniek kan ook veel frustratie veroorzaken!

Oplossing:
Gelukkig heb ik al een blogpost geschreven over deze techniek. Dus je hoeft alleen op de link te klikken om een uitvoerige beschrijving te krijgen: lees meer hier – ik kan je verzekeren dat de magische ring NOOIT meer een haakprobleem wordt 😀

 Ik hoop dat ik hier een aantal herkenbare haakproblemen en irritatiemomenten heb belicht! En ik hoop vooral dat ik bruikbare oplossingen heb gegeven, zodat je in de toekomst lekker door kunt haken zonder frustraties 😉

Lieve groet,

Josefine, Hobbii

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €