Het kiezen van de juiste breinaalden kan een beetje een jungle zijn als je net begint met breien. Wat ontspannend en gezellig zou moeten zijn, kan snel uitgroeien tot pure frustratie bij het zoeken naar de juiste breinaalden voor dat project, omdat ze gewoon in zoveel verschillende maten en vormen verkrijgbaar zijn. Er zijn zowel rondbreinaalden, verwisselbare rondbreinaalden, gewone breinaalden, sokkennaalden en hulpnaalden.
Hieronder zal een gids voor je maken, zodat je gemakkelijker de juiste breinaalden voor je breiproject kunt kiezen.
Welk type breiproject ga je maken?
Het eerste waar je over moet nadenken, is aan wat voor soort project je zou willen beginnen. Het kan wel zo zijn dat alle breinaalden hetzelfde werk doen, maar er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om het werk te doen. Sommige breinaalden zijn het meest geschikt voor een bepaald type breiwerk, terwijl je andere voor verschillende soorten kunt gebruiken. Hieronder zie je een overzicht van de eigenschappen van de verschillende breinaalden:
Breinaalden: De breinaald die de meesten van ons het beste kennen, zijn gewone breinaalden. Hier heeft het ene uiteinde het doel om nieuwe steken op de naald te krijgen, terwijl het andere uiteinde, dat meestal uit een kleine knop bestaat, ervoor zorgt dat de steken niet van de naald vallen. Deze breinaalden worden altijd per paar gebruikt en kunnen alleen voor heen en weer breien gebruikt worden.
Rondbreinaalden: bestaan uit twee korte rechte breinaalden, die met elkaar verbonden zijn met een flexibele nylon kabel, die verkrijgbaar is in verschillende lengtes. Dit type breinaald is bedoeld voor rondbreien, maar kan ook worden gebruikt om heen en weer te breien, en daarom geven sommige mensen de voorkeur aan dit type breinaald, omdat het voor verschillende projecten kan worden gebruikt, zoals mutsen, halslijnen, rugpand of sjaals.
Sokkennaalden: zijn de welbekende breinaalden, waar beide kanten een punt hebben. Ze worden vaak gebruikt als set van 4 of 5, en zoals de naam al aangeeft, zijn deze naalden zeer geschikt voor het breien van sokken, maar ook voor mouwen en mutsen.
Hulpnaalden: worden gebruikt bij het breien van kabels. De hulpnaalden werken zo dat ze de steken kunnen vasthouden die achter of voor het breiwerk moeten worden gedraaid terwijl de twist wordt gebreid. Als de steken voor het werk wachten, draait de twist naar links, en als ze achter het werk wachten, draait de twist naar rechts.
Verwisselbare rondbreinaalden: zijn eigenlijk heel slim. Hier kun je, zoals de naam al aangeeft, zowel de punt van de breinaald als de kabel vervangen zodat je verschillende lengtes kunt maken. Als je van plan bent om gedurende een lange periode te breien, dan lijdt het geen twijfel dat dit een goede investering is.
Welke maat breinaald moet ik gebruiken?
Wanneer je moet beslissen welke maat breinaald je moet gebruiken, hangt dit af van het breiproject waarmee je gaat beginnen. Hieronder ga ik in op de verschillende factoren die van invloed zijn op welke maat je moet pakken.
Diameter: De dikte van de breinaald helpt om zowel de grootte als het uiterlijk van het eindresultaat te bepalen. Hoe dikker de naald, hoe groter de naden en hoe elastischer en losser het eindresultaat zal zijn. Gebruik je daarentegen iets dunnere breinaalden, dan worden de naden ook smaller en lijkt je resultaat strakker en strakker.
Lengte: Hoewel de naden bij de meeste maten breinaalden aan elkaar kunnen worden genaaid, is het zeker optimaal om de juiste lengte voor precies je project te vinden. Een iets groter breiproject vereist meestal een iets langere breinaald of -kabel. Terwijl een klein, plat project op de meeste lengtes kan worden gemaakt, maar houd er rekening mee dat voor een klein rond project een kleine rondbreinaald nodig is, een breinaald met twee puntige uiteinden of een techniek die kan worden gebruikt zoals magic loop. Een andere factor die ook een rol speelt, is het garen dat je hebt gekozen. Als je er bijvoorbeeld voor hebt gekozen om met iets dikker garen te werken, dan is het duidelijk dat er mogelijk minder steken op de breinaald zitten in vergelijking met wanneer u ervoor heeft gekozen om met iets dunner garen te werken.
Van welk materiaal moeten de breinaalden zijn?
Een breinaald is niet zomaar twee naalden van hout - nee, het is veel meer dan dat. Breinaalden zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten materialen en het kan moeilijk zijn om te weten welk materiaal je moet kiezen en welk het meest geschikt is voor het project waarmee je gaat beginnen.
De meest populaire materialen zijn bamboe, kunststof of aluminium. Maar je brei-niveau en wat voor soort garen je gebruikt, is ook van belang voor welk materiaal voor jou optimaal is. Als je een beginner bent, dan zou ik je aanraden om een materiaal te kiezen dat niet bijzonder glad is, zodat de steken er niet zo gemakkelijk af vallen. Als je daarentegen wat meer ervaring hebt met breien, dan kan je beter kiezen voor een glad materiaal waar de steken gemakkelijk kunnen glijden.
Bamboe: Bamboe is een extreem sterk materiaal dat eigenlijk lichter is dan aluminium. Met een bamboe breinaald weet je zeker dat je steken er niet af vallen en is het dus echt een goede breinaald voor beginners. Het bamboemateriaal is zeer geschikt voor de meeste garensoorten, maar vooral lichte en luchtige garensoorten zijn essentieel voor dit type breinaald. Daarnaast zijn de bamboenaalden ook flexibeler dan metaal, maar minder flexibel dan plastic.
Metaal: De metalen naalden zijn relatief zwaar, maar zijn ook het sterkst en buigen daarom niet zo gemakkelijk. De meeste ervaren breiers geven de voorkeur aan metalen breinaalden, omdat de steken gemakkelijk over het gladde oppervlak kunnen glijden. Daarnaast zijn dit type breinaalden goed voor alle soorten garens, maar vooral wol, wolmixen en acryl zijn geschikt.
Kunststof: Plastic breinaalden hebben hetzelfde effect als de metalen naalden, omdat ze ook een glad oppervlak hebben, waardoor de steken gemakkelijk over de naald kunnen glijden. Dit type breinaald is zeer geschikt voor alle soorten garens.
Hout: Houten breinaalden hebben een glad oppervlak, maar niet op dezelfde manier als metaal of plastic, omdat de steken er niet zo gemakkelijk af kunnen glijden, waardoor ze ook optimaal te gebruiken zijn door beginners.
Krijg de juiste maat
Het is ongelooflijk belangrijk om te meten wat je breit. Want als je bijvoorbeeld een blouse of rok gaat breien, dan is het uitermate belangrijk dat de maten precies passen bij jou of de persoon voor wie je breit, zodat deze niet te groot of te klein wordt. Als je daarentegen een sjaal, een omslagdoek of een vloerkleed gaat breien, dan is de meting niet zo belangrijk, omdat de maat als zodanig niet veel uitmaakt.
Om fouten in de stekenverhouding te voorkomen, is het altijd een goed idee om een proeflapje te breien. Je kunt dit ‘steekvoorbeeld’ beter een beetje groter maken dan de 10 x 10 cm die in het patroon staat vermeld, omdat je op deze manier beter kunt zien hoeveel steken je op een bepaalde afstand breit (je legt een raamwerk van 10 x 10 cm op het lapje, en telt dan de steken binnen het raamwerk).
Ik hoop dat je wijzer bent geworden over welke breinaalden precies goed zijn voor je breiproject en dat je geïnspireerd bent om meteen aan de slag te gaan. En je vindt in onze webshop veel verschillende sets met verwisselbare rondbreinaalden van Knitpro, die voor ieder wat wils heeft.
Lieve groet
Karoline, Hobbii