Het verfbadnummer van een garen vertelt je uit welk verfbad het garen afkomstig is. Het kan van cruciaal belang zijn garens uit hetzelfde verfbad te gebruiken als je een consistent resultaat wilt in je haak- of breiproject.


Je hebt het waarschijnlijk al eens meegemaakt. Je project vlot goed, maar plotseling gebeurt er iets dat gewoon niet mag gebeuren ... je garen is op. Verschrikkelijk!

Als je zoiets nog nooit hebt meegemaakt, garandeer ik je dat het de ergste nachtmerrie is van iedereen die graag haakt of breidt. En die nachtmerrie kan al snel erger worden wanneer je erachter komt dat de kleur van het nieuwe garen dat je koopt om mee verder te werken, niet 100% matcht met het garen waarmee je die leuke trui of plaid aan het haken of breien was.

Maar hoe kan het dat twee bollen garen met dezelfde kleur niet precies dezelfde tint hebben?

Maak kennis met een klein (maar zeer belangrijk!) detail: Het verfbadnummer.

Het verfbadnummer kan van groot belang zijn voor je afgewerkte haak- of breiproject. Dit komt doordat garens in verschillende verfbaden worden gekleurd en dit resulteert in verschillende tinten, zelfs wanneer het garen met dezelfde kleur is geverfd. Dus het nummer op het etiket is echt belangrijk!

Maar waarom kunnen meerdere tinten voorkomen? En wat doe je als je garen uit verschillende verfbaden hebt voor een project? Daar kan je hier meer over lezen.

Verfbaden variëren in tint

Bij het verven van garens wordt een specifieke formule of recept gebruikt die ervoor zorgt dat het garen dezelfde kleur krijgt. Telkens wanneer een nieuwe partij wordt geverfd, zijn er echter een aantal factoren die het eindproduct beïnvloeden. Deze omvatten o.a. het materiaal, de temperatuur, de hoeveelheid water en de tijd die nodig is om te verven.

Van partij tot partij zal er daarom een klein verschil zijn in de toon of tint van de kleur. Vaak zullen de verschillen onbeduidend en met het blote oog nauwelijks of helemaal niet waarneembaar zijn. Andere keren kunnen de tinten opvallender en storender zijn.

Verfbadummer - wat is dat?

Je weet waarschijnlijk al dat je de naam of het nummer van de kleur waarmee je garen geverfd is, kunt vinden op het etiket (de strook papier rond je garen). Daarnaast kun je ook een zogenaamd verfbadnummer vinden.

Het verfbadnummer is een unieke code voor het verfbad waaruit het garen afkomstig is. Het nummer vertelt je tot welke specifieke kleurpartij je bol behoort en zorgt ervoor dat je dezelfde tint hebt voor heel je project.


Ons garen Diablo. Op het etiket kun je de kleur en het verfbadnummer van het garen zien. Deze bol garen heeft de kleur "33" en komt uit verfbad "T1103484".

Zo zorg je ervoor dat je project overal dezelfde kleur heeft

Vaak is het geen probleem om verschillende verfbadnummers te gebruiken voor hetzelfde project, maar soms kan de tint zo variëren, dat dit zichtbaar is en je werk verknoeit.

Mijn beste advies is daarom om er in de eerste plaats voor te zorgen dat je genoeg garen koopt voor je hele project. 

Dit kan duur zijn als het om een groot project gaat, maar zou het niet supervervelend zijn om bijna klaar te zijn met je trui en er dan achter te komen dat je geen garen meer kunt krijgen in precies dezelfde kleur?

Koop dus 1-2 extra bollen garen. Geloof me, je vindt vast wel iets wat je met de eventuele restjes kunt doen ;) 

Tip! Als je niet aangebroken bollen over hebt van een project, mag je deze binnen 3 maanden retourneren.

Vergelijk het verfbad en controleer op fouten

Als je het materiaal hebt gekocht voor je project, is het een goed idee om te controleren dat alle kleur- en verfbadnummers hetzelfde zijn. Het is zelfs een goed idee om dit al in de winkel te doen. Maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk als je online winkelt.

Tip! Het is een goed idee om de etiketten te bewaren of een projectboek te gebruiken waarin je belangrijke informatie kunt noteren over het garen dat je gebruikt, zoals naam, kleur, verfbadnummer en stekenverhouding.

Controleer ook je pas gekochte garen op eventuele fouten. En dan ben je klaar om aan je project te beginnen!

Wat doe je als je bollen uit hetzelfde verfbad op zijn?

Als je al een eind op weg bent met je project, maar geen garen meer kunt krijgen uit hetzelfde verfbad, heb je twee mogelijkheden. Je kunt alles op alles zetten en je project afmaken met garen uit het originele verfbad dat je tot nu toe hebt gebruikt. Of je kunt garen uit een ander verfbad in hetzelfde project gebruiken.

1. Je project met één verfbadnummer afwerken

Kijk naar je patroon en wees creatief. Kun je wat veranderingen aanbrengen zodat je je project kunt afwerken zonder de bollen die uit een ander verfbad komen? Als je werkt aan een trui of vest, kun je bijvoorbeeld spelen met het idee om die een kortere pasvorm te geven of de mouwen in te korten.

Geen garen meer? Dat is geen reden om het uit te halen!

2. Verschillende verfbadnummers in hetzelfde project gebruiken

Hier gaat het erom je creativiteit de vrije loop te laten. Gebruik de verschillende tinten bijvoorbeeld om de kraag of de randen van de rest van je trui te scheiden. Op die manier lijkt het alsof het verschil in tinten een bewuste keuze is en geen vergissing of ongelukje. Je kunt ook overwegen een trui in twee kleuren te maken.

Tip! Het is altijd een goed idee om een proeflapje te maken voordat je aan je project begint, vooral als je van plan bent garen met verschillende verfbadnummers te gebruiken. Het is soms moeilijk om het verschil te zien wanneer je twee bollen vergelijkt. Maar het zal duidelijker worden, zodra je de verschillende tinten samen gebruikt.

Als je verkiest dat de verschillende tinten zo weinig mogelijk opvallen, kun je proberen het garen na een paar rijen te wisselen. Op die manier zullen de twee tinten in het afgewerkte project in elkaar overvloeien.

Je kunt ook proberen verschillende patronen te gebruiken om zo de focus te verwijderen van de tinten.

Eerdere verfbadnummers komen niet terug in voorraad

Zoals hierboven vermeld, is er slechts één partij van elk verfbadnummer, aangezien de kleur van partij tot partij zal verschillen. Wanneer alle bollen garen met een bepaald verfbadnummer verkocht zijn, hebben wij dus geen bollen met dat verfbadnummer meer in voorraad.

Helaas kunnen wij je de verfbadnummers van onze garens niet geven en wij kunnen een specifiek verfbad ook niet voor je vinden.

Het is daarom een goed idee dat je probeert in te schatten hoeveel garen je nodig zult hebben voor je project voordat je het materiaal bestelt. Als je garen in een bepaalde kleur koopt met enige tijd ertussen, kunnen wij niet garanderen dat je bij beide bestellingen hetzelfde verfbadnummer krijgt.


Veel plezier met het haken en breien ❤️ 

Vele groetjes