Heb je de vele truien van restjes garen ook gezien op Facebook en Instagram en gedacht, dat het gaaf zou kunnen zijn om dat ook zelf te doen? Dan is dit blogbericht iets voor jou! Ik ga je namelijk vertellen, hoe je kunt beginnen en ik geef je voorstellen voor andere restjes projecten, die je helpen je garenvoorraad op te ruimen.

Maak een goed begin met je eigen restjestrui

Het kan een goed idee zijn om te beslissen welk model je wilt breien voordat je begint met het maken van je garen bollen, zodat je een beetje kunt verkennen met welke naalddikte je gaat werken. Je kunt gemakkelijk verschillende diktes garen gebruiken, maar als je een patroon hebt gekozen dat b.v. een naald 6 vraagt, dan moet je dun garen dubbel leggen als je het garen aan elkaar knoopt.

Ik heb ervoor gekozen om mijn restjestrui volgens een eenvoudig ontwerp te maken, zodat de kleurveranderingen echt tot hun recht kunnen komen. Je kunt wel geloven dat het leuk is om te zien hoe de kleuren zich ontvouwen en dat je het heel moeilijk gaat vinden om het project op te bergen, omdat je gewoon wilt zien hoe de volgende kleur eruitziet.

Maak je eigen garen van restjes

Als je weet, welk patroon je gaat maken, moet je garen maken. 

Het gave aan het maken van een restjestrui is, dat je zelf kunt bepalen, in welke volgorde de kleuren komen, maar je kunt ook het lot de volgorde laten bepalen door blind een volgend garen te pakken. Ik heb dat ongeveer gedaan, ik ben me een klein beetje bewust geweest van welke kleuren  na elkaar kwamen, op een manier die voor mij logisch was.

Iets anders waar je over na moet denken, is, of je de resten gewoon samen knoopt, of dat je een consistente kleur tussen de resten wilt. Ik heb zelf oplossing nr. 2 gekozen en gekozen voor wit als consistente kleur, aangezien ik een paar verschillende witte bollen over had van eerdere projecten. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om witte Diablo als volgdraad te gebruiken, wat helpt om knoopjes en oneffenheden te verbergen.

Nu ga je de restjes aan elkaar knopen en dat is een stuk leuker dan je denkt. Ik was er gemakkelijk een paar avonden mee bezig, helemaal zonder me te vervelen.

Ik koos ervoor om de knoop te gebruiken die ik beschreef in een eerdere blogpost, genaamd Magic - No Ends - Knot. Het is efficiënt en houdt in vrijwel alle garens. Ik heb echter geleerd dat het het beste is in acryl en wol, die niet te glad is. Je kunt de gids voor het knopen hier vinden.


Zijn er soorten garen, die je niet kunt gebruiken?

Dat, zou ik zeggen, is geheel aan jou. Ik heb allerlei verschillende dingen gebruikt die ik nog had - of had gekregen van mijn breivriendinnen - maar ik heb ervoor gekozen om geen bontgaren en katoen te gebruiken. Ik heb mijn katoenresten gebruikt voor een ander project, ik zal het je waarschijnlijk later in de post laten zien ;)

Als je het een beetje vervelend vindt om te wachten tot je genoeg restjes hebt, dan kun je eenvoudig de losse bollen gebruiken die je misschien over hebt van andere projecten. Je kunt ze gewoon op de gewenste lengte knippen en ze aan elkaar knopen zoals je wilt. Dit is vrij spelen en alleen jij bepaalt de grenzen.

Nu gaan we breien

Dan ben je klaar om te breien. En het mooie van het garen zelf gemaakt te hebben, is dat je zelf kunt beslissen of je het nog weer verandert gaandeweg. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat het niet echt werkte voor mij om bontgaren te gebruiken, dus ik knipte het er gewoon uit en bond de uiteinden weer aan elkaar of voegde een nieuwe kleur toe als ik dat wilde. Jij kunt hetzelfde doen als er een kleur is die niet werkt of als je denkt dat er te veel kleurwisselingen op een rij zijn.

Kun je hetzelfde doen met restjes katoen?

Je kunt gemakkelijk hetzelfde principe gebruiken voor katoenen garen - hier heb ik echter de gewone magische knoop gebruikt, die ook wordt beschreven in de blogpost, die ik al eerder noemde. Hier koos ik ervoor om mijn restjes geheel toevallig samen te knopen.

Ik heb verschillende vaatdoeken en keukenhanddoeken uit restjes gezien, maar ik had een etui voor mijn haaknaalden nodig, dus ik heb eens tussen de patronen op onze website gekeken om te zien, of er geen patroon was, dat zich leende voor dit doel. Ik koos voor het patroon van het gehaakte make-up tasje, die heeft de perfecte maat. Ik koos ervoor om mijn restjesbol samen te haken met een draad witte Rainbow 8/4, zodat de dikte pastte bij de stekenverhouding in het patroon, en het gaf een mooi effect. Ik kwam er echter al snel achter dat de techniek met de verdiepte vasten niet echt geschikt is voor de wilde kleurveranderingen, maar dat deed er niet toe. Ik heb ervoor gekozen om het in plaats daarvan in gewone vasten te maken en ik heb er geen spijt van. De kleurveranderingen komen op die manier echt tot hun recht.

Gebruik je restjes voor leuke details

Een slimme vrouw heeft eens gezegd: Koop je 1 bol van een soort garen, dan koop je restjes-garen, en dat klopt eigenlijk wel. Maar ondanks dat je niet veel kunt maken met een enkele bol, je kunt het zeker wel gebruiken voor een detail, dat misschien op meerdere plekken terug komt en je project uniek maakt. Gebruik het voor een gave i-cordkant aan je sjaal, geef je sweater zwarte of witte ribboorden of wat denk je van een contraststreep op het bovenstuk of op de mouwen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Mis je een mooi detail aan een mand of een kussen, dan zijn pompons en restjes perfect. Ik houd van pompons maken, zeker nadat ik de Pompon Makers ontdekte. Mijn lievelings zijn die van Clover en die zijn er in groot en klein.


Ik hoop dat dit blogbericht je wat inspiratie heeft gegeven, hoe je je restjes kunt gebruiken, en misschien wel het startschot voor je eigen restjestrui. Het is gewoon een kwestie van beginnen en vergeet niet: jij bent degene, die de regels bepaalt ;)

Lieve groet

Eva van Hobbii

Bespaar 22%

Diablo Glitter - Hobbii

37% Acryl, 31% Polyamide, 28% Mohair, 4% Polyester

4,85 €  6,20 €