We hebben een aantal hele handige breitips voor je verzameld, waarmee je jouw creatieve werk makkelijker maakt!



Als je graag breit, dan word je waarschijnlijk ook erg blij van handigheidjes die het proces vergemakkelijken. 


Hieronder hebben we 12 essentiële tips voor je verzameld, die je niet wilt missen👇🏻 


1. Zet de steken losjes op de naald op


Veel mensen denken dat de opzet van de steken minder strak trekt wanneer je je steken op twee naalden opzet, in plaats van op één. 


Maar dat is een mythe! Het maakt namelijk de eerste rij steken alleen maar langer, waardoor ze er minder netjes uit gaan zien. Als het patroon aangeeft dat je de steken losjes op moet zetten, kan heb je eigenlijk alleen je vinger nodig om je daarbij te helpen. 


Zet een vinger tussen de laatst opgezette steek en de nieuw op te zetten steek, zoals op de foto hieronder. Zet een steek op, trek ‘m zacht aan en zet vervolgens de vinger voorbij deze nieuwe steek. Herhaal de techniek voor alle op te zetten steken: 




Op deze manier krijg je nette steken langs de opzetkant, die tegelijkertijd los genoeg zijn en niet trekken.


2. Gebruik stekenmarkeerders bij het opzetten van steken


Het kan best wel lastig zijn om bij te houden hoeveel steken je al hebt opgezet, als je veel steken moet opzetten voor een groter project! 


Het kan dan een goed idee zijn om stekenmarkeerders te gebruiken waarmee je de tel kan bijhouden, zodat je ten alle tijde een goed overzicht hebt van het aantal steken dat je al hebt opgezet.


Zet bijvoorbeeld een markeerder na elke 20e steek. Op die manier tel je gemakkelijk je steken door het aantal stekenmarkeerders te vermeerderen met 20. Zo zie je snel hoeveel steken je nog moet opzetten! 🧶📏




3. Meet de juiste lengte af wanneer je Italiaans afkant


Als er iets vervelend is, dan is dat wel wanneer je garen tekort komt, wanneer je Italiaans afkant 🇮🇹. Aan de andere kant duurt het veel langer als je uiteinde veel te lang is.


Maar… hoeveel garen moet je dan gebruiken wanneer je Italiaans afkant?


Een vuistregel is om het garen 3 à 3.5 keer losjes rond het werk te wikkelen wat je wil gaan afkanten. Als je bijvoorbeeld een mouw wilt afkanten, dan wikkel je het garen zo’n driemaal rond de mouw, en knip je het af. ✂️


Wanneer je iets gaat afkanten wat niet rondgebreid is, meet je natuurlijk gewoon de breedte van je werk en vermenigvuldig je dat met 3 à 3.5.


Het kan handig zijn om een stopnaald te gebruiken wanneer je Italiaans afkant. Deze naald heeft namelijk een oog dat groot genoeg is om het garen gemakkelijk er doorheen te voeren. 




4. Gebruik een kraal om de draden van ongesponnen garen bijeen te houden


Als je al eens met ongesponnen garen hebt gewerkt (zoals Twister), dan weet je waarschijnlijk al dat het soms lastig is om alle draden mee te krijgen bij het breien. 


Als je wil voorkomen dat je draden mist, kan je voordat je begint een kraal rond de draden rijgen. Op die manier houd je de draden netjes samen, waardoor je minder gauw een draadje mist tijdens het breien. 🥳


Je kan bijvoorbeeld silicone kralen van Go Handmade gebruiken, zoals hieronder op de foto. 




5. Gebruik manillalabels om overzicht te houden over al je projecten


Je kent het vast: je hebt verschillende projecten liggen waaraan je tegelijkertijd werkt, en dan vergeet je wel eens, welke maat naald je nou ook alweer moest gebruiken.. 🧶 


Als je een manillalabel aan je project hangt, of aan je proeflapje, dan kan je snel terugvinden wat je ook alweer allemaal nodig hebt voor je project, of wat de specificaties waren. Zo kan je weer gauw aan de slag! 🏷 




Op de labels kan je bijvoorbeeld noteren: 


  • Maat naald
  • Naam van het patroon
  • Stekenverhouding
  • Gebruikte garen
  • Kleurcodes en de verfbadnummers van het garen
  • Hoeveelheid garenverbruik


Zo ben je ervan verzekerd dat je alle info altijd bij de hand hebt. De labels zijn ook handig om bij te houden met welk garen je eerder hebt gewerkt, zodat je gemakkelijk alle info terugvindt, wanneer je een project bijvoorbeeld later in een andere kleur wil maken.   


TIP: Hang eventueel een label aan je proeflapje en bewaar deze.


LEES OOK: Daarom moet je altijd een proeflapje maken.


6. Geef je uitgelubberde breiwerk nieuw leven met elastiek


Is je ribrand te wijd geworden, of is je breiwerk na verloop van tijd wat uitgelubberd? Dan kan je een elastiekdraad door je breiwerk weven om het geheel weer wat aan te trekken.


Je naait het elastiek aan de averechtse zijde van je werk, bijvoorbeeld bij de halslijn, of onderin de ribkant van de mouw. Je kunt de draad dus net zo goed gebruiken om een oude trui weer nieuw leven te geven. Zo krijgt je uitgelubberde trui weer een mooie pasvorm. 




7. Geef je breiwerk een opfrisbeurt met een elektrische pluizenverwijderaar


Niks zo vervelend als een gebreide trui die naar verloop van tijd lelijk begint te pillen en te pluizen. 


Maar daar kan iets tegen worden gedaan! 


Je kan namelijk heel eenvoudig de pluisjes van je trui of een ander breiwerk verwijderen met een elektrische pluizenverwijderaar. Deze zet je aan en gebruik je op de stukken die je graag wilt opfrissen. De pluizenverwijderaar heeft een opvangbakje die de pluisjes opvangen. Deze is los te maken zodat je de pluisjes vervolgens gemakkelijk in de prullenbak kunt gooien.




TIP: De pluizenverwijderaar kan ook worden gebruikt op andere textiel-items, zoals op stoffen kleding of je wollen bank.


8. Gebruik breinaaldstoppers wanneer je even niet breit


Heb je het wel eens gehad dat je steken van de naalden glijden wanneer je je breiwerk meeneemt onderweg, of als je het op een andere plek legt? 


Daar is een hele handige oplossing voor. Een goede tip is namelijk om breinaaldstoppers te gebruiken op de puntjes van je naalden. Deze houden de steken op de naald, precies waar ze moeten zitten, en zo hoef je niet bang te zijn voor een ontrafeld stuk breiwerk. 


Mocht je al genoeg punten gespaard hebben in de pointshop, dan kan je je punten ook inwisselen voor deze leuke schuimstoppers, in verschillende maten.


9. Bescherm je breiwerkjes tegen motten met cederhouten balletjes


Je wil natuurlijk niet riskeren dat motjes zich genoegdoen aan je mooie breisels. Om dat te voorkomen kan je cederhouten balletjes bij je gebreide items leggen.


Cederhouten balletjes zijn 100% puur natuur, en ze jagen de motten weg met hun natuurlijke houtgeur, waar motten niet van houden. 




10. Start een bol garen van binnenuit


In plaats van het label te verwijderen en aan de buitenkant van de bol te beginnen, is het een goed idee om juist aan de binnenkant van de bol te beginnen.


Op die manier houd je je garen beter onder controle. Je voorkomt namelijk dat de bol wegrolt of op de grond valt, terwijl je breit. 




11. Brei zelfs de kleinste diameters met maar drie kousenbreinaalden


Brei je wel eens sokken, mouwen of andere breiwerkjes met een kleine diameter? Dan hoef je niet meer te goochelen met vijf kousenbreinaalden, want je breit het simpelweg met slechts drie, met de speciale “Crasy Trio” kousenbreinaalden van Addi.


De naalden zijn gemaakt van metaal, maar hebben een kort, buigbaar kabeltje in het midden, die de naalden flexibel genoeg maakt om je steken te verdelen over slechts twee naalden, terwijl je breit met de derde.




12. Brei met dubbele draad wanneer je van bol wisselt


Wanneer je van bol moet wisselen in je breiproject, kan het een goed idee zijn om een paar steken te breien met dubbele draad. Op die manier krijg je een mooie overgang, die ook nog eens goed stevig is. 


Dit doe je door het garen van je nieuwe bol langs het garen van je oude bol te leggen, en ca. 4-6 steken te breien met beide draden. Daarna kan je gewoon weer verder breien met één draad van de nieuwe bol. Zo werk je al breiend je eindjes mooi weg.


Let er wel op dat het resultaat verschillend kan zijn, afhankelijk van het type garen dat je gebruikt, en het project dat je breit. 


Heb jij ook wat geniale tips die het breien vergemakkelijken? We horen ze graag. Schrijf ze in het commentaarveld hieronder! 👇🏻


 

Crasy Trio - addi

21 cm

Vanaf 20,90 €