Creëer je heel eigen looks met de verschillende kwaliteiten in de Friends-collectie.


Heb je onze nieuwe garencollectie, Friends, al gezien? De collectie bestaat uit supermooie materialen die je kriskras met elkaar kunt combineren in je breiprojecten. De verschillende kwaliteiten hebben namelijk dezelfde kleurcodes. Superhandig!

In deze blogpost wil ik je tonen hoe je de garens kunt combineren, zodat je de PERFECTE look krijgt die je creatieve garenhart in vuur en vlam zet ❤️

Mijn lieve Hobbii-collega's hebben me geholpen met het breien en haken van een aantal proeflapjes!

Wat is Friends? Lees hier meer over de nieuwe Friends-collectie.

Match garenkwaliteiten met dezelfde kleur

Het fantastische aan de nieuwe Friends-collectie is natuurlijk dat de verschillende garenkwaliteiten in de Friends-familie dezelfde kleurcodes hebben. Dit betekent concreet dat Friends Wool met kleur 07 hetzelfde verfbad heeft als Friends Extra Fine Merino en Friends Kid Silk met kleur 07.

Zoals ik daarnet zei, hebben we een aantal proeflapjes gebreid. Zo kun je zien hoe de kleuren bij elkaar passen.

Hier zie je Friends Extra Fine Merino samen met Friends Kid Silk. Beide zijn kleur 105 - een mooie, groene kleur die me plots zin doet krijgen om een trui te breien die een koude en donkere tijd doet oplichten! Groen is tenslotte de kleur van de hoop...


👆 Het proeflapje werd gemaakt met 4,5 mm naalden en met Friends Extra Fine Merino (kleur 105) en Friends Kid Silk (kleur 105).

Onthoud … dat de verschillende kwaliteiten op een verschillende manier reageren op het verfbad. De garens kunnen daarom wat variëren in tint, maar zoals je hier kunt zien, kun je zonder probleem een egale look verkrijgen 😉

Brei je liever met een klassiek wollen garen zoals Friends Wool, kun je dit ook combineren met Friends Kid Silk om het lekker pluizig te laten voelen. Hier kun je een proeflapje zien met Friends Wool versus een proeflapje met Friends Wool en Friends Kid Silk:


👆 Friends Kid Silk (kleur 70) zorgt als volgdraad voor Friends Wool (kleur 70) voor een pluizige look voor je truien, mutsen of sjaals. En kijk wat een mooie paarse kleur!

Creëer een melange look met verschillende kleuren

Je kunt ook kleuren kiezen die een beetje van elkaar verschillen om zo een melange look te creëren. Hier hebben we gebreid met Friends Extra Fine Merino in kleur 114 samen met Friends Kid Silk in kleur 112. Het resultaat is een licht melange look:


👆 Wat een mooi kleurenspel! Hier breiden we met Friends Extra Fine Merino (kleur 114) en Friends Kid Silk (kleur 112) op 4 mm naalden.

Hoe meer je kleuren op elkaar lijken, hoe minder duidelijk de melange look wordt. Dat kun je hier zien. Dit proeflapje hebben we gebreid met Friends Wool in kleur 28 en Friends Kid Silk in kleur 13. De twee kleuren smelten bijna samen in een mosterdgele harmonie:


👆 Friends Wool (kleur 28) samen met Friends Kid Silk (kleur 13) op 5,5 mm naalden.

Laat je creativiteit de vrije loop

Een van de beste dingen aan haken en breien is dat je zelf je projecten kunt creëren.

Je kunt een patroon volgen als je er graag zeker van wilt zijn hoe je werk er uiteindelijk gaat uitzien, maar je kunt ook aan de slag gaan met je eigen creaties, waarbij alleen je fantasie grenzen stelt.

Je kunt bijvoorbeeld spelen met de kleuren en ze op allerlei manieren combineren. Je kunt bijv. een color fade effect maken met donkere en lichte tinten van dezelfde kleur:


👆 Dit proeflapje doet je denken aan een ijsberg en ijskoud water. Het is gebreid met een basis van Friends Extra Fine Merino (kleur 02). Bovendien werden er verschillende kleuren Friends Kid Silk gebruikt om dit mooie effect te creëren (kleur 96, kleur 89, kleur 95, kleur 77). De Friends Kid Silk-kleuren overlappen elkaar met een rij, zodat de kleuren mooi en bijna onzichtbaar gemengd worden. Het proeflapje is gebreid met 3,5 mm naalden.

Nu heb ik heel wat geschreven over kleuren en het combineren van kleuren, maar je kunt ook creatief zijn met het samenstellen van je garenkwaliteiten om een coole look te creëren.

Hier hebben we afwisselend gebreid met Friends Extra Fine Merino en Friends Kid Silk:


👆 De rijen met  Friends Kid Silk (kleur 42) zorgen voor een luchtige look bij de rijen met Friends Extra Fine Merino (kleur 42). Gebreid met 4,5 mm naalden.

Je kunt ook mixen en matchen wanneer je haakt

Maar misschien denk je dan: 'Wat met het haken met meerdere kwaliteiten?'

Garenkwaliteiten combineren in haakprojecten wordt niet vaak gedaan, maar je kunt er fantastische resultaten mee bekomen.

Dit proeflapje is daar een voorbeeld van. Hier hebben we gehaakt met Friends Wool in combinatie met Friends Cotton 8/4:


👆 Dit proeflapje is licht en heel zacht. Kun je je al voorstellen dat je onder een plaid in deze combinatie ligt te relaxen? Het is gehaakt met Friends Wool (kleur 114) en Friends Cotton 8/4 (kleur 114) met een 4,5 mm haaknaald.

Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan om verschillende garenkwaliteiten te combineren in je volgende project.

Veel brei- en haakplezier 💜