Een magische ring is een essentiële haaktechniek, die je gehaakte projecten naar een volgend niveau tillen. De techniek kan een beetje tricky te leren lijken in het begin, maar wees gerust, hier leiden we je langs drie verschillende manieren van hoe je een magische ring haakt.

Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling. Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek graag bekijkt in een langzamer tempo.

In de video hierboven laten we je zien, hoe je met een paar stappen een magische ring maakt.

De magische ring kan een beetje lastig zijn in het begin. Maar als je steeds blijft proberen, wordt je de techniek vanzelf meester. Misschien ga je zelfs denken, dat het veel eenvoudiger is dan je in eerste instantie dacht.

Hier hebben we drie verschillende manieren om een magische ring te maken voor je verzameld. Probeer ze maar eens uit, om te ontdekken welke jouw voorkeur heeft.

Wat is een magische ring?

Een magische ring is een essentiële en onmisbare haaktechniek, als je je waagt aan projecten, waarbij je vanuit het midden in het rond haakt.

Daarom wil je een magische ring kunnen haken

Om de magische ring kun je bijna niet heen, als je iets anders wilt haken dan plaids en vaatdoeken. Ga je amigurumi en tassen haken, dan heb je de magische ring nodig.

Met een magisch ring voorkom je namelijk, dat er een opening in het midden komt, als je haakt vanuit het midden. De magische ring kun je namelijk heel dicht sluiten, als je de benodigde steken van de eerste toer hebt gehaakt. Zo handig!

Deze techniek geeft je gehaakte projecten een mooie, professionele uitstraling.

Zo maak je een magische ring

Methode 1

Doe als volgt:

  1. Neem de draad en wikkel deze twee keer om je wijsvinger.
  2. Maak een lus.
  3. Steek de haaknaald in de lus en haal het garen van je wijsvinger door de lus.
  4. Haak een losse (haal het garen weer door de lus).
  5. Haak het gewenste aantal vasten in de ring.
  6. Sluit de ring door aan de korte draad te trekken.

En nu kun je verder met de rest van het haakpatroon. Veel haakplezier :)


Methode 2

Doe als volgt:

  1. Plaats het korte einde van het garen aan de onderkant van je linker wijsvinger en middelvinger. Houd het garen vast met je duim. Breng het lange einde van het garen (zit aan de bol) een keer rond om je vingers.
  2. Breng het garen naar de voorkant van je vingers, zodat het garen een kruis vormt over de vingers. Plaats het garen, zodat je het vasthoudt met je ringvinger en pink.
  3. Steek de haaknaald onder de onderste draad en pak de bovenste draad. Haal een lus door.
  4. Richt de haaknaald naar boven, zodat het garen zich er een keer omwikkelt.
  5. Pak de draad met de haaknaald, en haal het garen door de lus.
  6. Nu is je magische ring klaar!

Methode 3

Je kunt het garen ook voor je op tafel leggen in plaats van om je wijsvinger.

  1. Maak een lus met het korte einde onder.
  2. Steek de haaknaald in de lus en haal het lange einde van het garen door de lus.
  3. Haak een losse (sla het garen om de naald en haal door de lus, die je op de naald hebt).
  4. Nu heb je je magische ring.
  5. Haak het gewenste aantal vasten in de magische ring.
  6. Sluit de ring door aan het korte einde van het garen te trekken, zodat de vasten een cirkel vormen. Je kunt evt. de toer afsluiten met een halve vaste in de eerste vaste.

Heb je nog steeds problemen met de magische ring? Wist je, dat er een eenvoudige uitgave van de magische ring is te vinden, die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor manden en tassen? Leer deze eenvoudige MR hier.