Je garen en haaknaald goed vasthouden is van cruciaal belang voor een gelijkmatige en consistente stekenverhouding. Wij tonen je hier hoe je als linkshandige je garen en haaknaald vasthoudt, zodat je altijd een mooi resultaat krijgt.



Er is niets vervelenders dan urenlang aan een project werken dat uiteindelijk te groot, te klein of helemaal scheef en misvormd is.

Gelukkig kun je zo'n tragedie voorkomen door te werken aan een gelijkmatige stekenverhouding, en dat begint bij de manier waarop je je garen en haaknaald vasthoudt. De manier waarop je die vasthoudt, speelt namelijk een grote rol bij hoeveel spanning er op je werkdraad zit en hoe strak of los je dus haakt. Als je je garen en haaknaald op een goede manier vasthoudt, kun je ook voorkomen dat je haakletsel oploopt waardoor je je nieuwe hobby een tijdje op pauze moet zetten. 😱

In deze blogpost tonen we je verschillende manieren om je garen en haaknaald vast te houden! De blogpost is voor linkshandigen en voor mensen die pas zijn beginnen te haken – of misschien haak je al eventjes en wil je graag een consistentere stekenverhouding krijgen.

Eerst gaan we kijken naar hoe je je garen vasthoudt. 🧶


Psst! Ben je een verdwaalde rechtshandige? Ontvang tips en tricks voor een gelijkmatige stekenverhouding in deze blogpost.


Houd je garen goed vast

Er is geen juiste of foute manier om je garen vast te houden. Er zijn echter twee aspecten die je kunt gebruiken als richtlijn:

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je het garen goed vasthoudt. Je moet een manier vinden waarop je het garen vasthoudt die ervoor zorgt dat je stekenverhouding gedurende het hele project dezelfde is.

HANDLEIDING: Proeflapje: Zo meet je je stekenverhouding

Ten tweede moet je je garen kunnen vasthouden zonder dat je hand moe wordt. Een hand die moe is, beïnvloedt je stekenverhouding. Maar vergeet niet dat het normaal is dat je handen moe worden als je pas begint met haken. Ongeacht het niveau, is de mantra: neem pauzes en doe strekoefeningen.

Je kunt je garen bijv. zo vasthouden:



Op de foto zit het garen rond de pink gewikkeld, waarna de draad achter de wijsvinger wordt gevoerd. Op die manier kun je met je duim- en ringvinger het gehaakte werk vasthouden.

Vergeet niet dat er geen juiste manier bestaat om het garen vast te houden. Het moet juist voelen voor jou en wat juist voelt voor jou, ontdek je door het te proberen.


Houd je haaknaald goed vast

Er zijn meerdere manieren om je haaknaald vast te houden en net als bij het garen bestaat er geen juiste manier om dat te doen. Het gaat erom dat het juist aanvoelt voor jou.

Er zijn echter twee manieren die voor de meeste mensen goed werken. Dat zijn de 'mes'-manier en de 'potlood'-manier. En ja, je hebt het goed geraden! Deze namen vertellen al wat je gaat doen. 😉 Als je de 'mes'-manier gebruikt, stel je je voor dat je een mes in je hand hebt, en bij de 'potlood'-manier stel je je voor dat je een potlood in je hand hebt.


Zo houd je je haaknaald op de 'mes'-manier vast



Doe het volgende: Houd de haaknaald in je hand met je hand over de naald (zoals je zou doen met een mes). Plaats je wijsvinger op de bovenkant van de naald.

De meeste hakers vinden dat de 'mes'-manier comfortabeler is dan de 'potlood'-manier. Bovendien kun je de haaknaald een beetje beter 'besturen' met behulp van je wijsvinger, vooral als je beginner bent.


Zo houd je je haaknaald op de 'potlood'-manier vast



Doe het volgende: Houd je haaknaald vast met je duim, wijsvinger en middelvinger.

Probeer beide manieren om te kijken welke jij het comfortabelst vindt.

Wanneer je je favoriete manier hebt gevonden, is het een goed idee om te kijken naar de manier waarop je je haaknaald vasthoudt. Er bestaan een heleboel haaknaalden en je mag niet onderschatten hoe belangrijk de vorm van de naald is voor je haakervaring. Als je veel haakt, is een ergonomische haaknaald (zoals Prym Ergonomic of Soft Touch-hæklenålen fra Clover) een onmisbaar stuk gereedschap dat naderhand voelt alsof hij gevormd is voor je hand.

Psst! De haaknaald op de foto is een Duo Touch haaknaald. Ook verkrijgbaar als een haaknaaldenset met 9 maten.


Een paar tips

Er zijn andere dingen die je haakervaring kunnen verbeteren en voor een goede stekenverhouding zorgen. Hier zijn een paar tips:

  1. Zorg ervoor dat je goed zit. De manier waarop je zit, speelt een grote rol in hoe strak je haakt. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt en vermijd armleuningen. Daardoor ga je scheef zitten of je schouders omhoogtrekken. Als je steun nodig hebt, kun je een haakkussen overwegen om je pijnlijke schouders en je ellebogen te ontlasten.
  2. Zorg voor voldoende licht. Zo kun je makkelijker ontspannen tijdens het haken, en je moet minder moeite doen om te zien wat je doet!


Ben je klaar om te beginnen met haken? Ga dan direct naar de blogpost: Handleiding: Leer haken als linkshandige.


Veel plezier! ❤️