Ben je linkshandig en wil je leren haken? Dan ben je op de juiste plek beland! In deze blogpost laten we je zien hoe je de meeste basistechnieken kunt haken - en we kunnen je laten zien dat het niet zo moeilijk is als je denkt!



Wil je graag leren haken, maar ben je een beetje geïntimideerd door het idee omdat je linkshandig bent?

Dan zul je vast blij worden om te lezen, dat linkshandig haken eigenlijk meer of minder hetzelfde is als haken als rechtshandig (ja, echt)! Het allergrootste verschil is, dat je in de andere richting werkt - letterlijk.

Dat gezegd hebbende, kan leren haken iets moeilijker zijn als je de voorkeur geeft aan je linkerhand boven je rechter. De overgrote meerderheid van de handleidingen op internet gaan ervan uit dat je met de haaknaald in de rechterhand werkt. Dit betekent dat je de bewegingen moet spiegelen - en hier is het heel normaal om te ervaren dat de hersenen het een beetje laten afweten ​​(om dezelfde reden kan het moeilijk zijn om een ​​rechtshandige haakster zover te krijgen om je te leren haken)! 🤯

Maar wees niet bang, er is voldoende hulp beschikbaar! In deze blogpost laten we je zien hoe je als linkshandige goed van start kunt gaan met je nieuwe haakavontuur. We laten zien hoe je de haaknaald vasthoudt en hoe je de meest eenvoudige steken haakt. En natuurlijk hebben we ook nog een paar tips hoe je het leven voor jezelf als linkshandige haakster wat makkelijker kunt maken. 🫶

Haal haaknaald en garen tevoorschijn – en laten we beginnen!


Begrijp linkshandig haken

Als je met de naald in je linkerhand haakt, spiegel dan de bewegingen die je zou maken als je met de naald in de rechterhand zou haken. Het is eigenlijk zo simpel.

Hoewel de overgrote meerderheid van de patronen en instructies zijn ontworpen voor rechtshandige mensen, kun je ze als linkshandige haakster gemakkelijk volgen. Het vereist echter wel een beetje extra waakzaamheid.

Als je in toeren heen en weer moet haken, haak je als linkshandige van links naar rechts, terwijl een rechtshandige in de tegenovergestelde richting haakt, van rechts naar links. En als je in het rond haakt, haak je tegen de klok in, terwijl een rechtshandige in het rond met de klok mee haakt.

Het klinkt misschien een beetje lastig dat je alles andersom moet doen, maar als je eenmaal met de haaknaald in je linkerhand zit, gaat het allemaal heel natuurlijk voor je – de linkerhand is tenslotte je voorkeurshand! 😉

Het zal je leven echter een stuk gemakkelijker maken als je een paar tips en trucs kent. We zullen ze later verder uitwerken!


Iets over de stekenverhouding bij haken

De stekenverhouding bij haken beschrijft hoe los of strak je haakt, en het heeft een grote invloed op de grootte en vorm van het eindresultaat. Het is daarom altijd een goed idee om een ​​proeflapje te haken.

Lees ook: Proeflapje: Zo meet je de stekenverhouding

De meeste nieuwe haaksters haken strak in het begin. Het kan een goed idee zijn om te oefenen om een goede en ontspannen grip op garen en haaknaald te krijgen.


Zorg dat je het garen en de haaknaald goed vasthoudt

Het allereerste dat je moet oefenen als je wilt leren haken, is een goede en comfortabele grip krijgen op zowel het garen als de haaknaald. Het is absoluut cruciaal voor je stekenverhouding dat je dezelfde spanning behoudt. Anders wordt het project scheef en misschien zelfs de verkeerde maat, en er is niets erger!

GIDS: Linskhandig? Krijg het garen en haaknaald goed in de hand




Leer haken als linkshandige

Joepie, het is tijd om te leren haken! Hier bespreken we 5 basistechnieken die je in veel patronen tegenkomt.


1. Lus en lossenketting

De meeste haakprojecten beginnen meestal met een lus die als startsteek fungeert, gevolgd door een ketting van lossen. Hoe het werkt, kun je zien in de onderstaande video:




Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling.Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek wilt zien in een langzamer tempo.


Zo maak je een lus

  1. Leg het korte eind van het garen over de lange om een lus te maken. Houd het op z’n plek met je duim en middelvinger.
  2. Steek de duim en wijsvinger van de andere hand door de lus en pak de lange draad vast.
  3. Trek de draad door de lus en trek aan door aan de korte draad te trekken

Nu kun je aan de lange draad trekken om de lus kleiner te maken.


Zo haak je een losse (L)

  1. Begin met het maken van een lus en steek de haaknaald in de lus.
  2. Breng de naald achter het lange uiteinde van het garen.
  3. Draai de naald om het garen op te vangen en trek het door de lus.
  4. Nu heb je je eerste losse. Herhaal vervolgens stap 2 en 3 totdat je het gewenste aantal lossen hebt bereikt.

Tip! Zorg ervoor dat je de lossen niet te strak haakt, omdat dit het later erg moeilijk kan maken om erin te haken.


2. Vaste (V)

De vaste is een van de meest eenvoudige en gebruikte haaktechnieken. Hoe je hem maakt, zie je in onderstaande video.




Zo haak je een vaste

  1. Steek de haaknaald in de tweede steek vanaf de haaknaald.
  2. Sla het garen om de naald en trek het garen door de lus. Nu heb je twee lussen op de naald.
  3. Sla het garen weer om de naald en haal het garen door beide lussen op de naald.
  4. Je hebt nu een vaste gehaakt

Ga op deze manier verder voor meer vasten.


3. Stokje (Stk)

Stokjes geven een goede structuur en flexibiliteit aan je haakprojecten - en eigenlijk is het gewoon een uitgebreide versie van de vaste, dus je hebt het zo onder de knie! Bekijk hoe je het doet:




Zo haak je een stokje

  1. Sla het garen om de naald.
  2. Steek de naald in de volgende steek van je werk.
  3. Sla het garen om de naald en trek de lus terug door de steek.
  4. Nu heb je drie lussen op de naald.
  5. Sla het garen om de naald en haal de lus door twee van de lussen op de naald. Je hebt nu twee lussen op de naald.
  6. Sla het garen opnieuw om de naald en trek de lus door de laatste twee lussen op de naald, zodat er één lus overblijft.


4. Meerderen met vasten

Nu is het tijd om te leren hoe je meerderingen kunt maken met vasten. Een meerdering betekent dat je het aantal steken vergroot, en dat is supereenvoudig: je haakt gewoon twee steken in dezelfde steek. Bekijk hier hoe:




Zo meerder je met vasten

  1. Haak een vaste in de volgende steek van je project.
  2. Haak nog een vaste in dezelfde steek.

Je kunt meerderen (en minderen) maken met verschillende steken. Probeer bijvoorbeeld stokjes in plaats van vasten en kijk hoe de uitdrukking verandert.


5. Minderen met vasten

Bij minderen verminder je het aantal steken – in tegenstelling tot meerderen.Easy peasy! Kijk maar hier:




Zo minder je met vasten

  1. Steek de naald in de steek, sla het garen om de naald en trek een lus door. Je hebt nu twee lussen op de naald.
  2. Steek de naald in de volgende steek, sla het garen om de naald en trek een lus door. Je hebt nu drie lussen op de naald.
  3. Sla het garen om de naald en haal de lus door alle drie de lussen op de naald.
  4. Je hebt nu twee vasten samen gehaakt!


Tips en tricks voor linkshandig haken

Zoals beloofd, hebben we hier onze beste tips en trucs verzameld voor degenen die met de linkerhand haken.


YouTube-video’s voor linkshandigen

Wist je, dat je op Hobbii’s YouTube-kanaal een lijst kunt vinden met video's voor haaksters, die de haaknaald in de linkerhand houden? Hier hebben we de meeste basistechnieken verzameld die je moet kennen als je wilt leren haken of net bent begonnen.


Gebruik een tool om video's op YouTube te spiegelen

Waarschijnlijk zijn niet alle technieken die je wilt leren in een linkshandige versie op YouTube te vinden. Maar hier komt een echt briljante tip!

Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om video's op YouTube te spiegelen!

Eén van deze tools is de gratis Chrome-toevoeging YT Mirror. Met deze tool kun je video’s direct spiegelen tijdens het afspelen op YouTube. Dit is een echte life-saver, waar je DOL op zult zijn!


Hier kun je zien hoe gemakkelijk het is om de video rechtstreeks in het afspeelvenster van YouTube te spiegelen.

Stap 1: Zoek de YT Mirror-extensie en voeg deze toe aan Chrome.



Stap 2: Voltooi de add-on.



Stap 3: Zoek een video op YouTube die je wilt spiegelen. Je ziet nu een nieuw symbool met twee pijlen direct onder de video. (Psst! Het kan een paar minuten duren voordat de add-on klaar is op YouTube).



Stap 4: Klik op het symbool met de twee pijlen. Tadah! Nu wordt je video gespiegeld. Superhandig!


Spiegel diagrammen en foto’s

Als je in het patroon een diagram moet volgen, houd er dan rekening mee dat je het diagram moet spiegelen. En misschien zijn er ook nog andere beelden die je moet spiegelen.

Dit kun je gelukkig eenvoudig en gratis doen op websites als resizepixel.com en img2go.com. Upload je afbeelding en spiegel het verticaal. Hierna kun je je nieuwe afbeelding opslaan – zo handig!


Denk er nog een keer over na

Het laatste advies dat we je willen geven is: denk twee keer na. Als linkshandige haakster moet je extra waakzaam zijn bij het haken van een patroon dat voor de rechterhand is ontworpen. Het is daarom verstandig om extra aandacht te besteden aan uitdrukkingen als "rechterhoek" (= linkerhoek).


We hopen dat je een goede start hebt gehad met je nieuwe haakavontuur en dat je de moed hebt verzameld om in linkshandig haken te duiken! ❤️ Heel veel haakplezier!