Als je de woorden “plantaardige vezels” hoort, denkt je misschien aan veganistische vezels? Maar dat is niet de bedoeling. Ik bedoel hier gewoon vezels gemaakt van planten :)

Omdat garens in deze categorie niet afkomstig zijn van dieren, en daarom geen lanoline bevatten, zijn al deze garensoorten allergievriendelijk.

Katoen

De meest bekende garensoort in deze categorie is zeker katoen, dat overal ter wereld geproduceerd wordt. Katoen is afkomstig van de katoenplant en wordt gemaakt van de zachte vezels die om de bloembol van de plant groeit. Het is een garen met veel voordelen.


Katoen is waarschijnlijk het garen dat het meest voor baby’s wordt gebruikt. Het is zacht, slijtvast en ademt – en je kunt het wassen op 60 graden. Voorbeelden van babyprojecten kunnen zijn: kleding, dekentjes en knuffels (dit wordt ook wel amigurumi genoemd). Katoen is bijzonder geschikt voor knuffels, omdat de kleintjes vaak spullen in hun mond stoppen. Katoen pluist niet, zoals zowel synthetische als wollen garens vaak doen. De kleintjes krijgen dus geen kleine vezels in hun mond, die ze last kunnen bezorgen.

Katoengaren is ook goed geschikt voor kleding voor volwassenen. Maar houd er wel rekening mee dat katoen een groot absorptievermogen heeft. Dat maakt het niet erg geschikt voor kleding die bijvoorbeeld goed tegen regen moet kunnen.

Tegelijkertijd maakt dit grote absorptievermogen katoen perfect geschikt voor gebreide of gehaakte was- en keukendoekjes, die erg populair zijn geworden de laatste jaren. Katoenen doekjes behoeden het milieu voor veel microplastic, dat veel voorkomt in gewone wegwerpdoekjes.

Katoen is in het algemeen fantastisch voor interieurprojecten. Het geeft geen hitte door, dus is het een vanzelfsprekende keuze voor pannenlappen, die je in allerlei vormen, kleuren of patronen kunt maken.

Zoek je inspiratie voor je woning? Kijk dan naar de vele patronen van Hobbii Design. Hier kun je altijd patronen vinden voor heel veel leuke en spannende interieurprojecten – en er komen steeds nieuwe bij.


Wat niet iedereen weet, is dat je katoengaren ook goed kunt gebruiken voor dekens. Het is altijd fijn om een heerlijke deken te hebben om je warm te houden op een koele zomeravond, zonder dat hij gelijk te warm is. Katoen is een zwaar garen en wordt daarom niet vaak gekozen voor dekens. Maar er zijn mensen, die wel van een zwaardere deken houdt. Ik heb zelf meerdere dekens gehaakt van katoen, en ik ben met allemaal erg tevreden ;)

Gemerceriseerd katoen

Gemerceriseerd katoen is nog steeds 100% katoen. Maar dit garen heeft een speciale behandeling ondergegaan, waarbij het onder trekspanning wordt blootgesteld aan natriumhydroxide, zodat de vezels structureel veranderen en meer glans krijgen. Het proces zorgt er ook voor dat de vezels 20-25% krimpen. Dit maakt ze nog slijtvaster en zorgt ervoor dat het gehaakte of gebreide eindproduct niet meer zo veel zal krimpen in de was als gewoon katoen.

Ik weet dat veel haakliefhebbers amigurumi bij voorkeur haken met gemerceriseerd katoen, omdat de amigurumi hierdoor een mooi glanzend en gepolijst uiterlijk krijgen en de behandeling maakt het garen ook meer vuilafstotend.

Heb je net zoals ik een hekel aan in elkaar naaien en afwerken? Kijk dan naar mijn eerdere blogpost “Met deze 7 tips wordt het afwerken kinderspel”, waarin ik meer tips en trucs geef over het afwerken van amigurumi’s.

Bamboe

Bamboegaren wordt gemaakt van bamboevezels, die een prachtige, zachte draad geven. Omdat bamboe tot één meter per dag kan groeien, 35% meer CO2 opneemt dan gewone bomen en vaak zonder gebruik van pesticiden wordt geteeld, is bamboegaren een voor de hand liggende keuze als je duurzaamheid belangrijk vindt.

Omdat bamboe zacht is, goed ademt en een temperatuurregulerend materiaal is, is dit garen een goede keus voor de kleinsten in het gezin. Daarbij heeft dit garen antibacteriële eigenschappen, wat het zeer geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid of een allergie.

Het is wel zeldzaam om 100% bamboegaren te vinden, omdat het ook een aantal nadelen heeft. Daarom wordt bamboegaren vaak versterkt door de bamboevezels te combineren met andere vezels, zoals acryl of katoen. De combinatie bamboe-acryl wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor sokkengaren, omdat acryl zeer slijtvast is en het bamboe de sokken een aangename zachtheid zal geven.

Als bamboe wordt gecombineerd met katoen, dan ontstaat een garen dat perfect is voor was- en theedoeken, want zowel bamboe als katoen hebben een heel groot absorptievermogen.


Tencel

Voordat ik deze blogpost schreef, had ik nog nooit van Tencel gehoord. Nu heb ik erover gelezen en ik moet dit garen echt een keer gaan proberen :)

Tencel is vandaag de dag het meest duurzame garen op de markt, omdat het onder zeer strenge milieuvoorwaarden wordt geproduceerd. Het garen wordt gemaakt van houtsnippers – voornamelijk beuk en eucalyptus – en uitsluitend van natuurlijke kap van bossen en overige houtproductie. Daarom heeft dit garen een FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) gekregen.

Behalve zeer duurzaam is Tencel ook een sterk en heel zacht garen met een fantastische glans. De draad is zeer glad, wat dit garen vooral geschikt maakt voor de ervaren breisters en haaksters. Maar als je al een ervaren handwerker bent, dan heb je hiermee een puur luxeproduct te pakken.


Linnen

Linnengaren is duurzaam en wordt gemaakt door het spinnen van ruwe vlas, maar bijna altijd in combinatie met een andere soort vezel. Puur linnen is namelijk heel stug om mee te werken. Daarom wordt linnen altijd combineert met andere vezels, zoals katoen, bamboe of viscose, om het eindproduct ook de goede eigenschappen van de andere vezels mee te geven.

Dit garen is erg geschikt voor zomerkleding, omdat het goed ademt en het eindproduct zal prachtig glanzen. Linnen is ook goed te gebruiken voor keukenaccessoires, zoals was- en theedoeken.

Wasvoorschriften

Katoen is het enige garen in deze categorie dat op 60 graden gewassen mag worden. Houd er wel rekening mee dat de kleur bij vaak wassen op een hoge temperatuur kan vervagen. Daarom staat er ook meestal op de wikkel dat het garen bij 40 graden gewassen moet worden. Is het garen wit, dan kun je het zelfs op 95 graden wassen.

De overige garensoorten worden bij 30-40 graden en op een wol-/fijnwasprogramma gewassen. Lees altijd eerst de instructies op de wikkel voor het wassen of reinigen van je garen; zo voorkom je ongelukken en teleurstellingen.

Voor alles soorten garens geldt dat het werk plat liggend moet drogen, zodat het niet zijn vorm verliest.

Hoewel katoen niet altijd mijn voorkeur heeft om mee te werken, moet ik wel toegeven dat ik nieuwsgierig ben geworden met betrekking tot deze garens. In het bijzonder Tencel klinkt erg spannend. Nu moet ik alleen een bijpassend patroon vinden.

Je bent van harte welkom om een opmerking achter te laten. Laat ons weten met welke garens je het liefst werkt en of je zin hebt gekregen om iets nieuws te proberen na het lezen van deze post.

Lieve groet,

Eva, Hobbii.dk

 

Bespaar 27%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

1,85 €  2,55 €

Ribbon - Hobbii

100% Katoen

14,00 €