Ik vind amigurumi erg leuk om te haken. Het gaat vrij snel, dus je ziet meteen resultaat. Maar wat amigurumi haken af en toe lastig kan maken is toch het afwerken. Soms is het moeilijk en gewoon niet zo leuk om te doen! Daarom heb ik hier mijn beste tips en trucs verzameld om jou te helpen om gemakkelijker en met meer plezier af te werken.


1. Houd een lange draad bij het afmaken

Het is altijd handig om een lange draad over te houden na het afmaken van een onderdeel van je amigurumi. Gebruik deze uiteinden voor het afhechten of vastnaaien van het onderdeel op de amigurumi. Het is makkelijker en netter dan een nieuwe draad pakken – en je hebt zo maar één draad om weg te werken 😉


Sommige ontwerpers schrijven al in het patroon wanneer je een lang draadeinde moet houden, maar dat is niet altijd het geval. Dus houd voor de zekerheid altijd een lange draad – als je hem niet nodig hebt, kun je hem altijd nog korter knippen en wegwerken.


Heb je garen nodig voor je komende amigurumiproject, probeer dan onze mooie Rainbow Cotton 8/4, die verkrijgbaar is in 100 prachtige kleuren


2. Gebruik altijd spelden om de onderdelen op hun plek te houden

Toen ik net begon met afwerken, was het af en toe echt lastig om de onderdelen op hun plaats te houden bij het vastnaaien en afwerken. Het was echt een strijd om alle onderdelen vast te houden en tegelijkertijd netjes te naaien.

Maar toen kreeg ik een goed advies van een haakvriendin: gebruik spelden! De spelden geven je een soort extra hand, om alle onderdelen mee vast te houden. Zo kun je je rustig concentreren bij het naaien en weet je zeker dat alle onderdelen goed blijven zitten – ook als je het werk even weg moet leggen, bijvoorbeeld omdat je onderbroken wordt.


3. Maak eerst een plan hoe en waar de onderdelen gemonteerd moeten worden

Een ander voordeel van spelden is dat je eerst een soort plan kan maken voor het eindresultaat; welke uitdrukking of houding wil je graag bereiken voor je amigurumi? Moeten de oortjes dicht bij elkaar komen of juist een eindje uit elkaar? Is het mooi als de oogjes hoog op het hoofd komen of juist dichter bij de mond?

Het is gemakkelijker te beslissen als je eerst alles vastspeldt, zodat je kunt zien wat het resultaat wordt. Kijk rustig en verplaats eventueel delen, tot je de juiste houding en gezichtsuitdrukking hebt gevonden. Dit is echt de moeite waard en je zult het terugzien in je eindresultaat.

4. Veiligheidsogen vs. gehaakte ogen vs. geborduurde ogen

Veel patronen maken gebruik van veiligheidsogen, maar voor de zeer jonge kinderen (jonger dan 3 jaar) is het meestal beter en veiliger om zelf ogen te haken of borduren. Er is namelijk altijd een risico op verstikking als een oogje er toch af mocht vallen.

Bovendien kun je met zelfgemaakte ogen je project een compleet andere uitdrukking geven en daar kun je leuk me experimenteren en spelen. Persoonlijk vind ik gehaakte of geborduurde ogen leuker, omdat ze levendig en uniek zijn 😊

5. Tips voor geborduurde details

Het kan lastig zijn om de draadeindes af te hechten of weg te werken bij geborduurde details, zoals ogen en mond – dat vond ik in ieder geval toen ik net begon met het maken van amigurumi.

Nu heb ik een eigen methode ontwikkeld. Als ik bijvoorbeeld ogen moet maken, dan haal ik eerst het uiteinde van de draad door naar de achterkant van het hoofd en zorg ik ervoor dat ik een lange draad houd voor het afwerken. Als ik klaar ben met borduren, dan haal ik ook deze draad door naar de achterkant van het hoofd, naar dezelfde plek waar de eerste draad zit. Vervolgens knoop ik de twee draden samen en haal ik de draden door naar de binnenkant van het hoofd, zodat de knoop in het werk verdwijnt. Ik herhaal dit met het tweede oog en klaar is Kees! En je hoeft niet bang te zijn dat draden of onderdelen losraken.


Je kunt trouwens gerust de ogen, neus en mond in een keer borduren, als ze dezelfde kleur moeten krijgen – er natuurlijk geen enkele reden om het jezelf moeilijk te maken 😉

6. Vul vormen bij voordat je ze sluit

Als je onderdelen moet vullen (bijvoorbeeld een lijf of hoofd), dan vind ik het lastig afwerken als ze helemaal tot de rand gevuld zijn.

Ik probeer meestal een beetje ruimte over te houden bij het onderdeel dat ik moet vastnaaien en als ik nog maar 5-10 steken over hebt om vast te naaien (afhankelijk van de grootte van het onderdeel en de hoeveelheid vulling die er nog in moet), dan vul ik de resterende ruimte bij. Gebruik vooral wat meer vulling dan je denkt nodig te hebben, want als er met de knuffel wordt gespeeld zal de vulling nog wat meer in elkaar geperst worden. Als je niet genoeg vulling gebruikt, krijg je na een tijdje een slappe pop of knuffel, dus vul je amigurumi stevig op voor het beste resultaat.


Ik gebruik graag watten omdat ze zacht en gemakkelijk te vormen zijn.

7. Wees geduldig

Het allerbelangrijkste is toch om geduld te hebben! Geduld met jezelf en geduld met het project. Oefening baart zoals bekend is kunst en ik sta nu ook af en toe versteld over hoe snel iets gaat, nu ik meer dan drie jaar ervaring heb met afwerken.

Afwerken vereist tijd en neem die tijd ook, want dan wordt het resultaat echt prachtig 😊


Dit waren mijn adviezen. Hebben jullie ook een paar adviezen of trucs waarvan je denkt dat ze anderen kunnen helpen, dan zijn jullie altijd welkom om een opmerking achter te laten.


Veel plezier met toekomstige amigurumiprojecten!


Lieve groet,

Eva


 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €