Als je talloze uren aan een brei- of haakproject hebt besteed, kan alleen al de gedachte aan het wassen ervan behoorlijk ontmoedigend zijn. In deze blogpost krijg je een geweldige gids over hoe je wol in een paar eenvoudige stappen kunt wassen en hoe je goed voor je voltooide projecten kunt zorgen, zodat ze vele jaren meegaan.


Wol is met zijn warmte en duurzaamheid een populaire garenkeuze als het gaat om zowel gebreide als gehaakte projecten. Wol wassen kan echter een ontmoedigende taak zijn voor zowel beginners als ervaren creatievelingen.

Wol verkeerd wassen kan ervoor zorgen dat de vezels krimpen en beschadigd raken. In dit stappenplan nemen we je bij de hand door het hele proces van het wassen van je wolproject. Volg de eenvoudige stappen om goed voor je projecten te zorgen, zodat ze nog jarenlang zacht en mooi blijven.

In dit blogbericht leer je:

 • Wat je nodig hebt
 • Hoe je wol op de hand wast
 • Hoe (en wanneer) je wol in de wasmachine wast
 • Hoe je wol op de juiste manier droogt

Projecten met wol wassen

Een essentieel onderdeel van het goed voor je gehaakte of gebreide project met wol te zorgen, is dat je weet hoe je het project op de juiste manier moet wassen. Wolvezels hebben de neiging om vuil en olie te verzamelen waardoor het project zijn vorm kan verliezen of stijf kan worden.

Als je je project op de juiste manier wast, kun je ervoor zorgen dat je wollen creatie zacht, soepel en mooi blijft. Bovendien verwijdert de wasbeurt overtollige kleurstoffen of chemicaliën die mogelijk zijn gebruikt bij het productieproces van het garen.

Er zijn verschillende manieren om wol te wassen. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk dat je een zacht wasmiddel of wolzeep gebruikt (bijvoorbeeld deze) en geen heet water en agressieve chemicaliën gebruikt. Let goed op dat je een wolzeep gebruikt die speciaal voor wol is ontwikkeld, omdat andere wasmiddelen de vezels kunnen beschadigen. Probeer ook zo voorzichtig mogelijk te zijn bij het wassen van wol - vermijd wrijven of draaien van de vezels, omdat hierdoor de wol kan vervilten.

Door deze eenvoudige stappen te volgen en de tijd te nemen om goed voor je geliefde wollen truien, sjaals en mutsen te zorgen, kun je de levensduur van je projecten verlengen en ervoor zorgen dat ze er nog lang goed uit blijven zien.

Dit heb je nodig

 • Wolzeep of een wasmiddel voor wol (probeer deze)
 • Koud of lauw water
 • Een wastafel of een ligbad/teil
 • Handdoeken om te drogen en in vorm te brengen
 • Naar keuze: Blocking matten voor het blocken van je project (zie hier)

We gaan beginnen

Zodra je zeker weet dat je project echt van wol is gemaakt (tot nu toe, alles goed), controleer dan of het label aangeeft hoe je het garen moet wassen. Op de banderol staat vaak of het garen in de wasmachine gewassen kan worden of dat het met de hand gewassen moet worden. Het zal ook een maximale watertemperatuur vertellen. De overgrote meerderheid van wollen garens mag niet gewassen worden bij temperaturen hoger dan 30°C.

Verwijder vuil en pluisjes voordat je je project wast. Gebruik een wolkam of een pluizenverwijderaar en eventueel een borstel met zachte haren om pluizen, dierenharen en ander vuil te verwijderen. Deze stap helpt voorkomen dat er vuil in het garen komt tijdens het wassen.

Stap voor stap: Zo was je wol op de hand

Voordat je begint, moet je er rekening mee houden dat sommige wolzepen, zoals Eucalan, niet uit het project mogen worden gewassen. Dergelijke zepen bevatten lanoline en andere essentiële oliën die je project zacht houden, vrij van statische elektriciteit en beschermen tegen motten. Als je een van deze wolzepen gebruikt, kun je stap 5 overslaan en direct doorgaan naar stap 6. Je kunt altijd de verpakking van de wolzeep lezen voor specifieke instructies.

Hoe je je project op de hand gaat wassen:

 1. Vul een gootsteen of bad met koud of lauw water, afhankelijk van de instructies op het etiket.
 2. Voeg een beetje wolzeep toe aan het water. Controleer de instructies op de verpakking/fles als je niet zeker bent van de hoeveelheid.
 3. Plaats het project voorzichtig in het water. Pas op dat je niet over de vezels wrijft of draait, zodat de wol niet vervilt.
 4. Laat het project 5-10 minuten in het water weken en knijp het water voorzichtig uit het garen. Natte wol kan behoorlijk zwaar zijn en uitrekken, dus zorg ervoor dat je het gewicht van het project ondersteunt terwijl je het water eruit drukt.
 5. Leeg de gootsteen of bak met water en vul opnieuw met water. Spoel het project in het schone water en knijp het water er weer uit.
 6. Rol de handdoek uit en vorm er voorzichtig je project op. Leg het plat op een schone handdoek of op een droogrek. Vermijd direct zonlicht.


Stap voor stap: Superwash wol wassen in de wasmachine

Superwash wol is een speciaal type wollen garen, dat behandeld is zodat het zijn vorm en maat behoudt als je het in de wasmachine wast. Het krimpt of vervilt niet, dus het is perfect voor het maken van kledingstukken die vaak gewassen moeten worden. Je moet er echter nog steeds voor zorgen dat je het op een fijnwasprogramma wast.

Doe als volgt:

 1. Kies een wasmiddel of zeep speciaal voor het wassen van wol. Vermijd het gebruik van wasverzachter, bleekmiddel en andere toegevoegde producten bij het wassen.
 2. Zet je wasmachine op een mild wasprogramma met koud water. Heet water kan de vezels in het garen beschadigen.
 3. Om te voorkomen dat je garen in de knoop raakt, kun je een waszak gebruiken. Het voorkomt ook dat losse pluisjes vast komen te zitten in de machine.
 4. Voeg een beetje wolzeep toe. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
 5. Start de wasmachine en gun jezelf een fijne pauze! Je kunt tenslotte aan je volgende project werken.... Ik zeg het maar even.

Lees hier meer over superwash wol.


Stap voor stap: zo droog je wol

Nu ben je er bijna! Nadat je je wollen project gewassen hebt, is het belangrijk dat je het goed droogt zodat het mooi in model blijft.

Doe als volgt:

 1. Verwijder het overtollige water uit het garen door het in een handdoek te rollen en er voorzichtig in te knijpen. Vermijd het draaien van de vezels, omdat dit ervoor kan zorgen dat het project misvormd raakt.
 2. Leg het project plat op een nieuwe handdoek die schoon en droog is. Zorg ervoor dat de handdoek groot genoeg is voor je hele project zonder hem te vouwen of te verkreukelen.
 3. Geef het project zoveel vorm als nodig is door het voorzichtig naar de juiste vorm en grootte te trekken. Deze stap is vooral belangrijk voor projecten zoals truien die een specifieke maat moeten hebben.
 4. Plaats het project niet in direct zonlicht of in de buurt van een warmtebron, omdat de vezels hierdoor stijf kunnen worden of kunnen verkleuren. Kies in plaats daarvan een koele en goed geventileerde ruimte om je project in te drogen.
 5. Laat het project volledig drogen voordat je het aanraakt of aantrekt. De droogtijd kan enkele uren tot een hele dag (of meer) duren, afhankelijk van de grootte en dikte van het project en de temperatuur van de kamer.

Over het algemeen is voorzichtigheid de sleutel tot het succesvol drogen van je project. Met een beetje geduld en zorg is je project in een mum van tijd klaar voor gebruik! Joepie!!


Laten we alles even samenvatten

Dit is het eigenlijk wel! Gefeliciteerd dat je de tijd heeft genomen om te leren hoe je goed voor je wolprojecten kunt zorgen. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat ze er lang mooi uit blijven zien.

Dit is belangrijk om te onthouden:

 • Goed wassen en drogen van een wolproject is belangrijk om de vorm en textuur te behouden.
 • Gebruik een wolzeep en vermijd het gebruik van heet water, wasverzachter, bleekmiddel en andere wasadditieven.
 • Verwijder voorzichtig overtollig water en vorm het project voordat je het plat op een handdoek laat drogen.
 • Superwash wol kan in de wasmachine gewassen worden. Vergeet niet om het in een waszak te doen.
 • Wees geduldig en behandel je project zorgvuldig voor het beste resultaat.

Heel veel wasplezier!