Een temperatuurdeken is een gezellig project waarbij je de temperaturen van het jaar haakt volgens een kleurenschaal - één toer per dag. Lees hier alles wat je moet weten over dit leuke project.


👆 1. Friends Cotton 8/4 is het perfecte katoenen garen voor een temperatuurdeken (+100 kleuren!) 🌈 2. Afbeelding van @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. ❄️ 3. Heb je liever wol? Dan kun je een temperatuurdeken met Friends Wool overwegen. 😍 4. Foto van @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 💜 5. Maak een temperatuurdeken met het mooie Amigo in 100% HB acryl. 🧶 6. Het zal niet lang meer duren voordat je kunt genieten van je deken terwijl je hem nog aan het haken bent! Afbeelding van @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits. 📸


Gehaakte plaids zijn zoals altijd een hit. Er is niet veel gezelliger dan een dutje doen onder een lekkere zachte plaid. Zeker niet als het een zelfgemaakte plaid is. Het is gewoon een heel speciaal gevoel, vind je niet?

En als je het type bent dat zich niet laat intimideren door een groot haakproject (want laten we eerlijk zijn, een gehaakte deken vraagt VEEL uren met de haaknaald in de hand!), dan hebben we een suggestie voor je volgende deken, namelijk een temperatuurdeken!

Misschien heb je de mooie temperatuurdekens al gespot op sociale media? Deze kleurige dekens zijn enorm populair, en de populariteit stijgt elk jaar in januari, wanneer het nieuwe jaar net weer is begonnen.

In dit blogbericht kun je alles lezen, wat je moet weten over temperatuurdekens. Haal de haaknaald tevoorschijn – en laten we gaan beginnen!


Wat is een temperatuurdeken?

Een temperatuurdeken is een project waarbij je in de loop van een heel kalenderjaar haakt in kleuren die overeenkomen met de wisselende temperaturen van het jaar, totdat je een hele deken hebt. Elke dag haak je een toer (of elke week een deel) volgens een kleurenschaal die je vooraf hebt bepaald.

De truc is dat je een deken haakt die de veranderende temperaturen van het jaar weerspiegelt. Zo gaat de plaid een visueel verhaal vertellen. Aan het einde van het jaar zal je temperatuurdeken een mooie herinnering zijn aan het voorbije jaar.

Ook al is het jaar al goed op gang, je hoeft niet te stressen dat je nog niet met je temperatuurdeken bent begonnen. Je kunt namelijk zelf bepalen wanneer je ermee begint; het kan net zo goed in juni of begin januari zijn. Misschien is er zelfs een bijzondere reden waarom je op een bepaalde datum of in een bepaalde maand met je deken wilt beginnen.



Ontbreekt het je aan inspiratie voor je temperatuurdeken? Op het Instagram-profiel @temperatureblanket.2023 deelden Emily en Nathalie hun temperatuurdekenprojecten in 2023. Spring binnen en zie hoe hun projecten zich in de loop van het jaar ontwikkelden 🫶 Hier op het garenkantoor zijn we niets minder dan enorm verliefd op hun prachtige projecten! WAUW! 😍

📸 Foto's van @temperatureblanket.2023. Psst! Emily is nu actief op haar nieuwe profiel @emmy_knits!


Dit heb je nodig

  • Een favoriete garensoort
  • Een haaknaald die matcht bij de dikte van het garen.
  • Schaar en naald.
  • Een weerapp.


Kies een garen

Heb je besloten om een ​​temperatuurdeken te haken? Wat spannend!

Het eerste dat je moet overwegen voordat je aan de deken begint, is met welk garen je hem wilt haken. Kies de kwaliteit die je het beste bevalt, dan weet je zeker dat je er met veel plezier onder zult kruipen.

Gaat je voorkeur bijv. uit naar een allergie vriendelijk acrylgaren, dan kun je één van onze Amigo-garens in HB acryl overwegen of het vederlichte Kind Feather.

Mag je komende deken extra warm worden, overweeg dan te gaan haken met een temperatuurregulerend wollen garen zoals bijv. Friends Extra Fine Merino of Friends Wool.

Je kunt ook kiezen voor de Friends Cotton-garens in 100% katoen of Rainbow Bamboo, dat uit een fijne en ademende mix van katoen en bamboe-viscose bestaat.

Tip! Kies liever ook voor een garen waar je uit veel kleuren kunt kiezen, zodat je gemakkelijk een mooi en genuanceerd kleurenpalet kunt samenstellen.




Hoeveel garen moet ik kopen?

Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel garen je nodig hebt voor je plaid. Hierbij moet je rekening houden met verschillende parameters: Hoeveel kleuren moeten er in de kleurenschaal zitten? Hoe dik is het garen dat je hebt gekozen? In welk patroon ga jij je deken haken?

Als je deze vragen eenmaal hebt beantwoord, kun je proberen te berekenen hoeveel garen je ongeveer voor elke kleur nodig hebt. Je moet overwegen of je volledig aan de veilige kant wilt zitten als het gaat om voldoende garen in elke kleur, of dat je voortdurend meer garen bij wilt kopen omdat de individuele kleuren mogelijk opraken.

Tip! Houd er rekening mee dat de tinten van het garen kunnen variëren als je garens uit verschillende verfbaden koopt. Lees hier meer over verfbad en verfbadnummers.

Het is natuurlijk onmogelijk om het weer een heel jaar van tevoren te voorspellen, maar je kunt wel naar de temperaturen van voorgaande jaren kijken als je de hoeveelheid garen probeert te berekenen


Stel een kleurenpalet samen

Tot nu toe gaat het goed! Nu is het tijd om met het eerste deel van het creatieve werk te beginnen: je moet een kleurenpalet voor je deken samenstellen. Dit doe je door minimaal 8-10 kleuren van het door jou gekozen garen te kiezen en een tabel te maken met voor elke kleur een temperatuurbereik. Het zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:




Meestal wordt voor lage temperaturen een kleurenschaal samengesteld met lichte, blauwe en paarse kleuren, die bij hogere temperaturen geleidelijk veranderen in oranje en rode kleuren. Bedenk welke kleuren naast elkaar kunnen komen te staan. Stel jezelf de vraag: Hoe groot kunnen de temperatuurverschillen van dag tot dag of van week tot week zijn waar je woont? Zo voorkom je dat kleuren die niet harmonieus samen zijn naast elkaar terechtkomen.

Bedenk ook of je wilt dat de kleuren de temperatuur zoveel mogelijk weerspiegelen, zodat koude temperaturen blauw zijn en warme temperaturen rood? Of is er een ander kleurenschema waar jouw hart meer van klopt? Uiteindelijk krijg je een mooi vloerkleed, en het zou zonde zijn als je er talloze uren aan besteedt en de kleuren van het vloerkleed je niet bevallen! Bedenk dus of er een andere kleurschaal bestaat die beter in jouw woonkamer past.

TL Yarn Crafts helpt je om kleuren bij elkaar te kiezen: 5 tips voor het maken van perfecte kleurenpaletten


Kies een vorm en steek of laat je inspireren door een patroon

Nadat je je kleurenschema hebt gekozen, kies je een patroon. Het meest voor de hand liggend is dat je je deken in één steek haakt, toer voor toer. Het kan bijvoorbeeld een heel eenvoudig patroon zijn, zoals granny-strepen. En verder is het heel simpel: elke dag haak je een nieuwe toer die de temperatuur van de dag weerspiegelt.

Je kunt jezelf ook in een zigzagpatroon of kleine granny squares storten. Hier moet je echter overwegen of de deken niet te lang/groot zal worden als je elke dag een nieuwe rij maakt. In plaats daarvan kun je elke week een bepaald aantal toeren haken, of elke dag een granny.

Wil je een patroon als uitgangspunt gebruiken? Vind hier een patroon!

Je kunt ook een patroon samenstellen met een aantal verschillende toeren, zodat het werk minder herhalend is en meer afwisselend.




Gebruik een weerapp

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan met je temperatuurdeken! Maar hoe doe je dat nu goed met de temperaturen?

Je kunt de temperatuur voor elke dag vinden in je weer-app of op internet – of je kunt deze zelf in je tuin meten als je daar de apparatuur voor hebt. En dan is het heel simpel: je kunt gewoon uitgaan van de gemiddelde temperatuur van de dag (of van de week, als je het van week tot week bekijkt).


Maak een persoonlijke temperatuurdeken

De kaders voor je temperatuurdeken bepaal je zelf. Deze blogpost is uitsluitend ter inspiratie. Je kunt zoveel freestylen als je wilt.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te starten vanaf een punt in het jaar dat voor jou een persoonlijke betekenis heeft. Zou het niet leuk zijn met een dekentje dat het eerste levensjaar van kind of kleinkind weerspiegelt? Of het jaar waarin je je partner hebt ontmoet of bent getrouwd?

Tip! Met een Google-zoekopdracht kun je snel temperaturen van voorgaande jaren vinden.

Je kunt er ook voor kiezen om je deken te haken op basis van iets anders dan het weer. Je kunt eigenlijk precies het soort gegevens gebruiken dat je wilt! Wat dacht je van een sfeerdeken?



📸 @temperatureblanket.2023 / @emmy_knits.


Tips voor je temperatuurdeken

  1. Maak een systeem. Het kan een enorme hulp zijn als je je vanaf het begin op een kleurenschaal concentreert, een garen en een patroon kiest en bepaalt hoeveel toeren per dag of week. Dan kun je gewoon achterover leunen en de "regels" volgen.
  2. Laat de controle los. Het weer heb je niet in de hand, dus jouw deken zal zich op zijn eigen, unieke manier ontvouwen. En is dat niet geweldig? Jouw deken zal het hele jaar door een nauwkeurige weerspiegeling zijn van de temperatuur op jouw specifieke locatie – en hij zal er niet uitzien als de dekens van anderen.
  3. Geen stress. Het is de bedoeling dat het een leuk project voor het hele jaar wordt, dus maak je geen zorgen als je achterloopt (of als je ineens geen garen meer in de juiste kleur hebt). Vergeet niet om de temperatuur van de dag op te schrijven, dan kun je het project weer oppakken als je er weer klaar voor bent.


Liever een kleiner project?

Als het haken van een deken een volkomen onoverkomelijk en langzaam project lijkt, kun je het idee om de wisselende temperaturen van het jaar te laten zien gemakkelijk overbrengen naar een ander project. Waag jezelf bijvoorbeeld aan een omslagdoek of sjaal.


Veel succes met je komende project! ❤️