TL YARN CRAFTS TAKEOVER – Bewonder je Toni van TL Yarn Crafts ook vanwege haar vermogen om kleuren samen te voegen tot harmonieuze kleurenpaletten die stemmingen en thema’s weerspiegelen? Lees dan hier verder waar Toni haar 5 tips onthult voor het creëren van mooie kleurencombinaties.


Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, de haakontwerper en docent achter TL Yarn Crafts.


Het kiezen van een kleurenpalet voor een aankomend haakproject kan best zenuwslopend zijn. Hoewel je misschien een paar favoriete kleuren hebt waar je naar kijkt, is dit een goed moment om buiten de gebaande paden te denken en wat nieuwe kleuren aan je selectie toe te voegen.

In deze blogpost deel ik een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het bouwen van harmonieuze paletten en mijn vijf beste tips voor het kiezen van de perfecte kleuren voor elk project.



Happy Place biedt een mooie en gedempte kleurenselectie met enkele knalkleuren – echt perfect voor de herfst! Lees hier meer over Happy Place.


Wat is een kleurenpalet? 

Een kleurenpalet is een verzameling kleuren die worden gebruikt in een haak- of breiproject. Elke set van twee of meer kleuren kan een palet worden genoemd, dat de sfeer en het algehele uiterlijk van het voltooide stuk weergeeft.

Het maken van kleurenpaletten kan moeilijk zijn, omdat er zoveel kleuren en garensoorten zijn om uit te kiezen. Omdat velen van ons online garen kopen, kan het lastig zijn om een garen of een reeks kleuren vast te leggen zonder ze persoonlijk te zien. Als je het maken van paletten bijzonder overweldigend vindt, probeer dan met effen kleuren te werken, omdat deze gemakkelijker te mixen en matchen zijn.


Waar je op moet letten bij het maken van kleurenpaletten

Ik ben het soort maker dat graag meteen in een project duikt. Maar met een beetje geduld en nadenken kom je al een heel eind bij het kiezen van een kleurenpalet waar je dol op zult zijn. Als je nog steeds niet zeker bent van de kleuren, overweeg dan deze punten voordat je een palet kiest:


  • Textuur: Textuur speelt een grote rol in de uiteindelijke look en feel van een project. Als je van plan bent texturen in je project te mengen, overweeg dan een ton sur ton kleurenpalet (waarbij alle kleuren op elkaar lijken) voor een gepolijste en verfijnde uitstraling. Het mixen van kleuren en texturen voegt extra kwaliteit toe aan afgewerkte projecten.



Waag je aan deze Berry trui en je hebt heel veel mogelijkheden voor het spelen met kleuren en texturen!


  • Dye Style: Hedendaagse garens kunnen variëren van semi uni tot gradiënt, bont en zelfstrepend, met een tiental verfstijlen daartussenin. Effen kleuren zijn het gemakkelijkst om kleurenpaletten samen te stellen, omdat ze door de hele streng/bol dezelfde kleur(en) hebben. Combineer een bonte streng met een bijpassende uni bol om persoonlijkheid aan je project toe te voegen.
  • Mix Merken: Als je problemen hebt met het samenstellen van het perfecte palet van slechts één garenmerk, overweeg dan om verschillende merken te gebruiken. Kijk op sites als YarnSub.com voor geschikte vervangingen om te zien of een ander merk de perfecte kleur heeft die je mist.



Deze Bestie Sjaal is een leuk Tunisch haakpatroon,waar je de kans krijgt om een ​​gedurfd, rustig of uitbundig kleurenpalet samen te stellen – de keuze is geheel aan jou!


Tips voor het kiezen van kleurenpaletten

Heeft je toch nog steeds hulp nodig bij het kiezen van die kleurenpaletten? Ik help je! Hier zijn 5 tips om dichter bij het kleurenpalet van je dromen te komen:

  1. Bekijk je kledingkast en leefruimte. Je hebt waarschijnlijk een kleurenpalet waar je doorgaans al naar toe neigt. In mijn kast zit één van mijn favoriete paletten, terwijl ik accessoires en sieraden uit een ander palet kies. Kijk naar je woonruimtes en noteer de kleuren die je mooi vindt, evenals de kleuren die ontbreken en die je graag zou willen gebruiken. 

  2. Ga op Pinterest avontuur. Veel plezier met het maken van een Pinterest-bord voor je aankomende project. Begin met het uploaden van bestaande elementen (zie Tip 1 hierboven) en voeg vervolgens alles toe dat je visueel aanspreekt. Beperk jezelf niet tot gebreide kleding: pin wat je maar wilt. Kleurinspiratie is er in vele vormen. Noteer terugkerende kleuren en thema's.

  3. Beperk de zaken op basis van de sfeer. Als je te veel kleuren hebt om uit te kiezen en geen uitweg meer ziet, stop dan en vraag jezelf af: "Wat wil ik voelen als ik met dit project bezig ben?" Ga je voor een sportieve sfeer, iets classy, speels, ingetogen of iets heel anders? Ontdek de sfeer van je voltooide stuk, waar het naartoe gaat en hoe je het gaat stylen om de mogelijke kleuren te beperken.

  4. Probeer een kleurenpaletgenerator. Kleurenpaletgeneratoren zoals Coolors, Pantone, Canva en Color Hunt zitten boordevol kleurinspiratie. Maak een kleurenpalet op basis van een afbeelding, verken populaire kleurenpaletten op genre en beleef plezier aan het ontwikkelen van willekeurige kleurenpaletten. Dit is een van mijn favoriete manieren om mijn nieuwe favoriete kleuren te ontdekken.

  5. Begin met 1-2 hoofdkleuren. Als al het andere niet lukt, probeer dan mijn onfeilbare kleurenpaletmethode. Kies 1-2 hoofdkleuren die je in je project wilt/moet hebben. Kies dan een neutrale coördinerende kleur. Voeg dan nog een uni toe met hoog contrast. En dat is jouw palet!


Inspiration nodig voor je volgende project? Probeer eens een kleurenpalet dat ik egbruikte voor Checked Out Plaid, Tri Color Trays, of Squish Kussen. Bekijk de kleurenpaletten hieronder.



GRATIS: Haal het patroon voor de Checked Out Plaid hier.



GRATIS: Krijg het patroon voor de Tri Color Trays hier.



GRATIS: Haal het patroon voor het Squish Kussen hier.


Bedankt voor het samen delen van gedachten over garen en kleuren - mijn twee favoriete onderwerpen! Ik hoop dat dit bericht laat zien hoe leuk de uitdaging van het bouwen van kleurenpaletten kan zijn. Veel plezier, wees avontuurlijk en probeer elke kleur eens. Je zult misschien verbaasd zijn over de reeks paletten die je kunt maken.





Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, die je misschien beter kent als TL Yarn Crafts. Toni staat bekend om haar gemakkelijk te begrijpen haakpatronen voor haaksters van alle niveaus en wil graag haar kennis, ervaring en favoriete producten delen op haar blog, YouTube en Instagram. Recentelijk heeft zij in samenwerking met Hobbii Happy Place ontwikkeld, een mooi garen in 50% katoen en 50% wol.


Wil je Toni beter leren kennen? Lees hier onze Q&A met haar.