Ben je ooit in de situatie geweest waarin je een project niet kon voltooien, omdat je midden in het haak- of breiproject ontdekte dat de garenmand leeg was en je meer bollen nodig had om door te gaan?

Als je hier ja tegen kunt zeggen, lees dan verder en leer hoe je verder kunt – en voorkom dat je het werk helemaal moet uithalen!

Je denkt waarschijnlijk, dat de voor de hand liggende oplossing voor het probleem is om meer garen te kopen. En als dat mogelijk is, dan moet je dat natuurlijk doen.

Maar er zijn gevallen waarin dit niet mogelijk is.Als je niet meer hetzelfde garen kunt kopen omdat:

  • Je breit of haakt met een bepaald verfbad – of van een specifieke partij

  • Het is garen dat je als sinds mensenheugenis hebt liggen en nu is het niet meer te koop

  • Je hebt de banderollen verwijderd en nu weet je de naam niet meer, het merk en de kleurcode.

Laat je frustratie niet de overhand krijgen, want ik heb een paar oplossingen, die je project kunnen redden 👇

Pas de grootte van de naald/naalden aan

Een van de tips die je eerst moet proberen, is om over te schakelen naar een kleinere naald – of naalden – als je ontdekt, dat je geen garen genoeg hebt. Een halve of hele maat kan een groot verschil maken. Als je van jezelf al heel strak haakt/breit, kun je gemakkelijk een maat kleiner gaan. Denk eraan om losjes te haken/breien om bij de huidige stekenverhouding te passen.

Ik raad de fijne Clover Soft Touch Haaknaalden aan. Die liggen perfect in de hand en zijn verkrijgbaar in vele maten


Contrast is het nieuwe zwart!

Ben je bijna klaar met je werkstuk, voeg dan een rand in een contrastkleur toe. Dat kan echt heel mooi staan. Een rand was misschien niet direct je plan, maar je kunt er goed mee wegkomen! Ik had zelf dit probleem eens en heb ervoor gekozen om de laatste toeren voor de rand in een andere kleur te doen. Het zag eruit, alsof het zo hoorde en het leek echt niet, dat ik geen garen genoeg had! 😉 Moet je een contrastrand maken in katoen, probeer dan eens Rainbow, te vinden in 100 verschillende kleuren.

Geeft het verfbad je problemen?

Het kan moeilijk zijn om hetzelfde verfbad te vinden van het garen dat opgeraakt is. Vaak is een ander verfbad erg zichtbaar. Je kunt echter geluk hebben, dat het niet zoveel uitmaakt, zeker als je project uit meerdere kleuren bestaat. Hier kun je het verschil namelijk verstoppen tussen de andere kleuren – bijv. bij een project met strepen.

Je kunt ook het geluk hebben, dat je het juiste verfbad toch kunt krijgen. Waag eens een telefoontje naar het bedrijf, waar je het garen kocht en vraag of ze het verfbadnummer willen nakijken van de bollen die ze nog hebben liggen.


Wees creatief!

Als het garen niet meer verkrijgbaar is en je vindt geen vergelijkbaar, dan moet je creatief denken. Heb je garen in de goede kleur, maar niet in dikte? Dat kun je gelukkig oplossen – de ene keer makkelijker dan de andere. Het ideale scenario is, dat het garen dat je gebruikt zeer dik is, en het garen dat matcht heel dun – dan ga je gewoon verder met dubbele draad. Als je twee draden gebruikt van het dunnere garen, bereik je waarschijnlijk de juiste dikte. Als er een klein verschil in dikte is, merk je dat lang niet altijd. Als alternatief kun je ook je naalddikte aanpassen, zodat het werk overeenkomt met wat je al gedaan hebt.

Ik heb een voorliefde voor ergonomische naalden. Prym Ergonomische Breinaalden - en rondbreinaalden - zijn mijn absolute favorieten.

Is het ‘’vervang-garen’’ te dik?

Als het garen te dik is, kun je het splitsen. Garen bestaat vaak uit meerdere draden, die getwijnd zijn. 8/8 katoen heeft 2x zoveel draden als 8/4 katoen. Dit geeft mogelijkheden. Gebruik slechts het aantal draden, dat overeenkomt met de dikte van het garen, dat opgeraakt is. Ik weet echt wel, dat het enorm veel werk kan zijn, zeker als het gaat om een hele bol of meer! Ik heb het zelf eens gedaan aan het eind van een project, waar ik te koppig was om op te geven! Daarom raad ik het aan als noodoplossing - tenzij je een erg geduldig persoon bent 😉


Denk op lange termijn!

Helaas is mijn laatste suggestie meer een advies voor de toekomst dan een "hier en nu oplossing". Als je de banderol hebt weggegooid en je weet niet wat voor soort garen je in handen hebt, dan is een goed advies duur. In de toekomst kunt je de banderol bewaren met een klein stukje garen er omheen. Ik maak het voor mijzelf overzichtelijk door op de banderol te schrijven tot welk project het garen behoort. Ik was eerder in de situatie dat ik 3 banderollen had met donkerblauw garen, maar ik kon niet achterhalen welke overeenkwam met het vloerkleed waar ik aan werkte. Je kunt de banderol ook bij het project bewaren om er zeker van te zijn dat je nooit hoeft te twijfelen. Het is ook handig als je geen garen meer hebt, en nieuw garen moet kopen.

Achteraf praten is erg gemakkelijk en ik weet dat het hier en nu het probleem niet oplost, maar ik weet zeker dat je jezelf zult bedanken als je nu begint met de banderollen te bewaren! Ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om alle huidige en toekomstige problemen op te lossen 😀


Lieve groet,

Josefine, Hobbii


Ps. Vraag ook eens in je haak- of brei-vriendinnengroep of er iemand is, die het garen heeft liggen dat jij nodig hebt...

Bespaar 20%

Ergonomische Rondbreinaald - Prym

Vanaf 8,80 €  Vanaf 11,00 €