Welkom bij onze stap-voor-stap handleiding over de gehaakte boordsteek! Of je nu een beginner of een ervaren haakster bent, deze tutorial helpt je je vaardigheden te verbeteren en in een mum van tijd prachtige en rekbare geribbelde patronen te creëren.



Als je het haken van boordsteek nog steeds niet onder de knie hebt, zou deze techniek zeker de volgende op je lijstje moeten zijn! Gehaakte boordsteek heeft niet alleen een prachtige textuur, het voegt ook extra elasticiteit toe aan je haakprojecten. Met andere woorden: de boordsteek is perfect, of  je nu een muts, trui of sjaal maakt.

In deze stapsgewijze handleiding helpen we je de kunst van het haken van boordsteek onder de knie te krijgen. Wij beloven dat het eenvoudiger is dan het lijkt! Dus pak je garen en haaknaald – en bereid je voor om je vaardigheden uit te breiden!

Voordat we aan de handleiding beginnen, willen we even uitleggen waarom deze techniek echt een haaksteek van het volgende niveau is✨


Wat is de Gehaakte Boordsteek?

De gehaakte boordsteek is een veelzijdige en unieke steek die bekend staat om zijn vermogen om een rekbaar en geribbeld patroon te creëren, waardoor het een ideale keuze is voor items die een elastische textuur en een goede pasvorm vereisen. De steek is bijzonder perfect voor het maken van boorden en manchetten op kledingstukken, omdat deze zowel flexibiliteit als een comfortabele pasvorm biedt.

Als je een haakproject overweegt waarvoor een rekbare stof met een structuurlook nodig is, zoals truien, mutsen of zelfs knusse sokken, is de gehaakte boordsteek een uitstekende optie om te verkennen.


De gehaakte boordsteek aanpassen

Gehaakte boordsteek kan worden gemaakt met verschillende soorten steken, maar de meest gebruikte steek is de vaste (die we ook in deze tutorial gebruiken).

Je kunt echter ook experimenteren met andere steken, zoals halve stokjes, stokjes of voor-/achter reliëfsteken om verschillende ribbelpatronen te verkrijgen. Of je nu een beginner of een ervaren haakster bent, het leren haken van ribbels opent een wereld aan mogelijkheden om textuur en dimensie aan je creaties toe te voegen.


Handleiding Gehaakte Boordsteek

Ben je klaar om in ribbels te duiken? Je zult versteld staan van het rekbare resultaat!

Niveau: Beginner.

Benodigdheden: Garen en haaknaald!


Haaktechnieken die je eerst moet kennen

Gehaakte boordsteek is een heel eenvoudig haaksteekpatroon. Voordat je met deze steek begint, moet je er echter voor zorgen dat je deze basistechnieken kent:

  • Losse (L): Garen om de naald, haal door de lus om een losse te maken.
  • Vaste (V): Steek de haaknaald in de aangegeven steek/ruimte, omslag, haal door de lus, omslag, haal door beide lussen op de haaknaald. 
  • Alleen achterste lus (AL): Steek de haaknaald alleen door de achterste lus. 


Videogids: Hoe haak je Gehaakte Boordsteek

In de onderstaande video laten we zien hoe je de Gehaakte Boordsteek met vasten haakt, gebruikt in het Ivy Beanie-patroon. Je hebt deze steek binnen no-time onder de knie!




Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling.Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek wilt zien in een langzamer tempo.


NB: In de video beginnen we met 10 lossen. Dit is voor maat XS/S. Voor maat M/L, 11 L.


Stap voor Stap: Hoe haak je de Gehaakte Boordsteek

  1. Haak 10 L, de laatste is de keerlosse.
  2. Steek de haaknaald in de 9e L en haak 1 vaste (V).
  3. Ga verder met 1 V in elke steek (9 in totaal).
  4. Aan het eind van de toer: haak 1 L en keer het werk.
  5. Steek de haaknaald in de achterste lus en haak 1 V.
  6. Haak heen en weer in V in alleen de achterste lus. Elke toer wordt gekeerd met 1 L.

Haak verder tot je het gewenste aantal toeren hebt bereikt. 


3 Tips voor de Gehaakte Boordsteek

  1. Oefen spanningscontrole: Door tijdens je werk een consistente spanning aan te houden, zorg je ervoor dat je ribbels er netjes en gelijkmatig uitzien.
  2. Experimenteer met verschillende steekcombinaties: Hoewel vasten de meest gebruikelijke steek voor boordsteek is, kun je ook andere steken proberen, zoals halve stokjes of voor-/achter reliëfsteken, om verschillende boordsteekpatronen te creëren.
  3. Gebruik de juiste haaknaald: Door de juiste haaknaald te kiezen die wordt aanbevolen op de banderol van het garen, kun je de gewenste dikte bereiken en ervoor zorgen dat je boordstof de juiste hoeveelheid rek heeft.

En zo simpel is het! Je bent er helemaal klaar voor om een stijlvolle en elastische boord toe te voegen aan je projecten. Veel haakplezier!