Haken in de achterste lus zorgt voor structuur in je werk. Hier tonen we je hoe je de achterste lus herkent en erin haakt.

Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling. Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek in een langzamer tempo wilt zien.

Wist je dat je de structuur van je haakwerk kunt wijzigen door alleen in de achterste lus te haken? Je kunt de techniek bijvoorbeeld gebruiken om een mooie boord aan je werk te haken of om een rand te maken tussen de onderkant en de zijkanten, als je een mandje haakt. Haken in de achterste lus is daarom een echte haak-hack!

Het allerbeste aan haken in de achterste lus, is dat je al weet hoe dat moet. Ja, dat las je juist! Want als je al door beide lussen kunt haken, moet je alleen nog leren hoe je de achterste lus kunt herkennen.

Haken in de achterste lus wordt doorgaans afgekort als al.

De achterste lus herkennen

Als je langs boven naar je haakwerk kijkt, zul je een heleboel V's zien. Elke V is een steek.

Het deel van de steek (of de V) dat zich het dichtst bij jou bevindt, is de voorste lus (vl) en het deel dat zich het verst van jou bevindt, is de achterste lus (al).


In de achterste lus haken

  1. Steek je haaknaald in de achterste lus (het achterste beentje van de steek).
  2. Maak de steek die in het patroon wordt vermeld.

Zo haak je in de achterste lus! Supermakkelijk, toch?

Zo ziet het eruit als je in de achterste lus haakt


Ben je linkshandig?

Ontdek in onderstaande video hoe je in de achterste lus haakt als je linkshandig bent.