Heb jij ook eens naar onze Rainbow-serie gekeken en gedacht: "wat betekenen die getallen in die naam nou toch?"

Deze getallen zijn - kort gezegd - een oude methode waarmee de dikte van het garen wordt aangegeven. De methode kan wat verschillen van land tot land, maar het wordt vaak het "count"-systeem genoemd. 

Het count-systeem gebruikt getallen om de dikte van de individuele draden aan te geven, waarmee het garen gesponnen is, en daarnaast vertelt het je iets over het aantal gebruikte draden. 

Het eerste getal (dat voor de schuine streep) geeft de dikte aan van de enkele draad, terwijl het tweede getal (dat na de schuine streep) aangeeft met hoeveel draden het uiteindelijke garen gesponnen is.

Vroeger werd het systeem voor veel verschillende soorten garens gebruikt. Je kon bijvoorbeeld 8/2 katoen, 20/2 linnen en 6/3 wol vinden. 

Vandaag de dag is het count-systeem over het algemeen vervangen door een nieuwe standaard voor het aangeven van diktes, zoals te zien in de tabel hieronder: 


De meeste producenten gebruiken doorgaans deze nieuwe standaarden, maar er zijn nog altijd producenten die ook de dikte van het katoen aangeven volgens het oude count-systeem. 

Dit doen wij bij Hobbii bijvoorbeeld ook, zoals je kunt zien op de wikkels hieronder. Je vindt op de wikkel o.a. de stekenverhouding en de aanbevolen brei- en haaknaald, maar ook geven we dus aan of het een 8/4, 8/6 of 8/8 dikte betreft.


8/4-garen is dus gesponnen met 4 draden van de dikte 8, en het garen behoort tot de categorie Super Fine.

8/6-garen is gesponnen met 6 draden van de dikte 8, en behoort tot de categorie  Fine.

8/8-garen is gesponnen met 8 draden van de dikte 8, en behoort tot de categorie Light

Op de foto hieronder zie je Rainbow Cotton 8/4 (bovenaan), Rainbow Cotton 8/6 (in het midden) en Rainbow Cotton 8/8 (onderaan). Zoals je kunt zien zijn de draden waarmee het garen gesponnen is van dezelfde dikte, maar 8/4 is gesponnen met 4 draden, 8/6 met 6 en 8/8 met 8 draden. 

8/6 is daarmee 1½ keer zo dik als 8/4, terwijl 8/8 dubbel zo dik is als 8/4. Op de foto hieronder kan je het verschil in dikte zien 👇


Waarom is de dikte van het garen belangrijk?

Wanneer je garen koopt voor je project, is het van groot belang dat je de juiste dikte garen kiest, om er zo zeker van te zijn dat je de juiste stekenverhouding - en daarmee de juiste maat - krijgt voor je te maken project. 

Hieronder zie je een paar proeflapjes. Alledrie zijn ze gehaakt met een gelijk aantal steken en rijen, maar omdat de garens verschillende diktes hebben, worden de de steken, rijen en daarmee het hele project verschillend van maat. Het proeflapje links is gemaakt met 8/4, die in het midden met 8/6 en die rechts met 8/8. 


Wanneer je zoekt naar de dikte van ons garen, kan je dat vinden op onze website onder de productfoto. Ook is het te vinden op de wikkel.  


Let op: Ondanks dat de aangegeven dikte tot een bepaalde categorie behoort, is het altijd een goed idee om ook de aangegeven stekenverhouding van het garen zelf te controleren - gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen. 

Haak of brei je volgens een patroon, dan is het ook een goed idee om altijd even een proeflapje te maken. Dit, omdat de stekenverhouding, en daarmee de maat van je uiteindelijke resultaat, afhankelijk is van hoe strak of los je haakt of breit. 


Lees hier meer over waarom je altijd een proeflapje moet maken.


Waarvoor kan ik 8/4, 8/6 en 8/8-katoen gebruiken?

Katoen is ongelooflijk veelzijdig. Het kan zowel gebruikt worden voor haak- als voor breiprojecten. Het is slijtvast, en het kan gewassen worden in de wasmachine. Bovendien behoudt zuiver katoen zijn vorm goed. Dat betekent dat het niet scheeftrekt na wassen en gebruik. 

We hebben de nodige patronen voor handdoeken, vaatdoeken en pannenlappen gemaakt met katoen, omdat het robuust genoeg is voor de dagelijkse gang van zaken. Deze vaatdoek, bijvoorbeeld, is gemaakt met Rainbow Cotton 8/4. Het patroon kan hier gratis worden gedownload.  


Ook is zuiver katoen ideaal voor toffe amigurumi-projecten! Dit vanwege de structuur van het katoen, en diens vormvastheid. Zo krijgen knuffels en poppen een mooie vorm die niet verslapt. 

Veel amigurumi-patronen zijn gemaakt met 8/4 katoen, maar soms ook met 8/6 of 8/8 katoen. 

Je maakt bijvoorbeeld Hollie de Neushoorn met katoen 🎀 In het patroon raden we Rainbow Cotton 8/4 aan, maar je kan haar natuurlijk ook maken met 8/6 of 8/8, als je haar groter wilt hebben. Vergeet daarbij echter niet dat het garenverbruik groter wordt wanneer je dikker garen gebruikt. 


Katoen kan ook goed samen gaan met een dunne mohairdraad. Zie bijvoorbeeld ons patroon voor de Tender Tallulah. Voor deze trui gebruik je Rainbow Cotton 8/4 in de kleur Antique Rose (061) samen met een draad Mohair Delight in Light Pink (17). Hierbij vormt de Rainbow Cotton 8/4 een goede basis met een luchtige structuur, terwijl Mohair Delight het geheel een zachte en fluffy look geeft. 


Ben jij er klaar voor om ons grote assortiment aan 8/4, 8/6 en 8/8-garens te gaan ontdekken?

Ik kan je onze klassieke Rainbow Cotton-collectie aanraden, mocht je aan de slag willen gaan. Bekijk hier Rainbow Cotton in de 8/4-, 8/6- en 8/8-versie

We hebben ook een aantal mooie pakketten met kleurencombinaties. Ideaal, wanneer je verschillende kleuren nodig hebt voor een project, en het lastig vindt om te weten welke kleuren goed samen gaan.

Ik heb zelf in elk geval eens gehad dat ik een paar mooie pastelkleuren zocht voor een dekentje. Toen was het toch wel erg handig dat ik kon kiezen uit zo’n pakket

Rainbow Cotton 8/4 en 8/8 zijn ook verkrijgbaar met kleurverloop, mocht je meer kleurenspel willen toevoegen aan je project. Ik ben zelf dol op de kleur Emma (08), met haar vele mooie voorjaarstinten.


Ga je voor een groot project, dan kan je in de plaats ook Cotton Kings Cone 500 uitproberen. Dezelfde fijne kwaliteit, maar verkrijgbaar op grotere cones met wel 1700 meter garen!

Klik hier om het grote assortiment aan 8/4-garens te bekijken, of hier voor onze 8/6-garens en hier voor al onze 8/8-garens.  


Welke projecten wil jij maken met Rainbow Cotton? Vertel het ons in de commentarensectie hieronder 👇 


 

Bespaar 25%

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Katoen

1,90 €  2,55 €