Deze breischool is een stap-voor-stap-handleiding voor degene, die graag wil beginnen aan z’n eerste project. Leer alles over materialen en de meest basale technieken en krijg inspiratie voor je eerste project.


Droom je ervan om te leren breien, maar wordt je afgeschrikt door alle afkortingen in het patroon?

Wees gerust. Iedereen kan leren breien (ja, ook jij!). De basistechnieken leer je snel en voor je het weet heb je je eerste afgemaakte project in handen. Houd er rekening mee dat je oma of de tante die goed kan breien, ook ooit heeft moeten leren wat een steek is.

Wil jij leren breien? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ik ben hier om je stap voor stap op weg te helpen met je eerste project.

Dus pak garen en breinaalden - je nieuwe brei-avontuur begint hier!

In dit blogbericht help ik je om:

  • materialen te kiezen voor je eerste breiproject
  • een goed begin te maken met de meest basale technieken
  • inspiratie te vinden voor beginners vriendelijke breipatronen

Ben je klaar? Laten we beginnen met een introductie van de materialen, die je nodig hebt voor je eerste project.

Materialen: Een goed begin

Garen en breinaalden. Dit is het in principe, wat je nodig hebt, als je wilt breien. Dit gezegd hebbende, kan het ook handig zijn om wat ander gereedschap aan te schaffen.

Dit heb je nodig:

  • Breinaalden
  • Garen
  • Een kleine schaar
  • Een meetlint
  • Een goede naald
  • Steekmarkeerders

Vind hier je toebehoren.

Psst! Kijk eens naar deze leuke unicorn-schaar en feestelijke steekmarkeerders, die toveren zeker een glimlach op je gezicht.

Kies het juiste garen

Er is een ruime keuze in garen in verschillende materialen, dikte en lengte. Voor een beginner kan het overweldigend zijn (geloof ons, eens stonden wij ook zo), maar het is niet zo gecompliceerd als het op het eerste oog lijkt.

Vind je informatie over het garen op de banderol. Wanneer je een bol garen koopt, zit er een brede strook papier om het garen. Dit wordt een banderol genoemd en het geeft je alle informatie over het garen dat je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je breiwerk zal worden zoals je wilt.

Goed om te weten over garen

  • Samenstelling vertelt je, waar het garen van gemaakt is. Er zijn vele materialen, net als dat vele garens bestaan uit een mix van materialen. Populaire materialen zijn o.a. katoen, wol, alpaca, mohair en acryl.
  • Kleur en LOT-nummer geven aan, welke kleur het garen heeft, en uit welke partij het garen komt. Dit is belangrijk, als je garen koopt voor een project, dat het garen niet te veel varieert in kleurbad, wat later misschien zichtbaar is in je breiwerk.
  • Gewicht geeft aan, hoeveel gram een bol weegt, terwijl lengte beschrijft, hoeveel meter de bol bevat. Deze informatie is belangrijk, als je gaat berekenen hoeveel bollen je nodig hebt voor je project.
  • Aanbevolen breinaald is de maat of dikte, die je breinaalden moeten hebben voor het beste eindresultaat met dat garen.
  • Stekenverhouding is een belangrijke indicatie of je breiwerk gaat passen met de opgegeven maten. De stekenverhouding wordt gemeten over 10 x 10 cm op je breiwerk en wordt vermeld in het aantal steken horizontaal x het aantal naalden verticaal. Als er bijvoorbeeld staat 10 x 10 cm = 22 steken x 27 naalden, dan betekent dit dat er 22 steken per naald zijn = 10 cm breed en 27 gebreide naalden = 10 cm hoog.
  • Wasvoorschrift vertelt je, hoe je het garen mag wassen, drogen, enz.

Daarnaast zal op sommige banderollen en in onze webshop ook verschijnen tot welke garengroep het garen behoort. De garengroep verwijst naar het Engelse garencategoriesysteem, dat bestaat uit zeven categorieën die variëren van 0 tot 6 en vertelt je hoe dik het garen is.


Hier zie je een foto van een banderol van ons acrylgaren Amigo XL.

Maar hoe kies je garen voor je eerste project?

Als je graag aan de slag wilt, is het een goed idee om een ​​patroon te zoeken met middeldik of dik garen, waar je snel ziet dat je project vorm krijgt. Dit kan bijvoorbeeld ons Amigo XL of Snowstorm zijn.

Tip! Het is handig om de eerste projecten in gekleurd of licht garen te breien, zodat je beter kunt zien wat je aan het doen bent.

Lees meer over de voordelen van garen in de verschillende materialen:

Overweeg je een ander garen te gebruiken dan dat in het patroon, kun je ons blog lezen over hoe je de hoeveelheid garen berekend voor het alternatieve garen.

Kies de juiste breinaalden

Er zijn heel veel soorten breinaalden. Je zult er snel achter komen, dat er zowel gewone breinaalden, rondbreinaalden en sokkennaalden zijn, en elke naald is goed voor een ander project.

Een rondbreinaald is een goede keuze voor je eerste project. Die bestaat uit een paar korte naaldpunten, die zijn verbonden door een kabel van een bepaalde lengte. Met rondbreinaalden is het - zoals de naam aangeeft- gemakkelijk om in het rond te breien (bijv. een muts), maar je kunt er ook heen en weer mee breien (bijv. een vaatdoek).

Breinaalden zijn er ook in verschillende materialen, waaronder metaal, kunststof, hout en bamboe. De materiaalkeuze is deels een kwestie van smaak, deels heeft het invloed op je breiwerk. Zeer gladde garens (bijv. katoen- en tencelgarens) kunnen op houten of plastic naalden worden gebreid, terwijl minder gladde garens (bijv. acryl) gemakkelijker bewegen als je op metalen naalden breit.

Maak een proeflapje - en voorkom breiwerk, dat te groot of te klein is

Iedereen breit anders, dus het is een goed idee om een ​​proeflapje te breien voordat je aan je project begint.

Je proeflapje kan iets zeggen over je stekenverhouding en je kunt erachter komen of je voltooide project qua maat bij je past. Met alle uren die je besteedt aan het breien, zou het ZO vervelend zijn om te eindigen met een ​​te kleine trui!

Daarom zou je altijd een proeflapje moeten maken voordat je aan een nieuw project begint. De test geeft je ook een belangrijk inzicht in hoeveel garen je moet kopen om genoeg te hebben voor het hele project.

Wat te doen als de stekenverhouding te strak of te los is?

Nadat je het proeflapje hebt gemaakt, meet je de stekenverhouding over 10 x 10 cm. Als je minder steken hebt dan aangegeven op de banderol of in het patroon, betekent dit dat je breisel losser is, terwijl meer steken op strakkere breisels duiden.

Als je te los breit, kun je de naalddikte/maat verkleinen om aan de juiste stekenverhouding te voldoen, terwijl je een maat groter kunt nemen als je te strak breit. En dan ben je klaar om te gaan.

Leren breien

Joepie, nu zijn we bij het leuke deel gekomen. Je gaat leren breien!

Er zijn vier basistechnieken als het gaat om breien:

  1. Steken opzetten
  2. Recht breien
  3. Averecht breien
  4. Afkanten

Is het zo simpel denk je misschien? En ja, dat is het eigenlijk wel. Leer de vier technieken, en dan ben je klaar om je eigen projecten te breien.

Houd er rekening mee dat de verschillende technieken op verschillende manieren kunnen worden gedaan. Kies de variant die het beste bij jou past.

Laten we beginnen met te leren hoe je een project start: steken opzetten.

Zo zet je steken op

In de video hierboven kunt u leren hoe u steken kunt opzetten

Videotip! Wist je dat je de ondertiteling in al onze video's op YouTube op Nederlands kunt zetten? Klik gewoon op "Instellingen" (het kleine tandwiel onder de video ⚙) en vervolgens op "Ondertiteling", waar je de mogelijkheid hebt om de taal te wijzigen. Je kunt ook de snelheid aanpassen als je de techniek in een langzamer tempo wilt zien.


Zo wijzig je de ondertiteling.

Veel mensen beginnen met een lus wanneer ze steken moeten opzetten. Het zorgt echter voor een knoop die je eigenlijk kunt vermijden met de techniek die we in de video laten zien. Dit geeft je een meer afgeronde en zachte rand.

Zo zet je steken op

  1. Linkerhand: Houd het garen tussen duim en wijsvinger.
  2. Rechterhand: Sla de breinaald om het garen, zodat de draad “wordt gekruist” over de naald, en houd deze vast.
  3. Voer de breinaald onder de eerste draad op de duim en over de eerste draad op de wijsvinger.
  4. Haal de draad terug door de lus op de duim.
  5. Trek voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de steken niet te strak worden.
  6. Herhaal totdat je het juiste aantal steken hebt opgezet.


Zorg ervoor dat u uw steken losjes opzet

Het is gemakkelijker om de eerste naalden te breien als je de steken losjes opzet. Je hebt misschien weleens gehoord dat je de steken losser kunt maken door ze op twee breinaalden op te zetten in plaats van op één. Maar het maakt je steken eigenlijk langer en slordiger om naar te kijken.

Je kunt in plaats daarvan je vinger tussen de vorige steek en de steek die je maakt plaatsen. Zo krijg je mooie, losse steken langs de rand

Tip! Wanneer je een groot project met veel steken moet beginnen, kan het moeilijk zijn om het aantal bij te houden. Gebruik steekmarkeerders om te tellen bij het opzetten van steken. Plaats bijvoorbeeld een steekmarkeerder na elke 20e steek. De markeerder kan op de breinaald of direct in de steek worden geplaatst.

Zo brei je recht

De rechte steek is één van de meest gebruikte breisteken. Leer rechte steken breien in de video hierboven. Geef niet op als de steken niet meteen gemakkelijk over de naalden glijden. Hoe vaker je de beweging herhaalt, hoe vloeiender je breiwerk zal worden. Daarom is het ook een goed idee om te beginnen met het breien van eenvoudige projecten waarbij je de techniek echt onder de knie kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld oefenen op rechte steken door een vaatdoek te breien.

Recht: Doe als volgt

  1. Steek de rechternaald in in de voorste lus op de linkernaald.
  2. Sla het garen om de rechternaald.
  3. Trek de lus door de steek.
  4. Laat de steek op de rechternaald glijden.


Zo brei je averecht

De volgende basale breitechniek, die je je eigen gaat maken, is averecht. Averechte steken lijken op het eerste gezicht misschien moeilijker dan rechte steken, maar het is gewoon een kwestie van oefenen. Zie hoe je averecht breit in de video hierboven.

Averecht: Doe als volgt

  1. Breng het garen voor het werk.
  2. Steek de rechternaald vanaf achter in in de eerste steek op de linkernaald.
  3. Pak het garen met de punt van de rechternaald en haal het door de steek.
  4. Laat de steek op de rechternaald glijden.


Is dat niet hoe je oma je leerde averechte steken te breien? Eigenlijk zijn er meerdere manieren om averecht te breien. Ze zijn allemaal even goed, dus kies de techniek, die jij het prettigst vindt. Ik heb ervoor gekozen om deze te benadrukken omdat ik denk dat het als beginner gemakkelijk en duidelijk is.

Zo dan! Nu kun je zowel recht als averecht breien. Dit betekent eigenlijk dat je jezelf kunt storten op een aantal andere breitechnieken, die bestaan ​​uit verschillende combinaties van recht en averecht. Zoals bijv. tricotsteek, boordsteek, gerstekorrel en half fisherman’s rib.

Zo kant je de steken af

Nu bent je bij de laatste stap in het breiproces gekomen. Je moet je project afsluiten. Bekijk in de video hierboven hoe je de steken afkant.

Zo sluit je je project af

  1. Brei twee rechte steken.
  2. Haal de eerste steek over de tweede steek, zodat je nog één steek hebt op de rechternaald.
  3. Brei de volgende steek en haal de meest rechter steek over deze. Ga zo door tot je alle steken op de linkernaald hebt gebreid en nog 1 steek hebt op de rechternaald.
  4. Knip het garen af, en haal de draad door de laatste lus.


Hoera, nu kun je breien!

Gefeliciteerd! Echt te gek! Nu ben je een echte breister!

Je hebt de grondbeginselen van het breien geleerd, en dat mag je vieren. Dus zullen we met je allereerste project beginnen?


Beginners vriendelijke patronen

Nu ben je klaar om aan je eerste breiproject ooit te beginnen.

Het is handig om met een kleiner project, zoals bijv. een vaatdoek, een scrunchie, een muts of een sjaal, te beginnen. Er zijn ontzettend veel beginners vriendelijke patronen, waar je mee aan de slag kunt gaan.

Bekijk onze grote selectie breipatronen hier.

Brei een vaatdoek

Een goede manier van breitechnieken oefenen is het breien van vaatdoeken. En hier spreek ik uit ervaring. Het is een echt goede manier om vertrouwd te raken met de basistechnieken.

Probeer zelf iets uit of volg een patroon. Het belangrijkste is dat je aan de slag gaat met breien en niet bang bent om fouten te maken.

Onze katoen Rainbow Cotton 8/4 is zeer geschikt voor vaatdoeken breien, en de iets dikkere variant van hetzelfde garen, Rainbow Cotton 8/8, is een goed garen voor pannenlappen.


Gratis

Gebreide vaatdoek met ruitjes - Hobbii

Een mooie en eenvoudige vaatdoek, gebreid met ruitjes

Bekijk het patroon

 













Brei een scrunchie

Een ander zeer beginners vriendelijk project is een scrunchie. Je kunt zowel een rechthoekig deel breien in tricotsteek of rond op een rondbreinaald. Als dit af is, naai of haak je de lap aan elkaar om een elastiek - en zo heb je een mooi haaraccessoire gemaakt! 

Als je je het meest op je gemak voelt met een concreet patroon, kan ons patroon voor een Party Scrunchie een optie zijn. Houd er echter rekening mee dat Diablo, dat in het patroon wordt gebruikt, een dun garen is, dus je moet je dus ook op je gemak voelen met dunne naalden.


 
Gratis

Everyday Glitter - Scrunchie

Voeg wat glitter toe aan doordeweekse dagen

Bekijk het patroon














Brei een muts

En wat dacht je van een muts of hoofdband? Eén van de eerste breipatronen waar ik mij ooit aan waagde, was een muts. En ik kan je vertellen, ik was heel erg trots toen deze af was!

Waag je bijv. aan de Forst Muts of een Ydun Muts, die beide zijn gebreid in onze fijne en warme wolmix Tweed Delight.


 













Heb je een fout gemaakt?

Het is heel normaal om een fout te maken tijdens het breien. Zelfs de meest ervaren en gepassioneerde brei-enthousiasten laten wel eens een steek vallen en maken fouten in hun projecten.

En dus is het volkomen normaal als je ooit je breiwerk uit het raam wilt gooien. Haal dan diep adem en neem een ​​pauze 😊

Mocht je echter een probleem hebben, dan is er gelukkig veel hulp te vinden! Je vindt heel veel hulp op Google en Youtube. Op ons Youtube-kanaal vind je ook nog meer technieken en doe je veel inspiratie op voor je volgende project.

Ben je klaar? Laat ons je project zien 🎉

Ben je klaar met je eerste project ooit - of ben je al begonnen aan een tweede, derde of vierde project?

We zouden heel graag de vaatdoek, muts of trui willen zien waar je zeker (en terecht) waanzinnig trots op bent.

Heb je één van onze patronen gebreid? 

Deel je foto van je project op onze website ❤ Zoek het patroon dat je hebt gebreid op, en upload een foto onder het tabblad “Fotogalerij”. Vergeet ook niet om een ​​recensie over het patroon te schrijven.

Veel plezier met breien!
Lieve groeten van ons❤️