Ben je ooit een breipatroon tegengekomen dat je wilt maken, maar wil je dat maken met een ander garen dan het origineel? Lees dan mee om meer te leren over een methode waarmee je je garenverbruik kunt berekenen, mocht je het patroon willen breien in een ander garen dan aangegeven in het patroon.


Je hebt een prachtig garen gevonden, die ook nog eens lijkt te passen met de [stekenverhouding] van het patroon dat je wilt gaan breien. 


Maarrrr… er is één klein probleem: 


Dat garen waar jij je op verlekkerd hebt, heeft een andere looplengte dan het originele garen dat in het patroon gebruikt is. 😰


De vraag is nu: Hoeveel van het alternatieve garen heb je nu nodig voor het patroon? 


Dat kan je vrij eenvoudig zelf berekenen! 


De berekening lijkt misschien een beetje onoverzichtelijk in het begin, maar zodra je het eens hebt geprobeerd, dan wordt het al gauw appeltje-eitje. 


We hebben de berekening in drie stappen opgedeeld, zodat je gemakkelijk mee kunt volgen in het proces:  
1. Eerst bereken je hoeveel bollen van het originele garen je nodig hebt voor het patroon dat je wil breien (in de juiste maat):

 

Indien je bijvoorbeeld 400 gram garen met een gewicht van 50 gram per bol nodig hebt voor jouw maat, dan is de berekening als volgt: 

 

400 : 50 = 8 bollen

(D.w.z. Het totaal aantal gram dat je volgens het patroon nodig hebt om jouw maat te maken, gedeeld door het aantal gram per bol van het originele garen, is het aantal bollen garen dat je nodig hebt van het originele garen)


2. Daarna bereken je het totaal aantal meters dat nodig is voor het patroon, door te kijken naar de looplengte en het aantal benodigde bollen:

 

Indien je 8 bollen van het originele garen nodig hebt om jouw maat te breien, en die originele bollen hebben een looplengte van 212 meter per 50 gram, dan is de berekening als volgt:

 

8 * 212 = 1696 meter

(D.w.z. Het aantal bollen van het originele garen dat je nodig hebt voor jouw maat, maal de looplengte van het originele garen per bol, is het totaal aantal meter garen dat je nodig hebt om het patroon in jouw maat te maken)


3. Nu hoef je alleen nog maar te berekenen hoeveel bollen je nodig hebt van het alternatieve garen:

 

Laten we zeggen dat het alternatieve garn dat je wil gebruiken een looplengte heeft van 175 meter per 50 gram. Om op de 1696 meter van het originele garen te komen, bereken je dus zo hoeveel bollen alternatief garen je nodig hebt: 

 

1696 : 175 = 9,6 bollen (=10 bollen, want omhoog afronden is altijd beter)

(D.w.z. De totale looplengte nodig voor het patroon (zie stap 2), gedeeld door de looplengte (per bol!) van het alternatieve garen, is het aantal bollen dat je nodig hebt van het alternatieve garen) 


De verkorte versie:

1. Gram garen voor patroon : gewicht originele garen = aantal bollen origineel garen

2. Aantal bollen origineel garen * looplengte origineel garen per bol = totaal aantal meter garen nodig

3. Totaal aantal meter garen nodig : looplengte alternatief garen per bol = aantal bollen dat je nodig hebt van het alternatieve garen


VOORBEELD:

1. 400 gram : 50 gram = 8 bollen

2. 8 bollen * 212 meter = 1696 meter

3. 1696 meter : 175 meter = 9,6 bollen (afgerond tot 10)


Met het alternatieve garen zul je dus 2 bollen meer nodig hebben dan het aangegeven aantal in het originele patroon.


LET OP: Je kunt het originele garen niet vervangen met om het even welk ander garen. De structuur en het soort garen dient enigszins overeen te komen met het garenalternatief, om er zeker van te zijn dat jouw resultaat voldoende zal lijken op het originele patroon.


Voorbeeld. Indien een patroon gebreid dient te worden met katoen, is het niet altijd mogelijk om het katoen te verwisselen voor mohair of een willekeurige soort wol. De kans is groot dat de trui te groot en elastisch wordt, omdat katoen doorgaans een stijvere structuur en vezel heeft.


Laat je dus niet in de maling nemen doordat een garen een gelijke looplengte of gewicht heeft.


Ondanks dat twee soorten garen enigszins hetzelfde eruit kunnen zien, in looks, looplengte of gewicht, kunnen ze toch zeker erg van elkaar verschillen. 


Je kunt bijvoorbeeld twee bijna gelijke garens tegenkomen, die allebei 50 gram per bol wegen en een looplengte hebben van zo’n 212 meter. 


In dat geval is het belangrijk dat je kijkt naar de aanbevolen maat breinaalden. Het ene garen kan namelijk een stuk strakker gesponnen zijn en vragen om een naald van 4 mm, terwijl het andere garen een stuk losser gesponnen is en daarom vraagt om een naald van 7 mm. 


Indien je in zo’n geval uitgaat van een gelijk aantal bollen, dan kom je waarschijnlijk wat bollen tekort wanneer het garen berekend is voor een 7 mm naald. 


Vergeet dus niet om te controleren of de aanbevolen naald enigszins overeenkomt met de stekenverhouding van het patroon. 


Heb je vragen over de berekening, of heb je zelf goede tips voor het omrekenen van garenverbruik? Schrijf een commentaar hieronder 👇🏻


Crasy Trio - addi

21 cm

Vanaf 20,90 €