Geschreven door Madeline van @ofbooksandhooks

Als je een beetje bent zoals ik, word je waarschijnlijk ook overweldigd door de vele mogelijkheden die er voor ons haaksters zijn. Maar hé, ik klaag niet! Ik vind het fantastisch dat zoveel mooie merken hun uiterste best doen om ons de allerbeste middelen te geven voor onze handwerkbehoeften. Maar ja, het kiezen tussen die vele fantastische mogelijkheden is zwaar, want hoe weet je wat de beste keuze is voor jou en je project als er zoveel fijne haaknaalden zijn om uit te kiezen?

Als je deze gedachte deelt, dan ben je hier aan het juiste adres. NB: de haaknaald die het beste bij jou past is niet noodzakelijkerwijs dezelfde als de naald die een ander zou kiezen. Daarom heb ik een lijst gemaakt van de verschillende mogelijkheden die er zijn, en ik ben er zeker van dat je met behulp van deze lijst precies die haaknaald zult vinden die het best bij jou past. Hieronder de voordelen, nadelen én de beste garen-match van enkele van de meest populaire merken en verborgen parels uit de haakwereld. Laten we in het diepe springen!

Clover: USA’s geluksamulet

Dit merk is populair onder haaksters op grond van hun brede assortiment. Eerder vroeg ik haaksters al eens naar hun lievelingshaaknaald: ”Clover!” antwoordden ze allemaal. Het was daarom tijd dat ik eens ging uitzoeken waarom dit sterke merk zo’n grote schare volgers heeft, dus ik testte twee van hun haaknaalden. 

P.S. Een klein bonusweetje over Clover: het is genoemd naar het klavertje dat oprichter Okada als bladwijzer gebruikte in zijn studietijd. Een echt handwerkhart, kan je zeggen!

Clover Soft Touch Haaknaald (4 mm)

Voordelen: Deze Clover haaknaald heeft een discreet design, wat een gevoel van prachtig vakmanschap geeft. Het handvat is plat en geribbeld en de toevoeging van een zwarte greep voor de duim maakt het werken met deze haaknaald delicaat. De naald is licht maar robuust en ondanks dat er een overgang is van metaal naar plastic, is er geen risico dat ze over tijd versleten raken en kapot gaan. Ze zijn zeer goed gemaakt én elegant.

Nadelen: Deze haaknaald is iets korter dan sommige andere naalden. De metalen naald zelf heeft niet veel diepte en als je met een garen of project werkt dat iets meer lengte nodig heeft, is dit misschien niet de beste naald.

Garen-match: Deze naald is perfect samen met Lollipop Melange. De acrylvezels passen goed bij de metalen naald, die de bewegingen zachter maakt en de moeheid in de pols reduceert.

 

Clover Haaknaald Amour (6 mm)

Voordelen: Clover haaknaalden glijden simpelweg als geen andere! De aluminium-naald is perfect geconstrueerd zodat het garen zacht over de naald glijdt, wat deze tot een goede naald maakt voor degene die graag snel en probleemloos haakt. Eenvoudigweg een perfecte, decadente haakervaring. De handgreep is comfortabel en ligt erg fijn in de hand, dus je kunt direct beginnen met je volgende project!

Nadelen: Ondanks dat de handgreep is erg comfortabel, heeft deze geen speciale ergonomische vorm; het is een vrij standaard haaknaald en daarom concurreert ze niet bijzonder met de goede, ergonomische haaknaalden op de markt.

Garen-match: Deze haaknaald en de manier waarop hij moeiteloos glijdt, maakt het tot een perfecte match met Soft Starlight dat een reflecterende draad bevat, die gemakkelijk achter kan blijven als de naald niet gemakkelijk glijdt. Als je werkt met een wat lastiger garen, kan het een goed idee zijn om deze naald te proberen.


Prym: Familiebedrijf met erkende kwaliteit

Als je in Europa woont, ken je Prym vast en zeker. Dit is een familiebedrijf dat al lange tijd bestaat en hun assortiment bestaat uit véél meer dan haaknaalden alleen (hun assortiment overstijgt zelfs het aantal handwerktechnieken!). Prym haaknaalden zijn robuust en betrouwbaar. Dat was in ieder geval wat ik had gehoord, voordat ik er zelf één in handen had! En hij stelde niet teleur.

Prym Ergonomische Haaknaald (12 mm)

Voordelen: Deze haaknaald heeft een heerlijke, comfortabele greep en een unibody structuur. Dit maakt hem robuust voor dikker garen dat vraagt om een sterke naald. De lengte van de naald geeft ook veel steun aan de hand als men werkt met krachtigere materialen. Iets waar ik ook blij van word bij deze naald is dat de ergonomische vorm niet leidend is en niet bepaalt hoe je hem vast moet houden; dat doet nét dat beetje extra.

Nadelen: Deze naald is gemaakt van plastic en dit materiaal kan soms wat minder glad zijn om mee te werken. De naald zelf is wel aardig glad, maar de handgreep heeft een grip waardoor garen niet zo gemakkelijk glijdt of projecten die complexere steken vereisen, moeilijk te verwerken zijn bij het gebruik van de grotere naalden

Garen-match: De grote naaldmaten van deze uitgave zijn perfect voor textiel-garen en chunky garen zoals Bungee Mini en Ribbon. Dat is perfect als je graag (chunky) woonaccessoires maakt.

 

KnitPro: Niet alleen voor breisters

Laat je niet voor de gek houden door de naam! KnitPro is er ook voor ons haaksters. Ze hebben een assortiment van verschillende haaknaalden en dekken het meeste van de ”basale” vraag, als het aankomt op haken. Ik kreeg de mogelijkheid om drie van hun simpele naalden in verschillende maten te testen, om te zien of ze mijn andere lievelingsmerken in kunnen halen.

KnitPro Basic Birch Haaknaald (15 mm)

Voordelen: Als je overweegt om een aantal houten naalden aan te schaffen, is dit een goede naald om mee te starten. Zijdeachtig en eenvoudig, daar is eigenlijk niet zoveel bij om over te klagen. En het is erg prettig om een natuurlijk materiaal in handen te hebben, als je aan het handwerken bent. Deze haaknaald is ook een fijn item voor hen die op hun Instagram-profiel wat willen laten zien van het werk :-) Het zuivere, lichte hout is een droom om te fotograferen. Misschien is dit geen prioriteit voor iedereen, maar het oog wil natuurlijk ook wat!

Nadelen: Je leert snel (als je het al niet geleerd had), dat de materiaalkeuze echt iets betekent. Houten naalden zijn geschikt voor de meeste garens, maar soms fungeren ze niet zo goed bij garen dat makkelijk splijt of garen dat iets lastiger is om mee te werken.

Garen-match: Er is een reden dat ze Basic heten! De meeste garens zullen goed gaan met deze naald, maar ik had het echt leuk met het spelen met chunky garens, zoals Bungee Mini.


KnitPro Aluminum Haaknaald (3 mm)

Voordelen: Eenvoudig en mooi. Ik werk niet alleen graag met deze naald, maar ik vind het erg leuk dat ik deze ook kan gebruiken om mijn Instagram-foto's te verbeteren. Deze naald heeft een plat handvat, wat heerlijk is omdat hij slanker aanvoelt vergeleken met grote, dikke alternatieven. De zwarte look is prachtig voor de minimalist en voor degene die een simpele en volwassen look zoekt in haar naaldencollectie

Nadelen: KnitPro basics zijn echt basaal. Ze hebben weinig flitsends, en hebben alleen een praktische functie. Ik kan niet echt klagen omdat ze hun werk goed doen, maar deze naald is niet voor degenen die een perfecte ergonomische, geavanceerde gevormde haaknaald willen.

Garen-match: Deze naald was erg leuk om te gebruiken in combinatie met Alpaca Silk. Ik werd VERLIEFD op dit garen en ik was blij om het te kunnen matchen met een naald, die het verdiende.

 

KnitPro Waves Haaknaald (5 mm)

Voordelen: Net als de basale aluminum-naald heeft Waves ook een zacht handvat met een goede greep en een plat handvat. Er is niet veel bombastisch aan deze naald, maar de simpele structuur werkt. Als je op zoek bent naar iets eenvoudigs, maar als onderdeel van een grotere, meer gevarieerde collectie, dan is dit een geweldige match voor jou. Met KnitPro kan het niet echt fout gaan.

Nadelen: Deze naald is niet veel anders dan de basale aluminium-naald en als ik eerlijk ben, dan verkies ik de zuivere, zwarte uitstraling, die die andere naald heeft.

Garen-match: Deze naald werkte erg comfortabel met mijn Happy Sheep Simple Wool garen en ik genoot van de glanzende aluminium-naald tegen mijn projecten.

addi: De Duitse firma waar we allemaal van houden

Zelfs voordat ik mijn eerste addi-product aanraakte, kende ik de kwaliteit ervan. Duitsland is een land dat veelal bekend staat om stabiel en betrouwbaar vakmanschap, en addi is - ja, je raadt het al - Duits! Of je nu overweegt om naalden, haaknaalden of een breimachine te kopen, addi heeft het. Hun producten hebben vaak een hoger prijsniveau, maar dat komt alleen omdat addi-producten bijna niet (of nooit) hoeven te worden vervangen. Nu ik dit wist, keek ik er erg naar uit om de beroemde Swings-naald in twee maten te proberen.

addi Swings Haaknaald (2.5 mm and 8 mm)

Voordelen: Er is een reden waarom de meeste haaksters je zullen vertellen dat addi-haaknaalden tot de beste op de markt behoren. Niets zegt zoveel "kwaliteitsvakmanschap" als een Duits bedrijf (dat is iets dat ik heb geleerd sinds ik hierheen verhuisde). Deze kwaliteitsfactor is ook waarom de naalden iets duurder zijn. Addi besteedt veel aandacht aan kwaliteit en functionaliteit. Deze naalden zijn erg populair en hun vorm is heel anders dan de meeste andere naalden. Het unieke ergonomische handvat verlicht werkelijk de druk op je pols, waardoor deze naalden een goede keuze zijn voor degenen die graag amigurumi’s maken (het soort haakwerk dat berucht is voor de polsklachten die het veroorzaakt).

Nadelen: De vorm (en de prijs) is niet voor iedereen. Sommigen houden echt niet van ergonomische haaknaalden. Als je op zoek bent naar je eerste haaknaald, raad ik je aan om te starten met een meer universeel en basaal model zoals Hobbii’s eigen haaknaalden. Maar als je op zoek bent naar een aantal unieke naalden die bij je hand passen, is het misschien tijd om deze te proberen!

Garen-match: Omdat deze naald perfect is voor amigurumi, is katoen de beste match. Probeer de verschillende varianten van Rainbow Cotton, die Hobbii in het assortiment heeft. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes (8/48/6 en 8/8).

 

Hobbii: Basale, betaalbare naalden voor iedere behoefte

Heb je overwogen om de Hobbii-haaknaalden eens te proberen? Ik ben dol op mijn Hobbii-haaknaalden en ze zijn altijd mijn go-to voor mijn elementaire haakbehoeftes. Ze zijn stevig en eenvoudig, het ontwerp is perfect voor iedereen die iets meer wil dan een unibody metalen of houten naald of haaksters, die beginnend zijn.

Het prijsniveau is ook goed. Het kost je geen vermogen, om vervolgens nog niet zeker te weten of ze wel bij je passen, zoals bij sommige luxe merknaalden het geval is, als je er niet zeker van bent of de naald wel bij je past. Ik zou deze naalden aanraden als je op zoek bent naar een mooie starterskit om te beginnen met haken of als je op zoek bent naar samenhang in je collectie (het kan echt vervelend zijn om van merk te moeten veranderen alleen omdat je niet de juiste maat in je collectie hebt van je favoriete merk).

Hobbii Haaknaaldenset (11 maten)

Voordelen: Dit is een erg goede aanwinst voor zowel beginnende als ervaren haaksters. Waarom? De set bevat vele maten, speciaal voor kant- of gedetailleerde projecten. Het handvat is zacht en rubberachtig, een goed handvat voor hen, die nog geen sterke voorkeur heeft ontwikkeld voor één bepaald type handvat. Ze hebben een goede vorm, dus ze liggen comfortabel in de hand, maar ze dwingen niet tot een bepaalde handhouding, zoals andere ergonomische naalden soms doen.

Nadelen: Als je op zoek bent naar een bepaalde stijl, dan zijn deze naalden erg basic. Misschien wil je wat oefenen met andere soorten grepen, vormen en materialen. Desondanks zijn deze eenvoudige en stevige naalden voldoende om aan je behoefte te voldoen terwijl je zoekt.


De zoektocht naar de perfecte naald

Soms heb je geluk en vind je je lievelingsmerk of je lievelingsnaald meteen, als je begint met haken. Maar voor de meesten van ons kost het wat meer tijd en testen voor het vinden van de perfecte match. Hopelijk is deze gids een goede handleiding bij het onderzoeken van de verschillende haaknaalden en merken. Laat hieronder een reactie achter als je andere aanbevelingen hebt voor haaknaalden die je kunt kopen bij Hobbii of als je blij wordt van dit verhaal. Heel veel haakplezier! 


Madeline van @ofbooksandhooks werkt in de handwerkbranche en houdt van het combineren van haar twee passies: haken en boeken! Je kunt haar laatste werk zien op haar Instagram-profiel, en je vindt gratis patronen op haar website.


 

Bespaar 21%

Ergonomische Haaknaald - Prym

Vanaf 5,40 €  Vanaf 6,80 €
Bespaar 20%

Swings haaknaald - addi

Vanaf 9,20 €  Vanaf 11,50 €