De breikoorts heeft ons te pakken. Tot nu toe was 2020 een jaar, dat velen van ons meer tijd heeft gegeven en daardoor hebben meer en meer ervoor gekozen om een nieuwe hobby uit te proberen, waaronder breien. Maar hoe begin je precies en hoe start je een project? In dit blogbericht doe ik mijn uiterste best om jullie hierin te begeleiden.

Begin goed

Als je nieuw bent in de garenwereld, dan is de beste plaats om te beginnen bij naald 4 mm, 4.5 mm of 5 mm. De naalden zijn goed vast te houden, de steken zijn goed zichtbaar, zodat je kunt zien wat je doet - en niet in het minst - het gaat relatief snel, dus je ziet dat er iets gebeurd.

Kies het juiste garen

Welk garen moet je kiezen, als je wilt beginnen? Het kan een goed idee zijn om garen te gebruiken, met een klein beetje fluffy, eventueel als volgdraad, omdat het helpt om de eventuele foutjes te verdoezelen, die je (misschien) maakt. Wel moet je in acht nemen, dat het lastig uit te halen kan zijn, dus het is geen garen om mee te werken terwijl je tv kijkt.

Een tweede iets, waar je op moet letten, is de kleur van het garen. Ja, zwart past bij alles, maar je ziet de steken gewoon beter als je werkt met licht garen. Donker garen wordt ook niet gemakkelijker om mee te breien, als de wintermaanden zich aandienen en het vroeger donker wordt.

Als fijn beginners-vriendelijk garen adviseer ik Twister Solid (eventueel dubbel gebruikt) en Cotton Merino Classic, dit zijn allebei fijne zomer garens. Wil je liever beginnen met iets voor de winter, dan zijn Fluffy Day, en Snowstorm goede keuzes.


Kies de juiste breinaalden

Je herinnert je vast en zeker die lange breinaalden van school, of misschien kreeg je ze in je handen, toen Oma je wilde leren breien. Deze heten Breinaalden en eigenlijk is er niks mis mee. Maar ik wil je aanraden, dat je ze overslaat en direct naar de Rondbreinaalden gaat, maar wees gerust! De naam rondbreinaalden is een beetje misleidend - je kunt zeker ook heen en weer breien ;) Je voorkomt dat je heel veel steken aan een kant op de naald hebt aan het begin en eind van een naald breien, omdat het werk op je schoot ligt.

Het materiaal waar de breinaalden van gemaakt zijn, is ook van betekenis. Bijvoorbeeld, kan het bij zeer glad garen, zoals Tencel en bamboegaren, het een goed idee zijn, om houten- of plastic naalden te gebruiken in plaats van metaal, terwijl acryl, dat niet zo gemakkelijk glijdt, ideaal is op metalen naalden, die zijn van zichzelf glad. Belangrijk is in ieder geval, dat je tijdens het project niet wisselt van materiaal. De verschillende materialen kunnen namelijk invloed hebben op de stekenverhouding van je breiwerk en daardoor op de afmetingen.

Ik houd zelf heel erg van deze Symfonie rondbreinaalden van Knitpro. Ze liggen goed in de hand en het garen glijdt er goed over - en het is natuurlijk heel fijn, dat ze er ook nog eens heel mooi uitzien ;-)

Maak je uitrusting in orde

Goed gereedschap is het halve werk wordt wel gezegd, en dat is bij breien ook zo. Eilke beginner-kit moet daarom altijd bevatten: een meetlint, een goede naald, een kleine schaar voor de draadeindjes en steekmarkeerders - heel veel steekmarkeerders! Steekmarkeerders zijn je beste vriend, want die wijzen je, wanneer je moet meerderen of minderen, waar een patroonsteek begint en eindigt, waar de toer begint en hoe vaak je hebt gemeerderd. Het is zeer handig om verschillende steekmarkeerders te hebben. Ik heb zelf helemaal ronde, die wijzen mij waar ik moet meerderen bij raglan bijvoorbeeld, en sommige die je kunt openen, zodat ik kan zien, hoeveel meerderingen ik heb gemaakt tot nu toe. Een laatste tip aangaande steekmarkeerders, is dat het handig is om meerdere kleuren te hebben. Dan kun je een kleur kiezen, die het begin van de toer markeert, één die wijst, waar je raglan maakt en als laatste een kleur, die aangeeft, waar het patroon-rapport start en eindigt - dit is super handig.

Als je bent gegrepen door het breien en besluit om te investeren in een verwisselbare rondbreinaaldenset, dan is een breimaatje een handig gereedschap. De maat slijt snel van de naalden, dus dan is een breinaaldenmeter een goede vriend, zodat je zeker weet dat je met de juiste maat naald werkt.


Moet je altijd een proeflapje breien?

Als we terugkeren naar de stekenverhouding, dan raad ik een proeflapje aan.

En nee, je hoeft niet bij alles een proeflapje te breien. Ga je bijvoorbeeld een sjaal of een plaid maken, waar de afmeting niet zo precies komt, dan is het niet zo noodzakelijk, maar dan kan het nog een goed idee zijn, in het bijzonder als je niet het geadviseerde garen gebruikt. 

Je stekenverhouding (breivastheid) bepaalt niet alleen de afmeting, maar ook hoeveel garen je nodig hebt. Of ga je een project maken met een patroon erin, dan kan het gebeuren, dat het patroon er zeer anders uitziet zonder de juiste stekenverhouding.

LEES OOK: Daarom moet je altijd een proeflapje maken

Youtube is je vriend

Een goede startplek, als je van plan bent om te leren breien, is YouTube. Hier kun je alles leren - alles van de beginners-technieken zoals opzetten en recht en averecht tot meer geavanceerde technieken zoals Magic Loop en German Short Rows.

Bij Hobbii hebben wij natuurlijk ons eigen kanaal, waar we regelmatig nieuwe video’s plaatsen, maar YouTube is een luilekkerland van instructievideo’s, dus duik erin en vind alle technieken die je nodig hebt. Als je nieuwsgierig bent naar het Hobbii-kanaal, dan vind je het hier.

Beginners-vriendelijke projecten

Toen ik in mijn breiclub vertelde, dat ik dit blogbericht ging schrijven en vroeg, of ze enkele goede beginners-tricks hadden voor breisters, zei mijn vriendin iets, dat ik slim vond - namelijk, dat het belangrijk is, dat men begint met een project, dat men graag klaar wil zien.

Daarom dacht ik, ik laat een paar projecten zien waarvan ik denk dat ze beginner-vriendelijk zijn:

Vaatdoeken

Het klassieke beginnersproject is echt wel de vaatdoek. Hierbij kun je de stekenverhouding oefenen en ontdekken en nieuwe technieken leren, zonder dat het iets uitmaakt, dat het niet direct vanzelf gaat - en wie kan er niet altijd nog een extra vaatdoek gebruiken?

Wij hebben drie eenvoudige patronen op onze website

Gebreide vaatdoek in schuine ribbels

Gebreide vaatdoek in ribpatroon

Gebreide vaatdoek in blokjes

Party Scrunchie

De Party scrunchie is een eenvoudig project, en tegelijkertijd super trendy. En met de mooie glitterdraad die hier en daar opduikt, ben je altijd klaar voor een feest.


Vivi Spencer

Hop mee op de modetrend en brei een fijne spencer op grote naalden. Vivi is eenvoudig te breien en op naalden 8 mm ben je snel klaar - en dan kun je weer verder met een ander project ;) 

Het is belangrijk, dat men begint met een project, dat je graag af wilt zien.

Gitte Sweater

Hou je meer van een klassieke trui, dan raad ik de Gitte Sweater aan. Als je eenmaal goed bent in recht en averecht, dan is het een fluitje van een cent met die gerstekorrel. De trui wordt met drie draden gebreid op naald 8 mm en het mooie Kid Silk werkt mee aan de mooie en luxueuze look en verbergt tegelijkertijd enkele beginners-foutjes.

Ik hoop, dat deze blog je de moed heeft gegeven om de breinaalden ter hand te nemen en je te wagen aan je eerste breiproject - wij houden ervan om ons garen-universum met anderen te delen <3

Lieve groet

Eva van Hobbii

Easy Care - Mayflower

100% Superwash Merino Wol

6,90 €