Bontgaren is verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, maar ze hebben gemeenschappelijk, dat ze lastig te verwerken kunnen zijn. Om het maar gewoon te zeggen, bontgaren is eigenlijk geen garen voor beginners, maar heb je zin in een uitdaging, dan moet je het zeker proberen. En wees gerust... als ik het heb over bontgaren, dan heeft geen enkel dier daar last van. Alle garens zijn namelijk gemaakt van de zachtste kunststoffen ;)

Go Handmade heeft het fijnste bontgaren dat je kunt bedenken, in vier verschillende kwaliteiten: Curly, Couture, Fur Lux en Teddy. De eerste drie mogen op 40 graden in de wasmachine.

Nu denk je misschien ”waar kan ik het voor gebruiken?”. Bontgaren is eigenlijk veel veelzijdiger dan je zou denken. Je kunt bijvoorbeeld kleding ervan maken, dat wordt zo fijn, dat het bijna echt bont lijkt, maar als je meer van het maken van amigurumi houdt, dan geeft bontgaren die lieve figuren een authentieke look.

Mayflower heeft een paar prachtige ontwerpen voor hun FakeFur garen. Zie ze hier allemaal.

Wat kom je tegen als je met bontgaren werkt?

1. De steken kunnen lastig te zien zijn…

De reden dat bontgaren niet erg beginners-vriendelijk is, is dat de steken bijna onmogelijk te zien zijn. Aan de andere kant kun je vaak wel voelen waar de afzonderlijke steken zitten. Dat zal voelen als een kleine verdieping links van de haaknaald/laatste steek gemaakt (als je rechtshandig bent). En mocht het onverhoopt verkeerd gaan, dan kun je je ermee troosten, dat als de steken niet te zien zijn, dan zijn de fouten ook niet te zien, dus ”go for it”, het komt vast goed ;)

2. Gebruik een volgdraad

Wil je graag zeker weten, dat je alle steken gedaan hebt, die er gedaan moeten worden, dan kun je een passende dunne volgdraad gebruiken, dat maakt de steken beter zichtbaar. Dat is met name geschikt bij figuren of amigurumi, zoals ze ook wel heten. Is de amigurumi alleen ter versiering, dan is Soft van Go Handmade een fantastische volgdraad, maar als ze gebruikt gaan worden door kinderen en moeten kunnen worden gewassen, dan is Rainbow Lace de perfecte keuze. Dat is sterk en heeft een mooie glans.

3. Wat is de ‘goede kant’?

Als je wel eens geprobeerd hebt een amigurumi te haken met bontgaren, heb je misschien gemerkt, dat ‘het bont’ ontstaat aan de binnenkant, en niet aan de goede kant van het werk. Dat gebeurd, omdat de haren niet meegetrokken worden door de steek, als men haakt. Normaal gesproken gebruik je de goede kant van je haakwerk, maar als je werkt met bontgaren, kun je beter de binnenkant als goede kant gebruiken, niemand zal het opmerken. Nogmaals, bontgaren verbergt alles – ook de binnenkant.

Tine, onze ijverige haakontwerpster, heeft de schattigste schapen gemaakt met Curly garen van Go Handmade. Die zullen vele kinderharten voor zich winnen.


4. Gebruik een borstel

Het klinkt misschien een beetje raar: het borstelen van garen. Maar om het absoluut beste resultaat te krijgen als je figuren maakt met bontgaren, is het werkstuk op te borstelen nadat het af is. Dan wordt het bont gewoon mooi en uniform.

5. Breien met bontgaren

En als je meer van breien houdt, dan is bontgaren ook zeer geschikt. Eigenlijk is breien eenvoudiger met bontgaren, omdat de steken al op één naald staan, dus makkelijker zichtbaar. Ik heb net gesproken met onze brei-ontwerpers die een mooie hoofdband in Fur Lux hebben gemaakt, en zij zeiden dat als je tricotsteek breit, je een "gehaakte" look kunt krijgen. Dit gebeurt omdat de haren in het bontgaren gelijk van lengte zijn. Dit kan worden verholpen als je ribbelsteek breit. Het geeft het werk een meer natuurlijke uitstraling


Ik hoop, dat dit blogbericht je zin geeft om te gaan werken met dit mooie garen en dat je wat hebt aan mij tips en tricks, voor hoe te werken met dit garen. 

Heel veel plezier!

Lieve groet, Eva van Hobbii


 

Bespaar 20%

Bamboo Rondbreinaalden - KnitPro

Vanaf 9,50 €  Vanaf 11,90 €