De feestdagen komen eraan en wij vinden het geweldig om ons huis te versieren. Niet alleen voor Kerst, maar ook voor Sinterklaas, Pasen, Halloween, verjaardagen of andere feestelijke momenten in het leven.
Helaas behouden ornamenten van garen niet altijd goed hun vorm, maar daar kunnen we er iets aan doen.
Ik heb een beetje zitten zoeken en ik heb een paar mogelijkheden voor je gevonden om je haak- of breiprojecten de gewenste vorm te geven.
Voor alle methodes geldt dat je het beste resultaat krijgt door het project te verstevigen en in de juiste vorm te laten drogen.
Aardappelzetmeel:
Deze werkwijze kent bijna iedereen
Meng 1 deel koud water met 2 delen aardappelzetmeel en roer goed. Voeg vervolgens kokend water toe, laat het mengsel dikker worden en blijf goed roeren! Je kunt dit mengsel voor alle kleuren gebruiken, maar let wel op dat het gevoelig is voor verkleuring door zonlicht.
Het is belangrijk dat je alle overtollige vocht uit het project knijpt nadat je het in dit mengsel hebt ondergedompeld, voordat je het opspant of in vorm brengt en laat drogen. Als je het werk wilt strijken, dan doe je dat terwijl het nog vochtig zijn. Mijn ervaring is echter dat als je werkstukken vanaf het begin goed opspant, je ze niet hoeft te strijken.
Wil je de projecten later toch strijken, dan raad ik je aan om er een vochtige theedoek overheen te leggen. Zo bescherm je zowel het project als je strijkijzer.
Lijm en water
Bij deze tweede werkwijze wordt gebruik gemaakt van een deel houtlijm en een deel lauw water.
Je kunt ook porseleinlijm met lauw water gebruiken – pas dan wel op hoe je het werk opspant, zodat het niet aan de onderlaag vastplakt.
Een goede allround hobbylijm is gemakkelijk verkrijgbaar en goed te gebruiken als je niets anders in huis hebt. Deze methode vraagt wel enige oefening en vaak krijg je de eerste keer niet helemaal het gewenste resultaat – wellicht moet je het project twee of drie keer in het mengsel onderdompelen.
Als je mengsel uit meer lijm dan water bestaat, pas dan wel op dat je project niet aan de ondergrond vastplakt bij het opspannen.
Een schuimrubberen kussen van de bank is niet aan te raden – ik heb de oplossing gevonden: de blockmatten van KnitPro.
Verschillende soorten suikerwater:
Een derde mogelijkheid is verstevigen met suikerwater.
Deze methode raad ik niet aan. Het mengsel lost op in de was, je project zal er snel een beetje smoezelig uitzien en zal sneller verkleuren. Het garen is daarbij niet beschermd tegen lastige vlekken. Je moet het verstevigen meerdere keren herhalen.
Wil je het toch proberen, dit is het recept: meng 1 deel suiker met 1 deel water. Breng het mengsel aan de kook en laat zachtjes koken tot alle suiker is opgelost.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur – dompel nu het project er in onder. Zorg ervoor dat je alle overtollige vocht eruit knijpt, voor je het werk gaat opspannen.
Niet alle projecten zijn geschikt voor de bovengenoemde methodes om te verstevigen.
Wil je bijvoorbeeld de rand van een zomerhoed verstevigen, dan zou ik eerde kunststofdraad aanbevelen, zoals deze
Op deze manier voorkom je:
Dat het mengsel op je kleding terechtkomt en vlekken veroorzaakt.
Dat de rand ongelijk wordt
Gedoe met opspannen – je hoeft hier alleen de rand van de hoed te verstevigen.
Wij hebben bijvoorbeeld deze lieve zomerhoed voor kinderen verstevigd met een rand van kunststofdraad.
Ik ben zo blij met jullie kunststofdraad, mijn zomerhoeden zijn prachtig geworden
Janni B
Zijn je projecten rond of vierkant of hebben ze een andere vorm, dan is het – ongeacht het soort stijfsel – belangrijk dat je het opspant. Dat geeft altijd het mooiste resultaat.
Welk garen is het best en welke soorten zijn minder geschikt?
Mijn ervaring is dat hoe pluiziger en losser het garen is (zoals acryl), hoe meer het ook zal pluizen of vilten; het maakt daarbij niet uit welk stijfsel je gebruikt.
Als de draad losjes is gesponnen, lukt het vaak niet goed om je project zorgvuldig uit te wringen, zodat er klontjes lijm of stijfsel achter kunnen blijven. Gronding uitwringen voor het opspannen is dus heel belangrijk.
Ik gebruik bijna altijd zelf Rainbow Cotton 8/4
Mijn laatste advies in deze post is: maak altijd een proeflapje – ik noem het een ”blunderlapje” – en test hoe het garen van je keuze reageert op het gekozen stijfsel. Zo voorkom je dat je mooie project beschadigd raakt of een er niet zo uitziet als je voor ogen hebt.
Wij kijken ernaar uit om meer van jullie prachtige creaties te zien.
Lieve groet,
Achena – Hobbii.nl
Schrijf een reactie