In deze blogpost deelt de Britse ontwerper Katie Jones spannende details over de geplande #AprèsSkiMAL, ze geeft tips en trucs over de Mystery Make-Along die op 5 september van start gaat.



Ben je er klaar voor om wat kleur en fleur aan je wintergarderobe te geven? Wat denk je van een kledingstuk dat je jaar na jaar met veel liefde uit je kast haalt?

Doe mee met de #AprèsSkiMAL en brei of haak een fantastische wintertrui. Dit jaar hebben we voor de spannende make-along opnieuw met de geweldige ontwerper Katie Jones de handen ineen geslagen! Of je nu kiest voor haken of breien (JA, je mag helemaal zelf kiezen!), deze make-along is perfect voor alle creatievelingen, hoe ervaren of onervaren je ook bent. Het is niet alleen maar heel leuk, je leert ook nieuwe steken en technieken.

Vanaf 5 september 2024 krijg je in zeven delen het patroon, de laatste krijg je in oktober. Precies op tijd voor het winterseizoen. Het is een mystery make-along, dus het is iedere keer weer spannend om te zien wat je de volgende week weer krijgt.

Mis dit niet! Er is maar een beperkt aantal kits, dus bestel nu jouw kit HIER!

Om meer over het mystery-project te weten te komen, hebben we aan Katie 9 vragen gesteld waar we heel graag een antwoord op willen hebben! Hou je vast, dit wordt spannend! Als we geluk hebben, licht ze een tipje van de sluier op.


1. Wat kan je vertellen over deze Make-Along?

‘Voor deze Make-Along wilde ik een grappige trui ontwerpen, die je wintergarderobe opfleurt! Ik wilde een eigentijdse twist aan een klassiek ontwerp geven, waardoor het een tijdloos kledingstuk wordt dat je jaar na jaar kan dragen en altijd blij van wordt.

Het is een vrolijke en opvallende streepjestrui geworden, geïnspireerd op de kleurrijke, retro skikleding en vintage Fair Isle-truien. Hij is gemaakt van zachte, fluffy garen met een vleugje glitter, gecombineerd met heldere kleuren en pastels die eer doen aan de après-ski-mode en truien van de jaren 60, 70 en 80. Ik wilde een ontwerp dat gezelligheid en kleur aan een wintergarderobe geeft en heb daarom een mix van steken en structuren ontworpen.

In de vorige MAL vond ik het geweldig om een samenhang tussen het brei- en haakwerk te bedenken. Ik vind dat het dit jaar nog beter is gelukt. Vooral omdat de twee garens bijna hetzelfde zijn, en de garen is zo zacht, het is zó fijn om te dragen! Ik wilde dit project ook een beetje anders benaderen. Terwijl de vorige MAL vooral uit vierkantjes bestond die je later aan elkaar maakte, heeft dit project grotere delen. Ik ben gek op vierkantjes, maar ik weet dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt, dus wilde ik het dit jaar een beetje combineren!'




2. Wat was de inspiratiebron voor dit vrolijke en opvallende ontwerp?

‘Ik wilde een favoriete trui ontwerpen, eentje waardoor je blij bent dat het weer winter is! Ik voelde me aangetrokken tot de tijdloze wintertruien, zoals de Fair Isle-truien, en dacht erover na hoe ik mijn eigen draai aan dit tijdloze ontwerp kon geven. Omdat dit een project is dat ik met liefde doe en daar ook veel tijd aan besteed, wilde ik dat het een kledingstuk zou worden dat je voor altijd zou koesteren en tot in de lengte van dagen zou dragen! De gestreepte Fair Isle-stijl is een tijdloze winterlook, waardoor ik de vrijheid had om met het kleurenpallet te experimenteren en ver weg te blijven van de traditionele kleuren.

Toen kwam ineens de après-ski-kleding van de jaren 70 en 80 in me op. Ik vind het geweldig hoe speels de kleurencombinaties destijds waren. Ik vond een paar fantastische afbeeldingen die me hielpen om deze opvallende kleuren en combinaties te kiezen en vanaf toen begon het sneeuwbaleffect!’


3. Kan je ons vertellen hoe jouw ontwerpproces voor deze trui verliep?

‘Voor mij is de grootste uitdaging bij het ontwerpen van de MAL dat ik moet zorgen dat het haak- en breipatroon er hetzelfde uitzien. Ik vind dat heerlijk om te doen, het is net zoiets als een puzzel uitvogelen! Ik moet bedenken welke technieken ik voor allebei gebruik en ook hoe ik het patroon opbouw, zodat de technieken steeds ietsje ingewikkelder worden. Dit zijn echt cruciale stappen waar ik rekening mee moet houden, en ik moet er tegelijkertijd voor zorgen dat het er prachtig uitziet!

Bij dit project was ik echt heel blij dat ik had uitgevogeld hoe ik de stekenverhouding van beide ontwerpen hetzelfde kon krijgen, zodat de verhouding regelmatig zou blijven. De twee ontwerpen lijken zoveel op elkaar en ik ben verbijsterd hoe het uiteindelijk heeft uitgepakt!’


4. Hoe heb je de kleurstelling en garens voor dit project gekozen?

‘Als je een kleurstelling kiest, is dat altijd een tweeledig proces. Ik denk dan aan de kleuren die ik mooi vind en de structuur of het gevoel dat ik bij het garen wil krijgen, en of dit garen in die kleuren te krijgen is. Bij dit project wist ik dat hoe het aanvoelt heel belangrijk is, en ik wilde dat de Aran het gewicht had dat de juiste herfst-winter-structuur geeft. Ik wilde ook wat aaibaarheid en glitter en een gemêleerde, tweed of gevarieerde look. Om een kledingstuk speciaal te laten aanvoelen, is zachtheid en glamour heel belangrijk.

De zoektocht begon met het vinden van de verschillende Hobbii-garens, waarmee de pasvorm perfect zou zijn. Ik hou ervan om met verschillende garens te werken, zodat je andere structuren krijgt en het anders aanvoelt. Voor dit project heb ik bij de keuze voor de garens eerst gekeken naar welke samen lekker aanvoelen en daarna heb ik pas het kleurenpalet gekozen. Toen ik eenmaal m’n garens had, heb ik weer gekeken naar de afbeeldingen die ik had gevonden om te zien welke kleurencombinaties er voor mij uitsprongen.’




5. Welke moeilijkheidsgraad zou je voor dit project aanbevelen?

‘Hopelijk start je dit project als beginner en ben je aan het eind een specialist! Als je de basisbreisteken kent, recht en averecht, of de basishaaksteken, dan ben je er helemaal klaar voor! Het is belangrijk dat je je met brei- of haaknaalden prettig voelt. Dus als je nog nooit gebreid of gehaakt hebt, dan raad ik je aan om, voordat je met een groter project begint, eerst de basissteken te oefenen, zodat de spanning gelijkmatig is.

Wat de Make-Along zo geweldig maakt, is dat hij zo in elkaar is gezet dat je elke week nieuwe technieken leert en stapsgewijs je vaardigheden uitbreidt. Er zijn video’s die je met alle technieken helpen, je kan ze op pauze zetten en zo vaak als je wil bekijken. Dit project is perfect om nieuwe vaardigheden te leren en vertrouwen in je kunnen te krijgen!

Als je al een gevorderde haker of breier bent, dan is het vooral heel leuk om dit samen met anderen te doen, maar Make-Alongs zijn ook waanzinnige projecten waarbij je nieuwe technieken leert!’


6. Welke technieken zijn er in zowel het brei- als haakpatroon?

‘Bij dit project wilde ik elke week een nieuwe techniek doen, die dan bij zowel breien als haken gebruikt kan worden. We beginnen met eenvoudigere delen met basissteken en bouwen het dan op naar ingewikkeldere technieken. Het project heeft een kleurenpatroon, voor het breiwerk van halve vasten en voor het haakwerk van pieksteken, reliëf met wisselende kleuren, Fair Isle breien en tapestry haken. Daarnaast zijn er ook bolletjes, boordsteken, mossteken, heen en weer en in de rondte werken, minderen en meerderen, matrassteken en geborduurde elementen met lossen of met halve vasten die je aan de buitenkant haakt.

Deze technieken samen creëren een levendige, gestreepte trui met veel structuur en een Fair Isle-uitstraling. De combinatie van structuur, kleur en patroon geven deze tijdloze stijl een eigentijdse stijl. Het is daardoor een boeiend én dankbaar project.’




7. Wat zijn in dit project je favoriete technieken en hoe heb je er de feedback van de vorige make-along in meegenomen?

‘Bolletjes, ik ben gek op bolletjes! Dat kan een beetje priegelwerk zijn, maar het is de moeite meer dan waard!

Er zijn niet veel technieken die ik niet leuk vind om te doen, maar ik heb wel rekening gehouden met de feedback van het laatste MAL-project met Hobbii. Ik vind het leuk om vierkantjes te maken, maar ik weet dat niet iedereen dat vindt. Dus heb ik voor deze MAL een patroon met grotere delen ontworpen, zodat er zo min mogelijk aan elkaar genaaid hoeft te worden. Dit moet een opluchting zijn voor de mensen die naaien haten!’


8. Heb je nog tips om het afwerken van losse draadjes makkelijker en leuker te maken?

‘Ik hou ervan om met meerdere kleuren te werken, dus heb ik meestal heel veel losse draadjes. Maar in dit project laat ik zien hoe je de meeste uiteinden tijdens het breien kan afwerken. Bij de haakversie zal ik laten zien hoe je de uiteindes kan gebruiken om delen aan elkaar te maken. Hierdoor is de naad minder zichtbaar.

Bij een van mijn favoriete kleurtechniek in deze MAL, laat ik ook zien hoe je met meerdere kleuren kan werken en ze mee naar boven kan nemen. Dit is geweldig als je met meerdere kleuren wilt werken en dan zoveel losse draadjes hebt!

Als we het toch over losse uiteinden hebben, als ik voor mezelf een trui maak en de losse draadjes komen niet onder de onderkant of mouwen uit en ze zitten goed vast, dan laat ik ze gewoon hangen. Als je er een hekel aan hebt om uiteinden weg te werken, dan is dit een goede oplossing voor jou. Waarom zou je ze afwerken, als je ze gewoon kan laten zitten?’


9. Wat voor advies zou je aan mensen willen geven die nog aarzelen om met dit project mee te doen?

‘De MAL is echt een geweldige manier om beter te worden en zelfvertrouwen te krijgen! Doordat je niet weet wat er komt, werk je soms met technieken die je nog nooit geprobeerd hebt en misschien wel uit de weg bent gegaan. Door de video’s, die je stap voor stap door het patroon helpen, worden delen die je te moeilijk leken makkelijker gemaakt.

Ik vind het ook zó leuk dat we het met z’n allen doen. Het is echt fantastisch om met zoveel andere mensen tegelijkertijd een project te doen. De Facebook-groep is een geweldige plek om te laten zien hoe ver je al bent en tips van de andere breiers en hakers te krijgen.

En ik vind het ontwerp voor deze Make-Along een topper die iedereen goed zal staan! De trui heeft een relaxte en comfortabele pasvorm en de twist op een klassieker betekent dat je het op jouw eigen manier met andere kledingstukken kunt combineren. Je kan de hals en de versiering aanpassen, waardoor de trui het perfecte kledingstuk voor jou wordt.

De enige keuze die je nog moet maken is: ga ik breien of haken! Als je nog tussen de twee modellen twijfelt: ze zijn bijna hetzelfde. De breiversie heeft een iets losvallend model, weegt minder, is een beetje luchtiger en heeft meer glitter. De haakversie voelt wat dikker aan, de steken zijn steviger, is iets minder luchtig en heeft ook iets minder glitter. Je kan ze natuurlijk ook allebei maken!’

Wil je jouw vorderingen met anderen delen? Kom dan bij onze Make-Along Facebook-groep ➜




Wil je ook meedoen met deze spannende Make-Along?

Bestel je kit HIER en doe ook mee met de #AprèsSkiMAL van Katie Jones! Deze kans om een gezellige wintertrui te maken en tegelijkertijd nieuwe technieken te leren wil je niet missen. Kom erbij, deel je vorderingen en kom in contact met de andere deelnemers. Laten we samen iets moois maken!

Wil je meer weten? Ga dan voor alle informatie naar deze FAQ blogpost!

We kunnen niet wachten totdat we samen met jullie aan de slag kunnen gaan! 🧶
❤️ Hobbii x Katie Jones