Heb jij al eens geprobeerd een cadeau te haken of breien voor een kindje? Nee? Dan is het tijd om dat eens te proberen! Zelfgemaakte cadeaus voor kinderen hebben namelijk iets ontzettend magisch. 

Laten we wel wezen, het is doorgaans veel makkelijker om iets in de winkel te kopen. Babyshoppen kan ook best gezellig zijn. Ikzelf kan uuuuren besteden aan het bekijken van kleurrijk kinderspeelgoed en zachte kinderkleding. En mocht je aankoop niet in de smaak vallen, dan kan het altijd nog geruild worden. 

Maar het gevoel dat een zelfgemaakt cadeau geeft, dat is toch niet te overtreffen!

Vorig jaar kreeg ik zelf de eer om tante te mogen worden. Nou ja… Niet echt tante. Ik werd een soort suikertante voor het kleintje van mijn beste vriendin. Dat telt misschien niet helemaal als ‘tante’, maar het doet toch steeds iets met me, wanneer mijn beste vriendin mij ‘tante Milla’ noemt. 💗

Eerder had ik eigenlijk alleen nog maar geprobeerd om dingen voor mezelf te haken. Maar toen ik het nieuws kreeg dat er een geboorte aan zat te komen, waagde ik de kans om eens wat anders te gaan haken: een cadeautje voor het kleintje dat geboren zou gaan worden. 

Ik koos ervoor om een babydekentje te gaan maken. Maar voordat ik überhaupt aan de slag kon gaan, moest ik kiezen welk patroon ik zou gaan gebruiken, en in welke kleuren, en met welke materialen dat zou gebeuren. Het is heel erg leuk om alles zelf te kunnen kiezen, maar de vele keuzes die ik moest maken kostten toch de nodige tijd.

En toen ik de materialen eenmaal besteld had, moest ik nog wachten tot de postbode met het pakketje langs zou komen. Het wachten leek wel extra lang te duren, omdat ik zo graag aan de slag wilde gaan!

Ik werd dan ook ontzettend blij toen het pakketje arriveerde! Ik ging gelijk aan de slag, maar raakte al gauw ook heel erg ongeduldig. Was het al die uren werk wel waard? Kon ik niet gewoon beter wat gaan kopen?

Ik kan je alvast verklappen: het was mijn ongeduld meer dan waard. Het haakproces was heel fijn. Tijdens het haken dwaalden mijn gedachten zo nu en dan af naar mijn vriendin en dat prille leven in haar buik. Het haken maakte me dus ook nog eens erg vrolijk. 

Het was heel speciaal om iets zelfgemaakts te kunnen geven, toen het project af was. Niet alleen omdat ik het met liefde had gemaakt, maar ook omdat het er precies zo uitzag, en precies die kleur had, waarvan ik wist dat mijn vriendin het mooi zou vinden. Ik heb nog nooit met zoveel plezier een cadeau gegeven.


Ben je overtuigd?

Goed zo! Dan wil ik je alvast heel veel plezier wensen! Twijfel je nog over wat je dan moet gaan maken? Lees dan even mee, want ik heb hieronder wat inspiratie voor je verzameld. 

Kleding

Kleding, en dan met name babykleding ziet er altijd zo mooi uit. Niks is zo leuk als een lief vestje of sokjes in mini-formaat. En als je zelf kleding maakt, kan je kiezen welke kleur garen je gebruikt. Met het klassieke lichtblauw of roze speel je wellicht op zeker, maar mocht je dat aandurven, kan je ook eens met andere kleuren proberen te spelen.  

Mooie rode of donkergroene tinten zijn perfect voor winterbaby’s, terwijl zachtgeel of pasteltinten prachtig zijn voor kindjes die in het voorjaar geboren worden. 

Misschien hebben de ouders wel een bepaald thema in de kinderkamer, en kan je daar leuk op inspelen door kleding te maken in passende kleurtjes? Groen bij een jungle- of natuurkamer, of blauwtinten in alle varianten in een astronautenkamer. 

Als het geslacht van het kleintje een verrassing gaat zijn, of als de ouders graag genderneutrale cadeautjes willen, dan kan je altijd voor bruine, witte of grijzige tinten gaan. Deze kleuren zijn ook nog eens ideaal voor de ouders om te combineren met andere kleding, en zijn dus helemaal niet saai! 

Ons mooie Primula-setje met bloomers, spencer en muts is hier te zien in een mooie neutrale kleur: Silver Grey (03), wat bijna met alles te combineren is.  


"Pfoe, maar de maat is altijd zo moeilijk te bepalen." Is dat een gedachte die door je hoofd spookt? Dat begrijpen we helemaal. De juiste kindermaat maken kan een uitdaging zijn, en dan kan een baby er ook nog eens supersnel uitgroeien. Gelukkig zijn er nog altijd andere dingen die je voor een kindje kan maken - dingetjes waarvan de maat onbelangrijk is, en die je dus jarenlang kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

Decoratie

Decoraties kunnen kindjes heel vrolijk maken. Een babymobile hangt bijvoorbeeld heel erg mooi boven een babybedje. Dit geeft het kleintje iets leuks om naar te kijken, terwijl het langzaam in slaap valt. Wanneer het kindje wat groter wordt, kan zo’n mobile verplaatst worden naar het raam of naar een hoekje in de kamer, waar het de kamer versiert. 

Als alternatief kan je ook een kinderwagenspanner, maken die het kleintje onderweg wat te doen geeft. En wanneer hij of zij uit de wagen gegroeid is, kan zo’n spanner mooi worden opgehangen in het raam in de kinderkamer. 

Babymobiles en kinderwagenspanners geven oneindig veel creatieve mogelijkheden. Je kan gemakkelijk het ene figuurtje met het andere vervangen, als je dat wilt. Lieve eenhoorntjes, lekkere donuts, kleine hartjes of iets totaal anders? Let er wel altijd op dat de grootte van de figuurtjes geschikt is, voordat je aan de slag gaat. Figuurtjes van ongeveer 7-10 cm zijn doorgaans het meest geschikt voor een mobile of wagenspanner. 


Speelgoed

Speelgoed dat de zintuigen stimuleert, zoals een gehaakte vlinder is meestal een grote hit bij de nieuwsgierige baby, doordat het veel verschillende texturen, geluidjes en kleuren heeft.


Heb je nog niet het ideale patroon gevonden voor zo’n zintuigenstimulerend beestje? Je tovert met gemak een knuffeltje om tot een speelgoedje dat de zintuigen stimuleert. Dino Dylan is zo’n patroon waarbij je de dino gemakkelijk tot een zintuigenstimulerend diertje maakt. Je kan hem bijvoorbeeld een piepertje of rammelaar in de buik geven die geluid kan maken. De stekels op de rug vervang je eenvoudig door bijtringen.

Dekentjes

Heb je wat meer tijd om een cadeautje te maken? Dan kan je een groter project aanpakken, zoals dekentjes. Hoe groot de baby ook al is geworden, dekentjes zijn te gebruiken in het babybedje, de kinderwagen, het kinderzitje… Ga zo maar door! Van een dekentje kan je dus vele jaren plezier hebben.

Probeer bijvoorbeeld onze Zoey babyplaid, die zo’n 84 x 84 cm groot is. Je haakt het met Sultan Deluxe, wat een 100% katoenen garen is, verkrijgbaar in een hele hoop prachtige kleurencombinaties.


Handige cadeaus voor elke dag

Slabbetjes en washandjes zijn goede voorbeelden van handige cadeaus. Ze worden doorgaans erg gewaardeerd, omdat ze de dagelijkse dag zoveel praktischer maken. Van die dagen waar een ongelukje altijd op de loer ligt, en waarop ouders nooit genoeg handen lijken te hebben om alles op te vangen. 


Een paar tips en tricks voor jou!

Kleine kinderen zouden alleen cadeautjes moeten krijgen die veilig te gebruiken zijn. Daarom heb ik wat tips en tricks voor je verzameld in een lijstje, waar je extra op moet letten:

Monteren: Maak je dingen die aan elkaar gezet moeten worden (zoals een babymobile), dan is het superbelangrijk dat je alles héél goed vast zet. Anders kunnen bepaalde onderdelen loskomen, wat gevaarlijk kan zijn als het in het mondje terecht komt. 

Tip: Als je een onderdeel hebt afgemaakt en het garen af knipt, let er dan op dat je altijd een draad overlaat die lang genoeg is om het onderdeel goed vast te kunnen zetten. Zo weet je zeker dat het veilig gaat zijn. 

Formaat: Kindjes zijn nieuwsgierig, en stoppen graag dingen in hun mondje. Maak je bijvoorbeeld een pop, let er dan op dat deze geen kleine, loshangende onderdeeltjes bevat. Een muts, kleding of andere dingetjes op de pop naai je het best goed vast. 

Speenkoordjes, en andere langwerpige dingen waar kinderen met hun vingertjes aan kunnen zitten, dienen niet langer te zijn dan 22 cm. Snoeren die langer zijn kunnen namelijk rond de hals van het kindje vast komen te zitten. 

Materialen: Nog een voordeel van het zelf maken van je cadeautjes is dat je zelf het materiaal kunt kiezen waarmee je werkt. Maak je kleding of dekentjes voor babys, dan zijn natuurlijke materialen zoals katoen en wol altijd een goed idee, omdat deze goed ademen. Voor speelgoed is katoen ideaal, omdat het slijtvast is, en op hogere temperatuur gewassen kan worden dan bijvoorbeeld wol. 

Garen dat ik zelf voor mijn haakprojecten voor kindjes gebruik is Baby Cotton Organic. Dit garen is gemaakt van 100% Egyptisch katoen van mooie kwaliteit. Daarenboven is het ook nog eens GOTS-gecertificeerd, wat betekent dat het geproduceerd is zonder het gebruik van chemische pesticiden en met respect voor het milieu.


Niet ieder kindje kan tegen wol. Als je plannen hebt om een mutsje, truitje of iets anders te maken wat direct op de huid van het kleintje komt, check dan eerst even bij de ouders hoe het kindje reageert op wol, voordat je het in je winkelmandje legt. Misschien dat het een deel van de verrassing verklapt, maar in dit geval neem je beter het zekere voor het onzekere. 

In sommige patronen voor knuffels worden er veiligheidsoogjes gebruikt. Deze zien er mooi uit en zijn gemakkelijk te monteren, maar voor knuffels voor hele kleine kindjes kan je beter oogjes borduren. Ook door zelf oogjes te maken kan je de knuffel een hele eigen persoonlijkheid geven! 

In ons patroon voor de Confetti Unicorn vind je een uitleg hoe je zelf oogjes haakt.

Dus, ben je er nu klaar voor om zelf babycadeaus te maken?

Ik hoop dat mijn tips en tricks je de zekerheid hebben gegeven om zelf aan de slag te gaan met kindercadeaus. Vergeet niet dat het resultaat echt niet perfect hoeft te zijn. Een foutje hier en daar of een dekentje dat een beetje scheef is, dat geeft alleen maar karakter! En het herinnert de ontvanger alleen maar aan al die uren die je besteed hebt aan het maken van het cadeautje - met liefde. 💗