Je hebt niet veel gereedschap nodig om een streng garen tot een bol te winden. In dit artikel laat ik je zien hoe je dat kunt doen met iets wat je waarschijnlijk al in huis hebt: een papierrol.


Heb je ooit een streng garen vastgehad en je afgevraagd wat je ermee moest doen?

Of je net begint met haken en breien of een doorgewinterde creatieveling bent, het is je waarschijnlijk al opgevallen dat garen op verschillende manieren gewonden kan zijn wanneer je het koopt.

Veel garens worden in bollen gewonden. Dan is het gemakkelijk om te beginnen breien of haken, want je hoeft alleen maar een uiteinde van het garen te vinden en je bent klaar om te starten.

Andere garens worden in strengen gewonden. Bijvoorbeeld onze garens Unicorn en Unicorn Solid. Deze garens zijn nog niet tot een bol gewonden, en je kunt er daarom zeker van zijn dat het garen in de knoop raakt als je er haastig mee gaat werken, voordat je het tot een bol hebt gewonden. Geloof me, die frustratie wil je liever vermijden (ik spreek hier uit bittere ervaring) 🤯

In deze blogpost laat ik je zien hoe je: 

 1. een streng garen losmaakt (zonder een boeltje te maken)
 2. een papierrol gebruikt om het garen tot een bol te winden

Heb je wolmolens? Ga dan direct naar de instructies hier.


Onze garens Unicorn Solid (links) en Unicorn (rechts) worden als streng geleverd. Je moet de garens dus eerst tot een bol winden, voordat je ze kunt gebruiken.

1. Maak het garen voorzichtig los

Het eerste wat je moet doen als je het garen in handen hebt, is het losmaken. Wees extra voorzichtig en geduldig om te voorkomen dat het in de war raakt. Dit zal je uiteindelijk de frustratie besparen die je vast en zeker zal voelen als je garen in de war raakt.

Ga als volgt te werk:

 1. Haal het etiket eraf en maak de streng los.
 2. Leg het garen voorzichtig over twee stoelleuningen of leg het op een tafel.
 3. Knip de draadjes rond het garen door. Zorg ervoor dat je de juiste draadjes doorknipt!
 4. Zoek de begin- of einddraad en maak die los. Bij onze garens worden de begin- en einddraad vastgemaakt aan een van de draadjes rond het garen.


Je kunt ook je vriendin of partner vragen om te helpen met het garen. Je helper kan dan echter wel hele moeë armen krijgen. Kijk maar hoe het ging toen Rasmus van het Hobbii-kantoor kwam helpen 👇

Tip! Je kunt ook overwegen te investeren in een wolmolen. Dat is een effectief hulpmiddel dat het garen op zijn plaats houdt terwijl je het windt. De wolmolen wordt op een tafelblad gemonteerd, waardoor het proces nog gemakkelijker wordt, aangezien het automatisch draait wanneer je aan het garen trekt.

2. Wind het garen op tot een bol

Nu ben je klaar voor de volgende stap: Het garen tot een bol winden.

Het is een goed idee om het garen zo te winden dat je het garen van binnenuit kunt gebruiken. Op die manier kun je gemakkelijker voorkomen dat de bol garen rondstuitert en over de vloer van de huiskamer rolt, terwijl je in je project verdiept bent (o ja, dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt).

De makkelijkste manier om dat te doen is door het garen ergens omheen te wikkelen. Misschien heb je het geluk een ouderwetse nostepinne te hebben, waarbij het garen rond de pin wordt gewikkeld.

Als je geen nostepinne hebt, zijn er genoeg andere manieren om garen te winden. Je kunt zelfs je duim gebruiken. Dit kan echter een nadeel zijn, want je kunt het garen niet gemakkelijk neerleggen zolang je het niet VOLLEDIG hebt gewonden ... en dan kan 400 meter garen ineens heel veel garen lijken.


Maar wat kun je nog meer gebruiken? Kijk eens rond in je huis en denk creatief. Er is zeker iets waar je het garen omheen kunt wikkelen. Dit kan een dikke breinaald, een deegrol of een lepel zijn.

Je kunt het garen ook winden door het rond een rol papier of een stuk karton te wikkelen. Ik zal je laten zien hoe.

Op deze manier wind je garen met een papierrol

Een van de vernuftigste manieren om garen met de hand te winden is een papierrol te gebruiken en het garen daarrond te wikkelen. Je kunt zelf een stuk karton rollen, of je kunt er de kartonnen koker van een rol toilet- of keukenpapier voor gebruiken. Je kunt ook de rol aluminium- of plasticfolie gebruiken als je een hardere rol wilt.

Volg deze stappen:

 1. Snijd twee tegenover elkaar liggende insnijdingen aan één uiteinde van de rol papier.
 2. Leg het garen in de twee insnijdingen. Haal het uiteinde van het garen langs de zijkant van de rol en houd het vast met je duim.
 3. Pak het garen met je andere hand en begin het rond het midden van de papierrol te wikkelen.
 4. Vouw dan het garen diagonaal over de papierrol, van onder naar boven, zodat het garen zich in een nieuwe 'laag' in je bol nestelt. Na een paar rondjes draai je de papierrol een kwartslag en begin je aan een nieuwe 'laag'. Ga zo door.
 5. Als je aan het einde van het garen komt, kun je het voorzichtig onder een deel van het garen in je bol duwen. Trek het garen uit de papierrol.
 6. Verwijder de papierrol. Je kunt dit doen door de bol zachtjes tegen een tafel te duwen terwijl je de papierrol omhoog trekt. Dan is je bol garen gewonden en klaar voor gebruik. Jeej!


Tip! Je kunt je bol ook onder controle houden door hem op een garenhouder te plaatsen. Dan hoef je het garen niet van binnenuit te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook de methode met de papierrol gebruiken om het garen te winden.

Moet het sneller en makkelijker gaan?

Als je het moeilijk vindt om het garen met de hand te winden, kun je investeren in twee wolmolens (de ene van hout). De combinatie van deze twee hulpmiddelen maakt het proces niet alleen gemakkelijker, maar ook veel sneller. En dat is toch helemaal niet vreemd, dat je snel aan de slag wilt met iets leuks: breien of haken? Ik oordeel zeker niet!

Instructies: Zo wind je je garen met wolmolens

Wind je garen met dit dreamteam: