TL YARN CRAFTS TAKEOVER – Tunisch haken is een unieke handwerktechniek die lijkt op het uiterlijk van zowel breien als traditioneel haken. In deze blogpost geeft Toni Lipsey je 7 redenen waarom je Tunisch Haken eindelijk eens moet proberen!


Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, haakontwerper en docent van TL Yarn Crafts.


Misschien heb je de laatste tijd weleens gehoord van Tunisch haken. Maar je houdt al van breien of haken - waarom zou je iets nieuws proberen? Ik heb 7 overtuigende redenen waarom je echt iets mist als je Tunisch haken nog niet hebt geprobeerd.



GRATIS: Met Tunisch haken kun je zowel brei- als haaksteken nabootsen. Klik hier voor het patroon voor de Chilly Pom-sjaal.


In deze blogpost leg ik uit waarom duizenden makers over de hele wereld Tunisch haakwerk toevoegen aan hun lijst met geliefde technieken, en waarom jij dat ook zou moeten doen!


1. Het is de perfecte mix van breien en traditioneel haken

Bij Tunisch haken wordt een haaknaald gebruikt, net als bij traditioneel haken. Maar die haaknaald kan net als een breinaald worden verlengd met een kabel, zodat je grotere projecten kunt maken. Veel breiers hebben gezegd dat Tunisch haakwerk gemakkelijker te begrijpen is en gebruiken het als opstapje naar traditioneel haken.


2. Je kunt iets toevoegen aan je vaardigheden

Eén ding weet ik over makers: we kunnen een beetje competitief zijn. Wij delen graag onze kennis met anderen en laten zien wat we kunnen. Waarom goed zijn in gewoon breien of gewoon haken? Voeg Tunisch haakwerk toe als een manier om indruk te maken op je vrienden (en jezelf!).



GRATIS: Tunisch haakwerk zag er nog nooit zo goed uit! Deze prachtige Checked Out Plaid wil je helemaal voor jezelf houden! Krijg hier het patroon.


3. Voeg zonder schuldgevoel nieuw materiaal toe aan je voorraad

Tunisch haken maakt gebruik van speciaal gereedschap dat lijkt op breinaalden met een haakje aan het uiteinde. Je kunt een haaknaald gebruiken om Tunisch haken te oefenen, maar uiteindelijk zul je overstappen op echte Tunische haaknaalden en zelfs verwisselbare haaknaalden met kabel. Ontdek nieuwe merken om de perfecte Tunische haaknaalden voor jou te vinden.


4. Oefenen met nieuwe steken

Eén van de dingen die ik het leukst vind aan Tunisch haken is hoe je met dit handwerk het uiterlijk van zowel breien als traditioneel haken kunt nabootsen. Je hebt ook een overvloed aan steken die uniek zijn voor Tunisch haakwerk. Deze mix van zoveel geliefde technieken zorgt voor een heerlijke en unieke handwerk-ervaring.



Laat deze dikke en oversized omslagdoek jouw kennismaking zijn met Tunisch haken. Koop het Plus-patroon voor de Ada Sjaal hier.


5. Probeer nieuwe technieken met meerdere kleuren

Net als breien en haken heeft Tunisch haakwerk zijn eigen regels als het gaat om kleurenwerk. Tunisch haakwerk wordt in twee toeren gehaakt: de heengaande toer en de terug toer. Zie ze als de rechte naald en de averechte naald bij het breien. Deze onderscheidende techniek biedt veel mogelijkheden voor verbluffend kleurwerk in je projecten.


6. Geef je spieren de kans om te ontspannen

Tunisch haken gebruikt andere spiercombinaties dan breien of haken. Als je veel hebt gehandwerkt en last hebt van stress in je handen, probeer dan Tunisch haken! Het geeft sommige spieren de kans om te ontspannen of om op een andere manier te bewegen, waardoor de stress wordt verlicht en je toch productief blijft.



Tunesisch haakwerk is heel chic en deze Hot Cocoa Poncho is daarop geen uitzondering! Vind het Plus-patroon hier.


7. Tunisch haakwerk geeft je toegang tot duizenden patronen en een eindeloze voorraad ideeën

Populaire patronensites zoals Ravelry en Pinterest bieden nu duizenden klassieke en hedendaagse Tunische haakpatronen waaruit je kunt kiezen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Tunisch haakwerk niet alleen bedoeld voor zware truien en plaids. Maak delicate sjaals, luchtige topjes en erfstuk-babydekentjes met deze verslavende en verbluffende techniek.


Het is tijd - Leer NU Tunisch haken!

Tunisch haakwerk is meer dan een trend. Ontwerpers, tijdschriften en garenfabrikanten beginnen het verlangen naar een frisse kijk op de naaldkunst te onderkennen. Tunisch haken wordt steeds toegankelijker met tutorials en gratis patronen die voortdurend opduiken. En je kunt deze leuke techniek leren met gereedschap dat je al in je voorraad hebt!

Als je een traditionele haaknaald en wat garen bij de hand hebt, kun je de basisprincipes van Tunisch haken in minder dan 15 minuten leren! Na je eerste les, probeer dan zeker enkele leuke steken, kleurwissel technieken, en dan door naar je eerste project




Ik hoop dat dit blog je heeft overtuigd om Tunisch haken eens te proberen. Ik begon met haken, leerde toen bijna zes jaar geleden Tunisch haken en heb nooit meer achterom gekeken. Ik beoefen beide technieken graag en ben momenteel actief aan het leren breien. Elk ambacht is bijzonder en brengt zijn eigen flair met zich mee. Klik op de links in dit bericht om te zien waar het allemaal om draait.






Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, die je misschien beter kent als TL Yarn Crafts. Toni staat bekend om haar gemakkelijk te begrijpen haakpatronen voor haaksters van alle niveaus en wil graag haar kennis, ervaring en favoriete producten delen op haar blog, YouTube en Instagram. Recentelijk heeft zij in samenwerking met Hobbii Happy Place ontwikkeld, een mooi garen in 50% katoen en 50% wol.


Wil je Toni beter leren kennen?
Lees hier onze Q&A met haar.




Ben je klaar om Tunisch haakwerk naar een hoger niveau te tillen?

Handwerken maar! Kijk hier naar onze Tunische haaknaalden.