De tricotsteek (Stockinette stitch) is een eenvoudige en veelgebruikte breitechniek, waardoor een gladde en gelijkmatige patroonstructuur ontstaat. Leer hoe je de steek breit met deze korte en zeer eenvoudige tutorial.



De tricotsteek wordt gekenmerkt door een naald rechte steken gevolgd door een naald averechte steken.

Let op: Als je de tricotsteek in het rond breit met rondbreinaalden, hoef je alleen de rechte steek te doen. Makkelijk!

Het doorlopende patroon van de tricotsteek geeft de stof een gladde en gelijkmatige textuur die perfect is voor truien, mutsen, sjaals en andere kledingstukken.

Als je eenmaal bekend bent met de rechte steek en de averechte steek, is de tricotsteek een fluitje van een cent om onder de knie te krijgen. Je nieuwe breimantra zal zijn: brei de ene naald recht, de volgende averecht.

Ben je klaar om te gaan breien? Hier vind je een stapsgewijze handleiding voor hoe je tricotsteek breit:


Hoe brei je tricotsteek

  1. Opzetten: Zet het benodigde aantal steken op. Wil je een proeflapje breien in tricotsteek, zet dan 20 steken op voor deze tutorial.
  2. Naald 1 (Goede kant): Brei alle steken recht. Ja echt elke steek!
  3. Naald 2 (Verkeerde kant): Brei alle steken averecht.
  4. Herhalen: herhaal deze 2 naalden, afwisselend dus recht en averecht.
  5. Afkanten: Heb je de totale lengte bereikt, kant alle steken af


Pro Tip: De tricotsteek heeft de stiekeme gewoonte om aan de randen te krullen. Om dit te voorkomen, kun je overwegen een rand van ribbelsteek of boordsteek toe te voegen.

En voilà! Je hebt zojuist een werkstuk gemaakt met de tricotsteek! Het is tijd om deze techniek te gebruiken om prachtige projecten te maken. Wat ga je breien? Een trui? Of misschien een sjaal?

Veel plezier en succes met breien!


Recht breien: Zo doe je het


Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling. Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek in een langzamer tempo wilt zien.


Averecht breien: Zo doe je het