Heb je Sultan of Sultan Deluxe overwogen voor je volgende project, maar twijfel je welke je aan je winkelmandje moet toevoegen?


Sultan en Sultan Deluxe zien er nogal hetzelfde uit: het zijn grote bollen en ze hebben magische kleurverschuivingen.

Beide garens zijn ook gesponnen uit 4 dunne draden van 100% katoen en hebben dezelfde dikte. Met het blote oog kan het daarom moeilijk zijn om het verschil tussen de twee te zien. Maar er zijn enkele verschillen:


Sultan links en Sultan Deluxe rechts ☝ 

De garens zijn een beetje anders gesponnen

Een van de verschillen ligt in de manier waarop de draden samen worden gesponnen - of beter gezegd, hoe ze niet samen worden gesponnen. Want terwijl Sultan uit vier losse draden bestaat, zijn deze vier draden in Sultan Deluxe los gesponnen, zodat het gemakkelijker is om er mee te werken. 

De draaiing laat Sultan Deluxe er voller uitzien en maakt het gemakkelijker om ermee te werken, vooral als beginner, aangezien de draden gemakkelijker samen blijven. 

Beide garens zorgen echter voor dezelfde zachte textuur als ermee wordt gebreid of gehaakt. De katoenvezels van de garens zorgen er ook voor dat sjaals en plaids bijzonder ademend zijn en een mooie drapering krijgen.


Sultan links en Sultan Deluxe rechts ☝


De manier waarop de kleuren veranderen, is ook dezelfde bij beide garens. De lange kleurwisselingen vinden plaats doordat de draden één per één worden verwisseld naar nieuwe kleuren. De wisselingen worden gemaakt met kleine knopen. 


Deze manier van wisselen is best fantastisch, want het geeft mooie lange verschuivingen zonder de voor de hand liggende overgangen die je vaak aantreft bij andere garens. De kleurveranderingen komen vooral tot hun recht als je grote projecten maakt, zoals sjaals en plaids. Je kunt meer voorbeelden zien van de kleurverschuivingen in onze patronen


Looplengte - wil je 800 of 1000 meter hebben?

Terwijl Sultan bollen een gewicht van 200 gram en een looplengte van circa 800 meter hebben, gaat de Sultan Deluxe ieieiets langer mee. Sultan Deluxe heeft namelijk een gewicht van 250 gram, wat ongeveer 1000 meter draad betekent om mee te spelen. 

Door de looplengte en de losse draaiing, is Sultan Deluxe iets duurder dan Sultan. Maar ik kan je wel beloven dat de kwaliteit van beide garens top is! 😍

Haal het beste uit Sultan en Sultan Deluxe

Mocht het je eerste keer zijn met het garen, dan kan ik je aanraden: 

De draad door een parel te trekken

Zoals hierboven vermeld, bestaat Sultan uit 4 losse draden, die niet samen gesponnen zijn. Als je ermee werkt, kan het stuk draad tussen de bol en je hand beginnen te rafelen.

Voordat je aan de slag gaat met de bol, wil ik je aanraden om het garen door een parel zoals deze te trekken, zodat de draden samen worden gehouden 👇


Met de overgangen te spelen

Omdat de wisselingen met een knoop worden gemaakt, is het gemakkelijk om de kleurverschuivingen te scheiden, te verlengen, in te korten en te wijzigen. 

Ik ben bijvoorbeeld een grote plaid aan het haken waarvoor ik veel bollen nodig heb. In plaats van de bollen één voor één te gebruiken, heb ik ervoor gekozen om de kleurverschuivingen op te splitsen en samen te voegen zodat ik nog langere verschuivingen krijg. 

Zo kun jij dat ook doen:

Begin met de eerste bol. Wanneer je bij de eerste kleurverschuiving komt, knip je de draad bij het knoopje af. Neem nu het uiteinde van het garen waarmee je hebt gewerkt, knoop het samen met de volgende bol en ga verder met de nieuwe bol. Ga door totdat je de specifieke kleur van alle bollen hebt opgebruikt. 

Ga nu verder met de volgende kleur van je bollen en herhaal het proces. 


Lees hier meer over de verschillende knopen.


Wil je een enkele kleur verlengen? Dan moet je misschien eens een kijkje nemen naar Twister. Net als de Sultan serie is Twister een garen met een lange kleurverschuiving. Bovendien hebben we Twister Solid gemaakt - hetzelfde garen, maar in uni kleuren, die overeenkomen met de Twister tinten.

Twister en Twister Solid zijn gemaakt van 55% katoen en 45% acryl, wat een nog zachter en luchtiger effect geeft. Vind Twister en Twister Solid hier


☝ Twister in de kleur Light Elegance (21) en Twister Solid in de overeenkomstige kleuren (van links naar rechts): Silver Grey (102), Light Grey (103), Natural white (101), Light Peach (136) en Dusty Rose (110)


We hebben alle verschillende kleurovereenkomsten op de website vermeld. Klik gewoon op Twister en kijk onderaan in de productbeschrijving op onze website. 

Te vermijden dat je garen in de war raakt

Er is niets dat vervelender is dan je garen dat in de war is. Als je aan de binnenkant van de bol begint, heb je op een bepaald tijdstip een dunne cirkel garen over, die in elkaar kan zakken en in de knoop geraakt. 

Om dit te voorkomen, kunt je het gat opvullen terwijl je het garen gebruikt, bijvoorbeeld met een fles, een blikje of iets dergelijks. 

Als je liever aan de buitenkant van de bol begint, hoef je je geen zorgen te maken over het in elkaar zakken van de bol. Als je wilt vermijden dat je bol wegrolt, kun je een garenhouder of garenkom kopen. Die zijn niet alleen schattig, maar ook praktisch ✨

Wat meer leven in je projecten te brengen

Als de kleuren op zich niet voldoende zijn, kun je Sultan Deluxe Shine of Twister Glitter gebruiken ✨ Dit garen is hetzelfde als Sultan Deluxe, maar heeft ook een dunne glitterdraad, die ervoor zorgt dat het garen glinstert in de zon. 

De draad is dun en flexibel, zodat hij niet krast.


Als je zelf de kleur van de glitterdraad wilt bepalen, kun je in de plaats Sultan of Sultan Deluxe combineren met een draad Glitter Deluxe. De draad is beschikbaar in verschillende mooie kleuren, van zwart en wit tot roze en verschillende tinten blauw en groen. 

Vind Glitter Deluxe hier

Ontdek het hele universum aan kleuren met onze andere series

Vond je net niet de tint die je wou tussen Sultan, Sultan Deluxe, Sultan Deluxe Shine en Twister?

Geloof het of niet - er zijn nog meer mogelijkheden

Dahlia - garen in alle kleuren van het bloemenbed

Dahlia is bijna identiek aan Sultan, maar is beschikbaar in een speciale kleurencollectie. Het Dahlia garen is namelijk geïnspireerd op de Dahliabloem, die in een veelvoud aan tinten bestaat.


Azalea - garen met het thema “tint-in-tint”

Terwijl Sultan en Dahlia doorgaans verschillende kleuren in 1 bol hebben, concentreert Azalea zich op het verkennen van elke kleur, zodat alle tinten, van donker tot licht, verschijnen. 

Hier zie je Homebush (03), Aurore (08) en Royal Command (06), waar groen, paars en blauw in het middelpunt staan.


Ik hoop dat je geïnspireerd bent om met een project aan de slag te gaan. Vergeet niet dat we veel fantastische patronen hebben waarbij Sultan, Sultan Deluxe, Twister, Dahlia en Azalea gebruikt kunnen worden. Het is gewoon een kwestie van beginnen 🏃‍♀️


Wil je meer weten over de Sultan serie of een van onze andere garens? Vraag maar raak in de commentaren hieronder 👇


 

Bespaar 50%

Universe - Hobbii

98% Premium Acryl, 2% Polyester

6,00 €  12,00 €