Heb jij wel eens met de gedachte gespeeld om zelf garen te verven? Dat kan je heel eenvoudig doen met behulp van de zon! Het enige dat je nodig hebt zijn wat eenvoudige ingrediënten, zonneschijn en een beetje geduld.


Verven met behulp van de zon is een methode die de zon gebruikt als warmtebron om de kleuren aan het garen te binden. In plaats van een pan met warm water kan je je garen een paar weken in de zon laten staan om het zo te laten kleuren. De kleuren kun je verkrijgen met behulp van natuurlijke materialen die je in de natuur vindt. Van bloemen tot planten en van fruit tot groenten! 🍏

Het proces is langzamer, maar geeft erg mooie resultaten. Het geeft een speciaal gevoel om zelf kleuren te kunnen maken met natuurlijke materialen, en het garen langzaam van kleur te zien veranderen. 🌈

Ik heb zelf geprobeerd om met de zon te verven, en ik ben er helemaal door gevangen. Mijn eerste verfexperiment gaf mij een prachtige lichtbruine tint, en ik kan niet wachten om ermee aan de slag te kunnen gaan! 🤎

Dit heb je nodig:

Een grote weckpot

Het is belangrijk dat je alles in de pot kunt stoppen. Hoe meer ruimte er in de pot over is, des te beter verdeelt de kleur zich, en andersom. Een erg volle pot geeft sterkere kleurconcentraties op bepaalde plekken. Beide is mogelijk, er is geen goed of fout. Ik gebruik zelf graag een weckpot van 5 liter.

Kleuringrediënten

Nu kan je je fantasie de vrije loop laten. Je kunt bijvoorbeeld de natuur in gaan en bloemen, planten, bladeren of bessen verzamelen. 🍓 Of kijk eens in de groentela naar fruit en groente, zoals rode kool, uienschillen, of wat je ook kan vinden. 🧅 Ingrediënten zoals koffie, theebladeren en bonen kunnen ook mooie tinten geven. ☕ Is de keukenla leeg, en de natuur wat ver weg, dan kan je natuurlijk ook natuurlijke materialen online aanschaffen. Vaak zijn er interessante kleurmaterialen te verkrijgen in de online natuurwinkel. 

In principe kan alles worden gebruikt dat kleur bevat. Let er wel op dat de kleur van je ingrediënt niet altijd dezelfde kleur geeft aan het garen. Avocadopitten en -schillen geven bijvoorbeeld een oudroze kleur! 🥑

Ook is het belangrijk om te onthouden dat de kleuren die je met natuurmaterialen kunt maken worden bepaald door het aanbod van de natuur. Veel ingrediënten geven een gele, bruine, groene of rode tint. Het is daarbij moeilijk om bepaalde kleurnuances te kunnen garanderen. Desalniettemin kunnen bepaalde planten en houtsoorten ook spannende resultaten geven, zoals de blauwhoutboom, die blauwlila tinten geeft. 💙

Verven met behulp van de zon is een natuurlijk proces dat vraagt om een experimentele geest. Het is natuurlijk ook wel spannend dat je van te voren niet precies weet hoe het uiteindelijke resultaat eruit gaat zien.  


TIP: Het is ongelooflijk moeilijk om precies dezelfde kleur nóg eens te verkrijgen, mocht je later nog meer bollen in dezelfde kleur willen namaken. Denk er daarom aan om voldoende garen tegelijkertijd te verven voor een groter haak- of breiproject, als je dezelfde kleur wilt gebruiken. 🧶


Garen

Hierbij heb je weer de nodige keuzemogelijkheden. Natuurlijke materialen zoals katoen, wol, bamboe en zijde werken het beste, omdat die gemakkelijker kleuren opnemen. 🐑 Synthetische vezels zoals acryl of polyester nemen moeilijker kleurstof op. 

Kies je garen van 100% synthetische vezels, dan riskeer je dat het dus niet zo veel kleur opneemt. Om die reden raad ik aan om garen te kiezen met minstens 50% natuurlijke vezels.

Vergeet ook niet dat de basiskleur van het garen effect heeft op het uiteindelijke resultaat. Ik heb bijvoorbeeld met heide geverfd op ongeverfd garen. Dat geeft een gele tint. Verf je met heide op een grijs garen, dan krijg je een groenige kleur.  

Bindmiddel

Om er zeker van te zijn dat de kleurstoffen zich aan het garen binden en niet vervagen in de was, kan je bindmiddelen gebruiken, zoals aluin. Aluin kan worden verkregen in de meeste natuurwinkels, en is eenvoudig te gebruiken. Je gebruikt zo’n 20 gram aluin per 100 gram garen.

Zonneschijn

En het belangrijkste: zonneschijn! Dat wil niet zeggen dat het niet lukt als de zon een paar dagen niet schijnt, maar het glas moet een tijdje staan en opgewarmd worden in het verfproces. 

Zorg er daarom voor dat je het glas neerzet op een plek waar de zon en de warmte het vaakst komen. Bijvoorbeeld in een kas, in een hoek met veel zon in de tuin, of in het raam. Het glas dient gemiddeld zo’n 3 weken in de zon te staan - het mijne heeft 3 weken buiten gestaan en heeft goed warmte gezogen.


Zo doe je het:

Zodra je alle ingrediënten verzameld hebt, kan je direct aan de slag! 

Eerst dien je je garen klaar te maken. Om er zeker van te zijn dat de kleurstoffen overal kunnen komen, dien je het garen in een streng te wikkelen. Je kunt bijvoorbeeld ook garen in een streng kopen. Bij Hobbii vind je bijvoorbeeld Unicorn Solid in de kleur Cream (01), die al als streng zit.  

Eventueel kan je ook zelf een streng maken door het garen rond de rug van de stoel te wikkelen of rond een wolmolen. Om te voorkomen dat er knoopjes ontstaan, kan je korte stukjes garen rond de draden knopen. Laat het liefst een wat lang koordje achter, zodat je het garen gemakkelijk uit het glas kan halen wanneer het kleurproces klaar is. 

Nu leg je het garen in wat water. Zorg ervoor dat al het garen nat is, voordat het in de pot gaat. En terwijl het garen ligt te weken, kan je je aluinmix klaarmaken. Dit mix je in een schaaltje met warm water, zodat het zich oplost. Roer het net zolang totdat het onzichtbaar is geworden 👀

Vervolgens leg je alles in het glas. Leg het het ene einde van je streng garen in de weckpot, voeg vervolgens wat kleurmateriaal toe, en vouw het garen hier overheen. Voeg weer wat kleurmateriaal toe, en leg het laatste stuk garen over deze kleurmaterialen. Op deze manier leg je het garen en de kleurmaterialen in laagjes, zodat het garen gemakkelijker overal kleur opneemt. Je kiest zelf of je het geheel wil mixen voordat je het in het glas legt. Op deze manier kan je lekker experimenteren met het verfproces. 


Ook kan je wat van het verfmateriaal aan de zijkant van het glas leggen. Dit maakt het hele wachten nog leuker, omdat je beter kan zien hoe de kleur zich verdeelt.  ✨

Als laatst voeg je het aluin toe, en schenk je wat lauwwarm water over het geheel, zodat alle inhoud gedekt is met water.  

Sluit de weckpot en zet hem op een zonnige, warme plaats. De aankomende weken dien je enkel af en toe even te kijken hoe het proces verloopt. Open je weckpot zo nu en dan. De inhoud kan namelijk wat gaan gisten, waardoor er druk komt te staan op het glas. 

Het is belangrijk dat het garen altijd onder water staat. Indien een deel van het water verdampt, voeg dan weer wat meer lauwwarm water toe. 
TIP: Wanneer je je weckpot opent, dan kan dat vlekken geven. Open het glas daarom altijd buiten of in de badkamer. 


Na 3 weken in de zon kan je het garen uit het glas halen. Spoel het uit in een emmer water en haal de materialen uit het garen. 

Lukt het niet om de kleurmaterialen uit het garen te halen, dan kan je het garen ook eerst laten drogen. Ik liet mijn garen drogen door het te laten hangen op een bezemsteel in de schaduw. Zodra het garen droog was, kon ik het meeste zo van mijn garen afkloppen. 


Wees wel voorzichtig, want het garen kan gaan knopen als je er mee gaat rondzwaaien. 

Tenslotte heb ik het garen in een waszak gedaan en heb ik het op een wolwasprogramma gewassen met wat wolzeep, voordat ik het weer liet drogen. Het is belangrijk dat het garen helemaal droog is voordat je het tot een bol windt, zodat het garen niet beschadigt.

Hopla - prachtig zongeverfd garen 🤩

Hier kan je het resultaat zien van mijn eerste verfexperiment! 👇 Ik gebruikte lamswol en zijden mohair. Beide garens heb ik geverfd met gebroken walnoten en meekrap - het lamswol kreeg ook een handje heide mee in de pot. 🌿


Mijn laatste verfbad heb ik gedaan met Unicorn Solid in mijn weckpotten. In één glas deed ik heide, wat een prachtige gele kleur heeft gegeven, en in de andere deed ik walnoot en meekrap. Je kunt de resultaten hieronder zien. 👇 


Ik heb al verschillende volgende projecten in gedachten, en heb al wat lavendelbloemen gekocht, gebroken hibiscus, mariadistel, hertshooi en guldenroede. God weet welke kleuren deze planten tevoorschijn gaan toveren!


Warme zonnegroetjes, 

Mette


 

Bespaar 41%

Unicorn Solid - Hobbii

75% Superwash Merino Wol, 25% Polyamide

11,90 €  20,00 €

Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptisch Katoen

4,95 €