Ken je dat? Je hebt het mooiste patroon gevonden voor een sweater met precies dat design, waar je al over droomde😍 Het patroon is in het Engels, je kijkt naar de lijst met gebruikte materialen voor een overzicht en ziet tot je schrik, dat er een garen wordt aanbevolen, dat niet zo gemakkelijk verkrijgbaar is in Nederland en de enige informatie die er staat, is een garencategorie, die je niet kent – oh!

Maar wanhoop niet! In dit blogbericht leid ik je door de Engelse garencategorieën, zodat je bewust een garen kunt kiezen van Hobbii’s website, ook al is het patroon in het Engels..


Standard Yarn Weight System:

Het Engelse garencategoriesysteem, genoemd Standard Yarn Weight System, bestaat uit 7  categorieën, die lopen van 0 tot 6, Lace tot Super Bulky (kant tot super dik). Hieronder vind je een schema, dat de categorieën overzichtelijk maakt met alle informatie, die noodzakelijk is voor het vinden van een alternatief, en ook een beschrijving van de categorieën met voorstellen voor garens, die je hier in onze webshop vindt, die je in plaats daarvan kunt gebruiken. Makkelijker wordt het niet ;-)

Categorie 0, Lace/Kant:

Light Fingering, Cobweb (dunne sokkendikte, spinnenweb)

Lace is de categorie, die het dunste garen beschrijft, dat men kan vinden. Het kan moeilijk zijn om te zeggen, hoeveel steken er zitten in een proeflapje, omdat het garen vaak wordt gebreid op grotere naalden dan er normaal wordt aanbevolen. Daar moet je je niet door laten afschrikken – het is namelijk zowel leuk als uitdagend om te werken met kant-garens, en de grotere naalden helpen mee om het uiteindelijke werk een mooi luchtig en gedrapeerde uitstraling te geven.

In onze webshop hebben we het mooie Lace, dat is perfect voor gehaakte kleedjes en hele kleine figuren. Op de banderol wordt naald 2,5 aanbevolen, maar maakt men graag figuren dan kan men met gemak een haaknaald 1,25 mm gebruiken, zodat de steken zeer dicht worden.

Ben je nieuwsgierig naar het maken van kleine figuurtjes, maar mis je de haaknaalden voor die projectjes, dan raad ik je deze haaknaaldenset aan. Hier krijg je 10 naalden in de maten 0,5-2,75, dus vind je precies die naald, die het best bij jouw hand van haken past.

Categorie 1, Super Fine:

Fingering, Sock, Baby (sokkendikte)

Deze categorie is misschien wel de meest gebruikte categorie binnen de garenwereld – in ieder geval in onze kleine garenboetiek.

Categorie 1 garens geven meestal een gebreid proeflapje met 27-32 steken en er worden naalden gebruikt in de maten 2,25-3,25 mm, dat maakt, dat je in deze categorie veel verschillende – maar zeer populaire – kwaliteiten vindt als sokkengaren en Baby Merino.

In het algemeen wordt het garen in de Super Fine-klasse vaak gebruikt voor sokken voor koude voeten en kleding voor zowel kinderen als volwassenen. Het is precies de veelzijdigheid van dit garentype, dat deze garengroep zo populair maakt.

Ook ons zijdezachte Alpaca Silk is een categorie 1-garen. Maak bijvoorbeeld de mooie Wind sjaal, die perfect is voor de overgangsperioden, lente en herfst. Ze kan gemaakt worden in een lange en een korte uitgave.


Categorie 2, Fine:

Sport, Baby

Een proeflapje in garen uit categorie 2 geeft tot 23-26 steken op 10 cm en er wordt gewoonlijk een naald 3,25-3,75 mm gebruikt voor het bereiken van de juiste stekenverhouding.

In onze webshop vind je onder andere Soft Alpaca, dat hoort in deze categorie. Soft Alpaca is een fijn, fluffy garen, gemaakt van de zachtste Alpaca wol, dat je zal omhullen met warmte op een koude dag. Ook onze populaire en veelzijdige cake-garens Twister en Sultan Deluxe zijn categorie 2-garens.

Categorie 3, Light:

DK, Light Worsted (double knitting)

DK staat voor Double Knitting en betekent, dat het garen even dik is als wanneer je 2 draden fingering gebruikt. Het begrip is ontstaan in Engeland, maar wordt nu gezien als zijnde een algemene term, omdat het de garen dikte precies beschrijft.

Een gebreid proeflapje geeft 21-24 steken op 10 cm en overlapt ook Categorie 2. Daarom is het ook een goed idee om te kijken naar de maat naalden, die gebruikt moeten worden, zodat je zo dicht mogelijk bij het originele garen komt, als mogelijk.

Bij ons vind o.a. Rainbow 8/8, Happy Feet XL en Baby Merino XL, die allemaal dubbel zo dik zijn, als hun ”Fingering” partner.


In verschillende landen is het gebruikelijk om sokken te breien van garen uit deze categorie, omdat ze heerlijk dik en warm worden. Heb je zin om op deze ‘golf mee te varen’, dan hebben we een patroon, die geschikt is voor Happy Feet XL, namelijk Sokken voor de hele familie.

Categorie 4, Medium:

Worsted, Aran, Afghan

Medium-garen wordt gebreid op naald 4,5-5,5 en hier beginnen de projecten snel te gaan. Met een gebreid proeflapje van 16-20 steken, kun je de ontwikkeling snel zien gebeuren. Aran-weight is vaak een beetje dikker dan Worsted, maar deze twee kwaliteiten kunnen elkaar in de regel vervangen.

In onze webshop vind je o.a. ons Happy Sheep Woolpower, dat is een klassieke Worsted-kwaliteit in 100 % onbehandelde wol – een favoriet onder meerdere van mijn collega’s ;)


Categorie 5, Bulky:

Chunky, Craft, Rug

Gebreid op een naald 5,5-8 krijgt men een proeflapje met 12-15 steken en een mooie textuur in het project, dat snel gebreid is. In deze categorie vind je o.a. het klassieke Léttlopi, waar de populaire IJslandse truien mee gebreid worden.

Kategori 6, Super Bulky:

Bulky, Roving

Met een gebreid proeflapje van 6-11 steken op 10 cm representeert de laatste categorie het dikste garen op de markt. Het werk wordt heerlijk dik en warm – perfect voor winterse projecten. Daarentegen leent categorie 6-garen zich niet bijzonder goed voor fijne, gecompliceerde patronen.

Bij Hobbii hebben we het fijne Snowstorm in de Super Bulky-categorie. Een garen, dat zowel kan worden gebruikt voor warme poncho’s als voor vervilte sloffen.

 

Kategori 0

Lace

Kategori 1

Super Fine

Kategori 2

Fine

Kategori 3

Light

Kategori 4

Medium

Kategori 5

Bulky

Kategori 6

Super Bulky

Type garen in deze categorie

Light Fingering, Cobweb

Fingering, Sock, Baby

Sport, Baby

DK,

Light Worsted

Worsted, Aran, Afghan

Chunky, Craft, Rug

Bulky, Roving

Stekenverhouding op 10 cm tricotsteek

33-40
steken

27-32  steken

23-26  steken

21-24  steken

16-20  steken

12-15  steken

6-11  steken

Aanbevolen naalddikte in mm

1,5-2,25
mm

2,25-3,25 mm

3,25-3,75 mm

3,75-4,5 mm

4,5-5,5
mm

5,5-8

mm

8 mm  en dikker

Aanbevolen naalddikte in US maten

000-1

1-3

3-5

5-7

7-9

9-11

11 en
meer

Stekenverhouding op 10 cm met vasten (V) (haken)

32-40 V

21-32 V

16-20 V

12-17 V

11-14 V

8-11 V

5-9 V

Aanbevolen haaknaald
in mm

Metalen naald:

1,6-1,4,

Gemiddeld:

2,25

2,25-3,5 mm

3,5-4,5
mm

4,5-5,5
mm

5,5-6,5
mm

6,5-9

mm

9 mm en dikker

Aanbevolen haaknaald in US maten

Metalen naald:

6, 7, 8,

Gemiddeld:

B-1

B-1 tot E-4

E-4 tot 7

7 tot I-9

I-9 tot K-10½

K-10½  tot M-13

M-13 en meer


Ik hoop, dat deze gids je kan helpen bij het vinden van het goede garen de volgende keer, dat je verleid wordt door een Engels patroon. En denk eraan, dat de stekenverhoudingen, die ik hier in de gids beschrijf, als leidraad bedoeld zijn. Men moet – zoals je wel weet – altijd de stekenverhouding aanhouden, die beschreven staat in het patroon. Hierboven vind je een overzicht over de garens en de verschillende brei- en haak-stekenverhoudingen.

Heel veel plezier!

Lieve groet

Eva van Hobbii