#NoShadesOfGreyMAL is een Mystery Make-Along voor al wie van kleuren houdt. Het geheime ontwerp, dat stap voor stap toegankelijk wordt, werd ontworpen door de Britse ontwerpster Katie Jones. We beginnen op 16 maart en je kunt nu al een kit aanschaffen. Hier vind je het antwoord op 10 vragen.


Ben je ook zo dol op kleuren? En liefst zo veel mogelijk? Dan moet je in maart en april meedoen wanneer we samen aan een geheim project gaan werken: een Mystery Make-Along die #NoShadesOfGreyMAL heet.

We weten nog niet zo heel veel, maar we kunnen al wel vertellen dat het project uit een ontzettend kleurrijk vest bestaat! De Britse ontwerpster, Katie Jones, helpt je stap voor stap met het patroon. Katie Jones is gekend voor haar voorliefde voor kleuren en motieven en we zijn er zeker van dat je niet teleurgesteld gaat zijn als ook jij dol bent op alle kleuren van de regenboog.

Psst! Lees hier meer over Katie Jones.

Katie heeft twee ontwerpen gemaakt: een om te haken en een om te breien. Je kunt dus aan hetzelfde geheime project werken als je beste vriend of vriendin, ook als een van jullie liever haakt en de ander liever breit. Fantastisch, toch?

Meld je hier aan voor onze Make-Along ➔

Weet je niet zeker of dit iets voor jou is? In deze blogpost vind je antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is een MAL?
  2. Wat is een Mystery MAL?
  3. Kan ik zelf kiezen of ik wil haken of breien?
  4. Hoe goed moet ik kunnen haken of breien?
  5. Wat zit er in de kit?
  6. Hoeveel kost een kit?
  7. Welke maat moet ik kiezen?
  8. Wanneer vindt #NoShadesOfGreyMAL plaats?
  9. Hoe doe ik mee?
  10. Kan ik iets winnen?

1. Wat is een MAL?

MAL staat voor 'Make Along', wat in het Nederlands 'Maak mee' betekent. Deze MAL is een uitdaging waarbij je kunt haken of breien en gedurende zes weken ontvang je elke donderdag een klein deel van het patroon. Na zes weken ben je dan klaar met het project.

Een Make-Along is een fantastische manier om gelijktijdig met anderen die dol zijn op garen, te haken of te breien.

Bovendien kun je jezelf er ook mee uitdagen. Misschien leer je nieuwe technieken kennen of werk je op een nieuwe manier aan een project.

2. Wat is een Mystery MAL?

Een Mystery MAL is een Make-Along, waarbij het uiteindelijke ontwerp geheim wordt gehouden, totdat je alle delen van het patroon hebt ontvangen.

Je werkt dus aan een project dat geleidelijk aan duidelijk wordt, terwijl je haakt of breit. Super spannend!

Helemaal geheim is deze Mystery MAL echter niet 😉 Wij willen namelijk al een tipje van de sluier oplichten: we gaan werken aan een vest met maar liefst 10 kleuren. Je kunt zelf kiezen of je wilt haken of breien.

Psst! Ben je nieuwsgierig? Ga naar onze blogpost, waar ontwerpster Katie Jones een tipje van de sluier oplicht. Vind hem hier.


3. Kan ik zelf kiezen of ik wil haken of breien?

Absoluut! Je bepaalt zelf of je je haak- of breinaalden tevoorschijn haalt. Katie Jones, de ontwerpster van deze MAL, heeft namelijk twee patronen ontworpen: eentje om te haken en eentje om te breien.

Beide patronen zijn onderverdeeld in 6 stappen en het afgewerkte vest ziet er ongeveer hetzelfde uit, of je nu haakt of breit.

Koop de haakkit hier ➔

Koop de breikit hier ➔

4. Hoe goed moet ik kunnen haken of breien?

De patronen voor de twee ontwerpen zijn redelijk geschikt voor beginners, maar we raden aan dat je de basistechnieken voor het haken en breien kent, voor je aan de slag gaat met deze Make-Along.

Katie Jones helpt je met behulp van afbeeldingen en videotutorials met het patroon dat jij hebt gekozen. De patronen gebruiken gaandeweg meer geavanceerde technieken, die je zonder probleem kunt leren tijdens de MAL.

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet vindt? Een van de beste dingen aan een MAL is dat je nooit alleen bent. Er zijn heel veel garenliefhebbers die gelijktijdig aan het project werken en misschien is er wel iemand die zich hetzelfde afvraagt als jij. Daarom hebben we een Facebook-groep aangemaakt, waar jullie vragen kunnen stellen en elkaar tips kunnen geven. 

Naar de Facebook-groep gaan ➔

5. Wat zit er in de kit?

Je kunt de MAL-kit kopen vanaf 9 februari 2023. Er is een beperkt aantal kits.

De kit bevat het garen dat je nodig hebt om je #NoShadesOfGreyMAL-vest te haken of te breien. De haakkit bevat een aangenaam, zacht wollen garen en de breikit bevat een mix van een katoenen garen en een wollen garen.

Psst! Er zit alleen garen in de kit, dus je moet zelf de accessoires voorzien. Lees hier wat je nodig hebt: Haakkit / Breikit.

Er is maar een mogelijkheid qua kleur, maar die bevat maar liefst 10 kleuren!


6. Hoeveel kost een kit?

Het vest kan in drie maten gehaakt of gebreid worden en de prijs hangt af van de maat.

De prijzen voor de haakkit zijn:

  • Maat 1: € 57.
  • Maat 2: € 76.
  • Maat 3: € 99.

De prijzen voor de breikit zijn:

  • Maat 1: € 99.
  • Maat 2: € 110.
  • Maat 3: € 139.

7. Welke maat moet ik kiezen?

Het vest heeft een ietwat oversized en boxy pasvorm.

Je kunt uit drie maten kiezen:

  • MAAT 1 komt overeen met XS-M.
  • MAAT 2 komt overeen met L-2XL.
  • MAAT 3 komt overeen met 3XL-5XL. 

We raden je aan jezelf te meten. Hier vind je de afmetingen voor het haakpatroon en hier voor het breipatroon.

Als je je tussen twee maten bevindt, kun je overwegen of je liever een aansluitend of losser zittend vest wenst.

8. Wanneer vindt #NoShadesOfGreyMAL plaats?

Zorg ervoor dat je op 16 maart klaar zit met je haaknaald of breinaalden. Het patroon bestaat uit zes delen en je ontvangt elke week een nieuw deel. Op die manier heb je tijd om een kleiner stuk van het patroon te haken of te breien, voordat we aan het volgende stuk beginnen.

En wees er maar zeker van dat donderdag je nieuwe lievelingsdag wordt! Dat is namelijk de dag van de week waarop je het nieuwe deel van het patroon ontvangt.

Hier is een overzicht:


Zet dus al maar zes kruisjes in je kalender en verheug je op de leukste Make-Along van het jaar!

9. Hoe doe ik mee?

Je kunt je kit hier kopen.

Vergeet je niet aan te melden. Dan zorgen wij ervoor dat het nieuwste deel van het patroon direct in je inbox landt. Meld je hier aan ➔

10. Kan ik iets winnen?

JA! Bij elke Make-Along hoort een wedstrijd 😄

Post een foto van je afgewerkte MAL-vest op Facebook of Instagram en maak kans op een cadeaubon van € 69. Op maandag 10 mei 2023 trekken we 10 gelukkige winnaars.

Vergeet niet @hobbii.dk en @katiejonesknit te taggen en de hashtag #NoShadesOfGreyMAL te gebruiken.