Geschreven door Madeline van @ofbooksandhooks

Toen ik leerde haken, raakte ik al gauw in de ban van de mogelijkheid om mijn eigen kleding te kunnen maken - precies op maat gemaakt voor mijn eigen lichaam. Eén van mijn favoriete dingen van het maken van mijn eigen kleding en accessoires is dat het speciaal voor en door mij gemaakt is. Geen maatlabels of industriestandaarden. Enkel dat wat ik zelf maak, en dat voelt helemaal juist voor mij.

Toen ik begon met het ontwerpen van patronen, was mijn wens dat anderen precies datzelfde gevoel konden hebben zoals ik. Om anderen de mogelijkheid te geven om een patroon te vinden voor iets dat er precies zo uitziet als dat ze zich hadden voorgesteld. Iets waar ze blij mee zijn, zolang het item gedragen kan worden. Om ze een gevoel van trots mee te geven, wanneer iemand ze een complimentje geeft over de kleding, en dat ze dan kunnen lachen en zeggen: “Dankje! Dat heb ik zelf gemaakt!”


Nu moet worden gezegd: het is doodeenvoudig en vreselijk lastig tegelijkertijd om een haakpatroon te ontwerpen. De moeilijkstee dingen zijn doorgaans de complexiteit van het haakproject, het type garen dat je gebruikt, de benodigde technieken en dergelijken. Maar soms is het ook enorm eenvoudig. Zo was het bijvoorbeeld bij het ontwerpen van de Fun in the Sun hoed: die was zo makkelijk - het kind kon de was doen! 

Het ontwerpen van een haakpatroon hoeft ook voor jou niet moeilijk te zijn. Ik zal je vertellen over hoe ik begon met het ontwerp van mijn populairste patroon - en wat handige tips over hoe je je eigen onzekerheid aan de kant kunt schuiven en kunt beginnen met het ontwerpen van je eigen patronen! 

Tip nr. 1: Begin met een ontwerp voor jezelf

De helft van de tijd, wanneer ik begin met een nieuw ontwerp, maak ik het ontwerp vooral voor mijzelf. Vaak zocht ik ergens naar, en kon ik niet precies dát ontwerp vinden dat ik wilde maken. 

Ik groeide zelf op in een klein dorp dichtbij het strand en ondanks dat ik geen grote zonaanbidder ben en ik zand echt vreselijk vind, ben ik erg graag buiten. Maar goed, ik heb een hoofd die niet bepaald goed samengaat met hoedjes, en daarnaast is ‘ie ook nog eens aardig groot, dus ik heb nooit echt goed hoeden kunnen kopen. 

En toch heb ik altijd al gedroomd van een leuk bolhoedje of zomerhoedje die me een beetje de look geeft alsof ik altijd op vakantie ben. Dus ontwierp ik een hoedje die mij vrolijk zou maken, en waarmee ik door de stad kan paraderen alsof ik de hoofdpersoon ben in een liefdesroman.

De allerbeste en populairste ontwerpen die ik heb gemaakt, zijn eigenlijk allemaal in eerste instantie voor mijzelf ontworpen. Waarom? Omdat ik ze ontwerp met iemand in gedachten (mijzelf) en met een reden (een moment van irritatie, zoals dat geen van die domme hoedjes op mijn hoofd of bij mijn stijl past!). 


Tip nr. 2: Begin eenvoudig

“Maar… het is maar iets doodeenvoudigs wat ik in elkaar heb geflanst. Dat wil toch niemand hebben…”


Dat hoor ik de hele tijd, als ik anderen vraag waarom ze geen patronen ontwerpen. Vooral andere hakers. We ontwerpen de hele tijd dingen, maar we beelden ons steeds in dat niemand anders wil betalen voor hetgeen we hebben gemaakt. Zo mal! 

Of niet? 

Enkel omdat iets vrij eenvoudig is, betekent dat nog niet dat het niks waard is! Bij het ontwerpen van mijn eigen zonnehoed wilde ik iets maken dat andere hakers verder kon helpen, ongeacht hun haakexpertise. Ik wil ze het gevoel geven dat ze iets groots kunnen bereiken! 

De meeste onervaren hakers laten zich enorm begrenzen in hun projecten - toen ik begon met breien bijvoorbeeld, dacht ik dat alles wat geen sjaal was echt onmogelijk was om te maken. Maar aan de andere kant zijn nieuwe, onervaren hakers ook ijverig. Jouw “simpele” idee kan nog wel eens een ontzettende boost geven aan hun zelfvertrouwen, wanneer het lukt om het te maken! 

Voor mij is het ook belangrijk dat het uiteindelijke resultaat mooi is en een gevoel geeft van luxe. Het is hier dat Hobbii Ribbon om de hoek komt kijken. Ik weet niet of je al eens met Hobbii Ribbon hebt gewerkt, maar als je dat hebt, dan weet je vast ook dat de textuur van dit garen een DROOM is! Ik heb vaker al gewerkt met geupcyclede en T-shirt garens, maar die zijn op veel vlakken een beetje onvoorspelbaar. Hobbii Ribbon geeft daarentegen een naadloos gevoel, waarvan ik wist dat dit perfect zou zijn voor mijn patroon en perfect voor onervaren hakers.

Door het juiste type garen te kiezen, kan iets dat bijna uitsluitend rondgehaakt wordt met één type steek, er ineens heel elegant uit komen te zien. 


Tip nr. 3: Wees niet bang voor het ontwerpen zelf

Nog zoiets wat ik vaak als excuus hoor is: “Ik heb geen flauw idee hoe je een patroon ontwerpt.”. En ondanks dat ik denk dat het natuurlijk erg belangrijk is om een beetje onderzoek te doen… hoef je helemaal geen ‘ontwerper’ te zijn om een goed patroon te kunnen maken.

Hulpmiddelen zoals Canva kunnen helpen om het ontwerpproces eenvoudiger te maken. Toen ik begon, gebruikte ik Canva voor bijna alles om tijd te besparen en om het er goed uit te laten zien. Daarna ben ik overgegaan op andere hulpmiddelen om mijzelf meer controle te geven over mijn eigen patronen. Hoe dan ook: zo lang je duidelijk en precies schrijft kan het eigenlijk niet misgaan. Ik ken meerdere ontwerpers die letterlijk Word gebruiken voor hun betaalde patronen! 


Mocht je toch nog wat onzeker zijn, dan raad ik je aan om naar een paar van je lievelingspatronen te kijken en jezelf de vragen te stellen: 


  • Wat maakt dit patroon gebruiksvriendelijk?
  • Welke details heeft de ontwerper toegevoegd die voor mij een verschil maken?
  • Wat mist er in dit patroon, of wat had ik graag in dit patroon teruggezien?


Voordat je het weet, zie je er een patroon in, en helpt het jou in jouw eigen proces. 


Mocht je nu geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van je eigen patronen, dan raad ik je aan om na te denken over je potentiële klanten. Waar zijn zij naar op zoek? Hoe kan jij ze helpen om hun haakdoelen te bereiken? Sommige ontwerpen zijn misschien niet geschikt voor iedereen, maar het helpt om iets te ontwerpen met een persoon in gedachte. 

Mocht je aan de slag willen gaan met je eerste ontwerp en mocht je een vraag hebben over mijn methodes, dan ben je meer dan welkom om contact met me op te nemen! Je kunt me vinden op Instagram op @ofbooksandhooks.


----

Madeline van @ofbooksandhooks is een handwerkontwerpster, die graag haar twee passies combineert: haken en boeken! Je kan haar laatste projecten zien op Instagram, en je vindt haar patronen op Etsy


Ribbon - Hobbii

100% Katoen

14,00 €