Maak kennis met TL Yarn Crafts aka Toni Lipsey, de vrolijke influencer achter het nieuwe garen Happy Place. We hebben haar gevraagd naar haar creatieve plezier en liefde voor haken, en we hebben haar ook overgehaald om haar drie beste tips met ons te delen.



Als je van gemakkelijk te begrijpen en eenvoudige haakpatronen houdt, en als je van slimme en praktische ontwerpen houdt, dan heb je waarschijnlijk weleens een ontwerp van TL Yarn Crafts gehaakt.

Toni, de ontwerper, instructeur en schrijver achter TL Yarn Crafts, staat bekend om haar hartverwarmende en speelse benadering van haken. Ze begon in 2013 met bloggen over haken en vanaf dat moment begon haar haakavontuur pas echt.

Tegenwoordig staat ze bekend om haar haakpatronen voor haaksters van alle niveaus, net zoals ze gretig haar kennis, ervaring en favoriete producten deelt op YouTube en Instagram. Ze is een enorme inspiratie voor velen - haaksters, breiers en andere creatievelingen.

We hebben een gesprek gehad met Toni - lees hier mee 👇


1. Kun je ons iets vertellen over het verhaal achter TL Yarn Crafts?

“Voordat TL Yarn Crafts er was, was er een verveelde, werkloze afgestudeerde die op zoek was naar iets om te doen. Ik had net de universiteit verlaten, was getrouwd en naar een nieuwe stad verhuisd. Ik had een hobby nodig om aan te werken tussen het solliciteren door. Ik ging naar de handwerkwinkel en belandde in het garenpad en het voelde als thuiskomen.

Ik schonk mijn projecten aan vrienden en familie totdat ze me beleefd vroegen om te stoppen. Daarna begon mijn handwerkreis pas echt - ik heb bijna 5 jaar handwerkshows gegeven, en haakles gegeven in mijn plaatselijke garenwinkel. TL Yarn Crafts werd een officieel bedrijf toen ik begon met het verkopen van patronen voor de items die ik maakte voor mijn handwerkshows.“


2. Waarom voel je je zo aangetrokken tot haken?

“Haken is voor mij een therapie geworden. Het is een kans om mijn creativiteit te uiten, te experimenteren met nieuwe ideeën en contact te maken met mijn maker-community. Als ik in de weer ben met mijn haakprojecten, kan ik dat uren zijn. Ik liet mijn gedachten afdwalen, waardoor ik leuke ideeën kon bedenken voor mijn persoonlijke en professionele leven.

En als ik met mijn haakwerk de wijde wereld in ga, kom ik in contact met enkele van de meest verbazingwekkende mensen. We vertellen elkaar over onze projecten en passie voor haken, en het helpt meestal om nog diepere gesprekken mogelijk te maken.”



👆 Tip nummer 1 van Toni.


3. Wat is het geheim achter de populariteit van je haakuniversum?

“Ik wou dat ik het wist! Ik denk dat het misschien is hoe ik mijn onbeschaamde liefde voor haken uitdruk en hoe het mijn leven heeft veranderd.

Hoe meer ik met mensen praat, hoe meer ik besef hoe parallel onze levens lopen. Ieder van ons heeft een verhaal over de oorsprong van haken en we blijven elk hoekje en gaatje van het ambacht verkennen. Ik heb ervoor gekozen om het goede, slechte en lelijke van mijn ervaring te documenteren.

Daarnaast geef ik graag les in dit vak en ben ik dankbaar dat ik zoveel aspirant-makers heb bereikt. Een hulpbron zijn voor beginners is een enorm genoegen voor mij.”


4. Wat kenmerkt de patronen van TL Yarn Crafts?

“TLYC-ontwerpen zijn doordacht, eenvoudig en benaderbaar. Ik heb verschillende favoriete steken en technieken waar ik keer op keer naar terugkeer (linnensteek, Tunisch haken, granny squares), maar ik probeer altijd iets onverwachts toe te voegen. Misschien is het een kleurenpalet, een vormgevingstechniek of een gestructureerd element. Mijn patronen zijn laagdrempelig maar ik wil de maker altijd wel een beetje uitdagen.”


👆 Tip nummer 2 van Toni.


5. Waar zoek je inspiratie voor patronen?

“Ik waag me liever buiten de makersgemeenschap om mijn inspiratie voor de ontwerpen te vinden. Ik abonneer me op mode-, architectuur- en cultuurtijdschriften om op de hoogte te blijven van trends. Ik blader door platforms zoals TikTok en YouTube om te zien waar makers in verschillende niches enthousiast van worden om te zien hoe ik kan spelen met nieuwe ideeën binnen de maker-community. Ik heb ook een enorme back-up aan ontwerpideeën waar ik graag in duik als de tijd rijp is.”


6. Hoe ziet jouw ontwerpproces eruit?

“Elk project begint met de inspiratie. Soms is dat een projectidee, en soms is het het garen zelf. Ik laat het garen graag het woord doen - laat het me vertellen wat het wil zijn.

Ik maak veel proeflapjes en maak aantekeningen over de ontwerpelementen die ik wil gebruiken. Ik ben vreselijk in schetsen, maar ik heb meestal een idee van hoe ik wil dat het voltooide stuk eruit komt te zien. Van daaruit schrijf ik zoveel mogelijk van het patroon op voordat ik begin met haken.

Vanaf daar ben ik aan het maken en zal ik het patroon gaandeweg aanpassen. Zodra ik de laatste fase heb bereikt, verfijn ik mijn aantekeningen om er zeker van te zijn dat ik ze begrijp tegen de tijd dat ik het patroon schrijf. Het hele proces kan slechts 3 dagen maar ook zelfs 3 maanden duren.“


7. Heb je favoriete haaktechnieken?

“Absoluut! Ik ben een fan van Tunisch haken – dat zal voor mij nooit uit de mode raken. Ik ben ook helemaal dol op granny squares en granny stripes. Ik speel ook graag met kleur in mijn stukken, dus color blocking en strepen zijn een go-to.”



👆 Tip nummer 3 van Toni.


8. Wat is jouw ervaring met tunisch haken?

"Tunisch haken was voor mij een complete verrassing. Voor 2017 had ik er nog nooit van gehoord. Ik kwam een vrouw tegen die het demonstreerde bij Vogue Knit Live en werd verliefd. Ik ging meteen naar huis om er meer over te leren, maar er was niet veel te zien.

Ik begon een YouTube-kanaal om te delen wat ik wist over de techniek en was verheugd om te zien dat andere mensen ermee aan de slag gingen. Nu lijkt Tunisch haken een blijvertje te zijn in de haaktoolkit.

Wat het zo speciaal maakt, is hoe anders het is dan traditioneel haken en breien. Het is een andere beweging en creëert een andere stof, wat haaksters aanmoedigt om al zijn variaties te proberen.”


9. Wat is je beste tip voor handwerksters die Tunisch haken willen uitproberen?

“Mijn beste tip is om er gewoon voor te gaan. Denk er niet te lang over na. Als je ervaring hebt met breien of haken, zal Tunisch haken waarschijnlijk een koud kunstje voor je zijn. Het gebruikt veel van dezelfde bewegingen en logica van andere garenkunsten, dus het is niet alsof je weer bij af begint.”


10. Vertel ons over Happy Place

“Happy Place is een veelzijdig en uitnodigend garen dat bedoeld is om je mee te nemen naar je ideale stekenparadijs. Het is gemaakt van een heerlijk zachte 50/50 mix van superwash merinowol en katoen, twee natuurlijke vezels die ongelooflijk goed samengaan in talloze projecten en seizoenen.

Het is wasbaar in de machine en wordt geleverd in 20 verschillende tinten, dus het is gemakkelijk om paletten te maken voor alle handwerktechnieken. Elke tint biedt een effen versie en een complementaire melange – verander de sfeer van je projecten door alleen uni, alleen melange te gebruiken, of combineer de twee voor een onverwachte uitkomst.” 



Ben je klaar voor Happy Place?

Bekijk hier de mooie garens:

Happy Place Melange >>

Happy Place Solid >>

Neem ook een kijkje bij de 8 patronen, die Toni heeft ontworpen voor Happy Place.