Stine Hoelgaard is de talentvolle ontwerpster van haak- en breipatronen voor de adventskalender van dit jaar. Hier kun je haar beter leren kennen.



December is niets zonder een kerstkalender! En dit jaar wordt het een speciale 🎄🎁

We werken namelijk samen met Stine Hoelgaard, een bijzonder ervaren en talentvolle ontwerpster! En we kunnen niet wachten tot jullie de vier vakjes van de kalender openen en de mooie projecten zien, die we samen met Stine hebben voorbereid voor jullie 🙊

In deze blogpost kun je Stine beter leren kennen – lees meer over haar favoriete technieken, ontvang tips en ontdek meer over haar kersttradities. Stine licht ook een tipje van de sluier op over de adventskalender van dit jaar!


1. Wat ving destijds jouw interesse voor handwerk?

“Als klein meisje zag ik mijn moeder breien en naaien en toen ik zes was, kreeg ik mijn eerste bollen garen. Ik breide op een kleine week tijd een sjaal in ribbelsteek. Dat was in het midden van de jaren 70, waar de nadruk kwam te liggen op vrije expressie en de kleuren bruin en oranje een hit waren. Mijn volgende project was een boezeroen die bestond uit een heleboel vierkanten in het geel, rood, blauw, oranje en bruin. Mijn moeder naaide hem aan elkaar voor me.

Sindsdien brei ik. Bijna elke dag. Ik breide graag tijdens de pauzes op school en in de middelbare school droeg ik ook mijn eigen creaties.

Na de middelbare school werd ik opgenomen in de Deense snijschool, waar ik kennis maakte met verschillende soorten handwerk: haken, breien met de hand en met een machine, patronen creëren en naaien in stof en huiden. De jaren nadien ontwikkelde ik me enorm en ik begon brei- en haakpatronen te ontwerpen voor weekbladen, magazines en garenbedrijven. Ik heb ook meerdere boeken geschreven en les gegeven op de avondschool, op breifestivals, in garenwinkels en laatst ook tijdens de Deense bachelor textielontwerp." 



Stine heeft deze mooie kussens gecreëerd. Ze heten Lula - Kussen (aan de rechterkant), Laki - Kussen (aan de linkerkant) en Lulo - Kussen (vooraan).


2. Hoe zou jij je ontwerpen beschrijven? Heb je een favoriet ontwerp?

“Ik ontwerp graag iets wat ik zelf wil dragen. Ik probeer er vooral naar te streven dat mijn ontwerpen een of andere vorm van techniek bevatten, maar wel in combinatie met iets heel simpels, bijvoorbeeld tricotsteek. Zo kun je je ook ontspannen, terwijl je breit. 

Mijn favoriete creaties zijn momenteel de trui Vintertern en de kindertrui Minitern. Ze worden allebei gebreid met een klassieke techniek, tweekleurige boordsteek, die vroeger gebruikt werd om ribboorden te breien op de kleurrijke Fair Isle-blouses, die met meerdere kleuren worden gebreid. De „oude” boordsteek wordt hier doorbroken met toeren in tricotsteek, zodat het op vierkanten lijkt. Een mooie mix van eenvoudig en moeilijk, dus.

Het leuke aan die twee ontwerpen is dat je de kleuren kunt combineren en ermee kunt spelen. Zo kun je een heel eigen en uniek model creëren. Het ontwerp moedigt creativiteit aan – en op die ontwerpen ben ik het trotst.”



Matchy matchy! Stines Vintertern - Trui past perfect bij haar Minitern - Kindertrui.


3. Wat zijn jouw favoriete technieken?

“Mijn favoriete haaktechniek is Granny squares. Ik ben er dol op om met restjes te haken en te kijken hoe verschillend de vierkanten blijven, afhankelijk van mijn kleurkeuze en de volgorde.

Mijn favoriete breitechniek is momenteel tweekleurige boordsteek. Ik heb meerdere modellen ontworpen met deze techniek – een trui voor volwassenen, een trui voor kinderen en vijf verschillende kussens.

Ik werk momenteel eigenlijk graag met vierkanten. Mijn Tartan-kussen, waarbij je eerst het kussen breit en daarna de verticale lijnen haakt, vind ik dus ook een leuke techniek! Ik vind het ook fantastisch om strepen te weven op een stuk ribbelsteek om zo vierkanten te creëren.”



Ben je klaar voor een uitdaging? Ga aan de slag met dit mooie Tartan - Kussen met Friends Wool.


Wil je nog andere ontwerpen van Stine zien? Klik hier.


4. Wat zijn je drie beste tips voor andere creatievelingen die dol zijn op garen?

“Mijn eerste tip voor iedereen die graag met garen werkt, is dat ze het gewoon moeten proberen! Iedereen maakt fouten en als dat gebeurt, begin je gewoon opnieuw.

Mijn tweede tip is dat je niet te streng mag zijn voor jezelf als het resultaat niet helemaal perfect is. Ik vind het zelfs goed dat je kunt zien, dat het zelfgemaakt is.

En mijn derde tip is om altijd je haak- en breiwerk bij je te hebben – je weet tenslotte nooit wanneer je het nodig hebt!”


5. Wat voor spannends zit er dit jaar in de adventskalender?

“Dit jaar kunnen alle ontwerpen in de adventskalender ook na kerst worden gebruikt. Het was heel belangrijk voor mij om modellen te ontwerpen en kleuren te gebruiken die niet alleen over kerst gaan, maar die ook nadien kunnen worden gebruikt.”


6. Hoe zou jij het niveau van de adventskalender van dit jaar beschrijven?

“Het niveau ligt tussen beginner en een beetje ervaren. Ervaring met verschillende steken en technieken is een voordeel.”



Een adventskalender maakt december extra magisch! ✨


7. Wat is jouw beste kersttraditie?

“Naar de kelder gaan en onze kunstkerstboom uit de doos halen! Hem in elkaar steken en op zijn voet zetten, er lichtjes in hangen en ze aansteken. Voilà – op minder dan 20 minuten is er kerstsfeer in huis!

De boom versieren duurt natuurlijk wat langer. We versieren hem met mooie en kleurrijke kerstversiering die mijn kinderen al maken sinds ze klein zijn. Ik heb die nog altijd en geniet er ontzettend van om ernaar te kijken in december.”


8. Waarom is een adventskalender een must-have in december?

“Een adventskalender met haak- en breiprojecten is een must-have, omdat het supergezellig is om elke zondag naar iets uit te kijken. Een vakje openen, verrast worden en met plezier aan het project beginnen. En dan heb je iets om te breien of te haken, terwijl je tv kijkt!

Vrolijk kerstfeest!”