Ben jij ook dol op de Japandi-trend? Zeg dan gedag tegen Johanna, de ontwerpster van drie breipatronen in onze komende Japandi-collectie. We hebben haar gevraagd om haar volledige breiverhaal met ons te delen – van het vinden van inspiratie tot het creëren van haar eigen merk.



Als jij net zo verzot bent op kleurrijke en speelse brei-ontwerpen zoals wij, heb je misschien al gehoord van het merk kolibri by johanna. Johanne Böhme is de talentvolle ontwerpster die achter het merk staat en zij heeft een fantastisch universum gecreëerd dat moderne eenvoud met een twist viert. En wij zijn niet de enigen die dol zijn op haar ontwerpen! Johanna heeft meer dan 115.000 volgers op Instagram en heeft dus duidelijk naam gemaakt als briljant ontwerper van patronen. 

We zijn zó blij met onze samenwerking met Johanna en we kunnen niet wachten tot je de drie patronen ziet die zij heeft ontworpen voor de Japandi-collectie. Alle patronen belichamen de Japandi-stijl en vieren eenvoud, structuur en elegante silhouetten. Gebruik de hashtag #KolibribyJohannaxHobbii om ons je fantastische creaties te tonen en inspiratie te vinden.


Psst! De collectie Japandi-patronen zal verkrijgbaar zijn aan het begin van 2024. Begin dus al maar te naaien met kolibri by johanna terwijl je wacht!




1. Kun je wat meer vertellen over je achtergrond op het vlak van handwerk?

“Ik brei al sinds ik kind ben en toen ik mijn eerste op Harry Potter geïnspireerde sjaal breide, was ik verkocht. Mijn grootmoeder leerde me de basistechnieken en ik ontwikkelde mijn vaardigheden door met patronen uit magazines te werken. 

Ik breide vooral sjaals, maar toen ik naar de universiteit ging, begon ik meer en meer kleren te breien, zoals truien en vesten. Daar ligt nu mijn focus wanneer ik knitwear ontwerp.”


2. Wat trekt je aan in het breien en het werken met garen?

“Ik ben dol op vezels en verschillende kleuren. Ik experimenteer graag met verschillende kleurencombinaties en ik maak graag mijn eigen kleren. Het is een bevredigend gevoel als een kledingstuk waar je uren  – of zelfs weken! – aan hebt gewerkt eindelijk klaar is en gedragen kan worden.

Ik ben fan van het duurzame aspect van slow fashion en dat je je eigen kleren kunt maken. Daarom probeer ik altijd garen te kiezen dat uit natuurlijke vezels bestaat, met zo min mogelijk plastic.”


3. Wat is het verhaal achter de naam kolibri by johanna?

“Mijn ontwerpen zijn vooral kleurrijk en ze hebben een speciale ontwerptwist. Daarom heb ik beslist om mijn ontwerpen naar de kolibrie, kolibri in het Duits, te vernoemen. Ik vind dat de kolibrie perfect alle facetten van mijn ontwerprepertoire belichaamt.”



Raoul - Sweater


4. Wat kenmerkt het kolibri by johanna-universum?

“De meeste van mijn patronen zijn relatief eenvoudig om te breien of bevatten stap-voor-stapinstructies of ondersteunend videomateriaal, zodat zelfs beginners een mooi kledingstuk kunnen maken.

Al mijn ontwerpen hebben een speciaal ontwerpelement. Een trui kan bijvoorbeeld binnenstebuiten worden gedragen, een andere heeft verticale lijnen die erop gehaakt zijn en nog een andere heeft ruches op een plek die je niet zou verwachten.”


5. Waar ga jij op zoek naar inspiratie voor je patronen?

“Ik word door veel dingen geïnspireerd! Het garen en de kleuren van het garen zijn een grote bron van inspiratie voor me. Toen ik nog in Berlijn woonde, inspireerden de mensen daar en hun manier van stylen mij ook.

Ik doe voortdurend inspiratie op voor later gebruik. Ik heb bijvoorbeeld een collectie van patronen met kabels en kant waardoor ik me graag zou laten inspireren voor een toekomstige trui of een toekomstig vest. Ik kan ook inspiratie opdoen door iets te zien waar ik dol op ben, maar wat ik niet wil kopen. Dan probeer ik het idee te realiseren door het zelf te maken.

Tot slot word ik geïnspireerd door allerlei gebeurtenissen. Mijn huwelijk inspireerde me bijvoorbeeld om een vlinderdas voor mijn man te maken.”



Paul - Cardigan


6. Hoe ziet jouw ontwerpproces eruit?

“Ik leerde eerst schetsen te maken, omdat ik zoveel ideeën had dat mijn hoofd helemaal vol zat en ik de eerste ideeën vergat. Nu heb ik een klein tekenblok dat ik gebruik om alles te tekenen wat in me opkomt. Soms, als ik mijn tekenblok niet bij me heb, maak ik notities op mijn telefoon of gebruik ik een willekeurig stuk papier om te tekenen wat ik in mijn hoofd heb. Het begin van het proces is altijd slordig, zelfs als ik het ordelijk probeer te doen.

Nadat ik de schets heb gemaakt, begin ik na te denken over het soort garen dat geschikt zou zijn voor het ontwerp dat ik wil maken – en de kleuren kiezen is wat het meeste tijd in beslag neemt. Daarna maak ik een proeflapje en een proefstuk in mijn maat.

Vervolgens schrijf ik het patroon op en pas ik het aan voor de verschillende maten. Ik stuur het naar een heleboel testers die vrijwillig hun tijd en garen ter beschikking stellen en me feedback geven over de pasvorm en de maten van het kledingstuk. Tot slot neem ik een foto van het afgewerkte kledingstuk en is alles klaar om uitgegeven te worden!”


7. Wat zijn momenteel je favoriete breitechnieken?

“Ik heb onlangs het Fair Isle (jacquard) breien ontdekt.”



Edgar - Slipover


8. Wat zijn je top 3 tips voor garenliefhebbers?

“1 – Maak altijd een proeflapje! Vergeet niet om je proeflapje altijd nat te blokken, VOOR je het meet.

2 – Denk niet te veel na over patrooninstructies. De meeste patronen zijn erg intuïtief, vooral bij kantbreien.

3 – Neem altijd eerst een kijkje op Youtube als je een bepaalde techniek niet begrijpt.”


9. Kun je wat meer vertellen over de Japandi-patronen?

“De Japandi-patronen zijn een mix van patronen voor beginners en personen die meer ervaring hebben:

De Raoul-trui is het perfecte patroon voor beginners, aangezien het voor prachtige resultaten zorgt, dankzij het speciale geribbelde patroon op de trui.

Het Paul-vest wordt van boven naar beneden gebreid en is daarom perfect voor ervaren breiers die nieuwe vaardigheden willen leren, zoals het meerderen in raglan, dubbel breien voor de knoopsluiting enzovoort.

De Edgar-slipover wordt ook van boven naar beneden gebreid en is het meest geavanceerde patroon in de collectie. Hier moet je zowel meerderen als minderen, gedraaide steken en niet-gedraaide steken breien, een zoom met zijslipjes en een dubbel gevouwen kraag maken. Maar het resultaat zal absoluut voor voldoening zorgen!”


10. Wat vond je leuk aan het garen dat wordt gebruikt voor de patronen?

“Ik ben dol op Friends Extra Fine Merino in combinatie met Friends Kid Silk! Het is een fantastische en veelzijdige combinatie die geschikt is voor veel patronen. Ik vind de vele mooie kleurenschema's die verkrijgbaar zijn in de Friend-'familie' geweldig.

Ik heb ook Friends Wool in combinatie met Friends Kid Silk gebruikt voor de patronen. Daar zijn ook zoveel mooie kleurenschema's en je bereikt snel resultaat, dankzij de dikkere wol.”


Vind hier alle patronen