Onlangs hadden we het genoegen om te praten met Brendan Girak, ook wel bekend als Knitwits & Yarns. Als je fan bent van zijn Instagram-profiel, ben je waarschijnlijk al verliefd op zijn prachtige collectie mutsen. Nou, spannend nieuws: Brendan heeft zojuist drie gloednieuwe mutspatronen uitgebracht, en ze zijn gratis verkrijgbaar!



Opnieuw praten we met getalenteerde en inspirerende ontwerpers, en deze keer zijn we blij om de getalenteerde en inspirerende Australische ontwerper Brendan Girak in de kijker te zetten. Je kent Brendan misschien als de ‘beanie guy’ van Instagram, waar hij bekend staat om zijn unieke en stijlvolle mutsen, tentoongesteld op zijn account @knitwitsandyarns. Hij heeft er honderden gemaakt, elk met een eigen flair.

Op zoek naar een dosis brei-inspiratie, of misschien een vriendelijk duwtje om de naalden op te pakken? Je bent op de juiste plek! Brendans benadering van breien draait om het omarmen van eenvoud en de vreugde van het creëren. Hij haalt enorme voldoening uit de herhalende, meditatieve aspecten van het breien, waarbij hij net zoveel waarde hecht aan de reis als aan het voltooide stuk.

We hebben het genoegen gehad Brendan acht vragen te stellen over zijn benadering van breien. Blijf op de hoogte – we zijn ervan overtuigd dat zijn filosofie en positiviteit jouw eigen motivatie zullen aanwakkeren!

O, hadden we dit al vermeld? In samenwerking met Hobbii heeft Brendan zojuist 3 gloednieuwe beanie-breipatronen op de Hobbii-website uitgebracht, gratis beschikbaar! Mis deze geweldige patronen niet – download ze nu en start je volgende brei-avontuur! 🧶


1. Wanneer ben je begonnen met breien?

“Ik begon met breien toen ik ongeveer 21 was, dus het is nu bijna 10 jaar geleden. Mijn moeder was aan het breien en ik was geïnteresseerd in wat ze deed, dus leerde ze me uiteindelijk recht en averecht breien. Ze zette de eerste steken op en breide een paar naalden voor mij, en herstelde vervolgens de vele fouten die ik maakte.

Uiteindelijk ging ik naar de plaatselijke garenwinkel en begon te leren hoe ik moest opzetten en mijn eigen fouten kon herstellen. Vanaf dat moment breide ik gewoon mutsen en experimenteerde ik met verschillende maten en technieken.”




2. Wat vind je het leukst aan breien?

“Ik hou van de herhalende bewegingen en het kunnen zien en trots zijn op de dingen die ik met mijn handen kan maken. In het begin was het zeker de moeite waard om te zien welke kledingstukken ik kon maken, maar later op mijn reis heb ik echt genoten van het mentale aspect van breien.

Enkele jaren voordat ik begon met breien, werd bij mij ADHD, angstgevoelens en depressie vastgesteld en ik ontdekte dat breien veel van mijn interne problemen heeft verlicht. Ik geniet ervan dat ik gewoon heb kunnen breien, mijn reis kan delen en vervolgens anderen kan helpen op hun eigen reis.”


3. Waarom mutsen?

“Ik hou van mutsen om een paar redenen. Breien is een langdurig proces en ik denk dat je soms gewoon die snelle klusjes nodig hebt om je productief te voelen. Ze zijn ook makkelijker om patronen voor te ontwerpen en te schrijven.

Truien kosten VEEL tijd om op een punt te komen waarop ik ze graag vrijgeef, terwijl mutsen vrij simplistisch zijn (nu ik zoveel heb geoefend….). Ik vind het ook leuk dat ik met mutsen gemakkelijk nieuwe technieken kan oefenen. Het is geen enorme investering als het ontwerp niet werkt, dus ik heb het gevoel dat ik er gewoon een poging toe kan wagen en hopen dat het werkt.”


4. Wat is je favoriete plek om te breien?

“Ik vind het heel leuk om overal te breien. Buiten breien tijdens de Australische lente en herfst is altijd leuk. Het is over het algemeen zonnig, maar niet overdreven warm.”




5. Wat is je favoriete gereedschap bij breien waar je niet zonder kunt?

“Ik zou waarschijnlijk zeggen mijn rondbreinaalden, stekenboek en sport. Rondbreinaalden hebben echt geholpen om de druk op mijn polsen te verminderen tijdens het breien. Ik vind dat het gewicht veel gelijkmatiger wordt verdeeld. Mijn stekenboeken helpen mij bij het mixen en matchen van verschillende steken bij het maken van nieuwe ontwerpen. Ik heb de meeste steken bekeken, maar op een gegeven dag heb ik misschien het gevoel dat een bepaalde steek perfect zal werken in een nieuw ontwerp. Tenslotte is er sport. Over het algemeen ben ik aan het breien en kijk ik naar een soort sport. Ik denk dat het de perfecte combinatie is en het helpt mijn hersenen betrokken te houden.”


6. Wat zijn momenteel je favoriete breitechnieken of patronen?

“Ik vind het heel leuk om alleen maar recht en averecht te breien. Ik vind het rustgevend om te gaan zitten breien zonder er al te veel over na te denken. Als ik me meer geconcentreerd voel, dan graag een paar simpele 4- of 6-stekenkabels. Ik denk dat deze echt een effectieve uitstraling kunnen geven zonder te moeilijk te zijn.


7. Wat zijn jouw top 3 tips voor handwerksters die beginnen met breien?

1 – KLEINE STAPJES! Als ik les geef in breien, wil ik dat breisters zich uitsluitend concentreren op het breien en het beheersen van deze steek voordat ze verder gaan met de averechte steek. Ik wil dat mensen zich op hun gemak en zelfverzekerd voelen bij het breien.

2 – BEGIN EENVOUDIG! Ik vertel nieuwe breisters altijd dat breien zo eenvoudig of zo moeilijk kan zijn als je wilt.

3 – GENIET VAN HET PROCES! Genieten van het proces is net zo belangrijk als het hebben van een voltooid stuk."




8. Kun je ons iets meer vertellen over de 3 beanie patronen?

“Elk van de ontwerpen die ik heb gemaakt, is geïnspireerd op eerdere mutsen die ik door de jaren heen heb gemaakt. Voordat ik officieel begon met ontwerpen, speelde ik vaak met verschillende steken en veel van deze ontwerpen hadden kleine gebreken of ik was niet blij met het garen dat ik gebruikte. TOT NU!

Elk ontwerp is gemaakt in Hobbii’s Friends Wool, dat het mooie stretchy garen is met een absolute overvloed aan kleuren om uit te kiezen. Het echt perfecte garen voor deze beanies.

De namen van deze mutsen zijn geïnspireerd op verschillende locaties in de Great Southern-regio van West-Australië. Ik ben begin 2023 naar deze regio verhuisd en het leek me een mooie ode om deze mutsen naar de streek te vernoemen.”


De Torbay Beanie

“Net als al deze mutsen is het Torbay Beanie-ontwerp vele jaren geleden ontstaan. Hij was oorspronkelijk gemaakt met een dik garen, wat betekende dat het patroon maar één of twee maten zou hebben. Bij het maken van mutspatronen zorg ik ervoor dat mijn ontwerpen minimaal drie maten kunnen hebben. Dit betekent dat zowel het garen als het patroon zelf precies goed moeten zijn.

Ik hield van het simplistische karakter van het patroon en het idee dat slechts één op de twaalf naalden een kabelnaald was. Ontwerpen die eenvoudig maar uniek zijn, interesseren mij enorm en dat was de motivatie achter deze beanie.”




“Kabelbreisels kunnen vaak als afschrikwekkend worden gezien, maar ik wil laten zien dat een kabelnaald hier en daar met minimale inspanning echt een mooi ontwerp kan opleveren. Hoe zelfverzekerder je bent met eenvoudige kabels, hoe comfortabeler je zult worden bij het aanpakken van moeilijker ontwerpen. Dat is absoluut mijn doel als ontwerper.

Dit was de moeilijkste muts om een naam te geven. Het heeft verschillende natuurlijke elementen zoals watervallen en bomen, maar ik kon geen passende naam vinden. Ik vroeg het aan een vriendin en zij zei dat het haar deed denken aan de asperges die groeien in het stadje Torbay.”



Haal hier het gratis patroon voor de Torbay Beanie!


De Manypeaks Beanie

“Dit kabelmutsontwerp is een van de allereerste die ik ooit heb gemaakt. Ik heb altijd van de originele beanie gehouden en heb hem nu waarschijnlijk acht jaar geleden weggegeven.... Het probleem met het originele ontwerp zat niet in de kabel of de constructie, maar in het garen dat ik gebruikte. Door het iets dikkere garen waren de verschillen tussen elke maat behoorlijk groot, aangezien het ontwerp een herhaling van 16 steken is. Om hier een haalbaar patroon van te maken, moest ik een dunner garen vinden dat nog steeds veel flexibiliteit bevat.”




“Oorspronkelijk hield ik de naalddikte hetzelfde vanaf de boordsteek tot aan de kabel, waardoor een heel nauwsluitende muts voor mijn hoofd ontstond, vooral gezien het aantal steken dat ik opzette. Ik moest meer garen bestellen en de muts opnieuw maken, maar de naaldmaat voor het kabelgedeelte vergroten. Dit leverde een mooi passende muts op die ik heel graag als patroon wilde uitbrengen.

Het patroon is ook geweldig omdat het een herhaling van 6 naalden is, wat betekent dat je met heel weinig moeite de hoogte van je muts kunt vergroten of verkleinen. Het is ook een fantastische manier om kabels te oefenen en te begrijpen hoe kabels zich gedurende een ontwerp ontwikkelen.

Ik heb besloten de muts de Manypeaks Beanie te noemen vanwege de vele pieken die het kabelpatroon creëert. Ik vind het een simpele maar passende naam voor deze beanie en ik kijk er echt naar uit om hem op dezelfde manier te dragen als ik hem ruim acht jaar geleden droeg.”



Haal hier het gratis patroon voor de Manypeaks Beanie!


De Cheynes Beanie

“Het laatste beanie-ontwerp was de Cheynes Beanie. Ik wist eigenlijk tot een paar maanden geleden niet dat Cheynes als ‘chains’ (schakels) werd uitgesproken. Ik vond het absoluut de perfecte naam voor dit schakelstekenontwerp.

Ik denk dat ik het nu al een paar keer heb gezegd, maar ik hou echt van simplistische ontwerpen met een paar unieke elementen die het onderscheid maken. Ik denk dat dit ontwerp niet anders is en dat het een geweldige introductie is in de wereld van kleurwerk. Het ontwerp is fantastisch, want met vier bollen garen kun je twee mutsen maken met tegengestelde kleurenschema’s.”




“Net als bij veel van mijn eerdere experimenten zijn er hier en daar kleine foutjes. Naarmate ik meer vertrouwen kreeg in mijn breiwerk, begon ik een aantal van deze ontwerpen opnieuw te bekijken en ze om te zetten in echte patronen. Een groot deel van de Cheynes Beanie en de originele beanie zijn hetzelfde, maar ik denk dat de kleur van de rand en de kleur vlak voor het patroongedeelte er in het origineel een beetje afwijkend uitzien.

Het Cheynes-ontwerp heeft een consistente kleur door de hele muts, waarbij alleen het patroon verandert. Ik heb het gevoel dat dit de muts een meer afgeronde look geeft, MAAR de kleurplaatsing en keuzes zijn 100% aan jou!

Het mooie van breien is dat er (meestal) een patroon is dat je naar succes leidt, MAAR je kunt proberen de kleuren en de maat naar wens aan te passen. Soms werkt het, soms niet. Het belangrijkste is dat je het hebt geprobeerd en onderweg hopelijk iets hebt geleerd.”



Haal hier het gratis patroon voor de Cheynes Beanie!


Klaar om één van Brendans prachtige mutsen te breien?

Brendan heeft zojuist drie nieuwe beanie-patronen gepubliceerd, die eenvoud met stijl combineren. Deze trendy ontwerpen zijn nu te downloaden op de website van Hobbii. Dus pak je garen, ga comfortabel zitten en kies je favoriete mutspatroon. Laten we gaan breien! 🧶✨