De feestdagen komen eraan en daar hoort weer heel wat kleur bij! Treed de caleidoscopische wereld van Katie Jones binnen! We hebben met Katie gepraat over de inspiratie voor haar vijf gloednieuwe patronen voor kerstdecoratie.



Kerstmis komt eraan en daar hoort natuurlijk weer heel wat decoratie bij. En het liefst kleurrijke, zelfgemaakte decoraties, toch?

Treed de wereld van Katie Jones binnen! 🌈 De naalden klikken als rendierhoven op de daken terwijl Katie echte kerstmagie maakt met haar levendige en fantastische ontwerpen. En om helemaal in die feestelijke sfeer te blijven, heeft Katie samengewerkt met Hobbii om JOU niet een, niet twee, maar wel vijf exclusieve haak- en breipatronen cadeau te doen!

We hebben Katie vragen gesteld over haar kersttradities, het idee achter de vijf Candyland-patronen die ze voor Hobbii heeft gemaakt, en wat zij hoopt te krijgen dit jaar. Bereid je voor, want er staat je een verrassing te wachten! 

Haal je favoriete drankje er dus maar bij, ga gezellig bij het vuur zitten en we treden al zingend de caleidoscopische wereld van Katie binnen! 🧶🎄🎁




1. Wat zijn jouw favoriete kersttradities?

“Mijn favoriete kerstactiviteit is het huis versieren. Ik ga er helemaal voor! Ik maak graag grote, felle en leuke versieringen die ik in het raam hang aan de voorkant van het huis. Ik heb zelfs een reusachtige zuurstok gemaakt van zwemnoodles die we aan de voorkant van het huis hebben gehangen!

De boom versieren is nog een traditie die ik erg belangrijk vind. Ik laat geen enkele tak onversierd! De versiering voor mijn boom is een ware mix. We hebben versiering die we geërfd hebben van familieleden, versiering die ik heb gemaakt en grappige versiering die ik heb gekocht. Het is een felle, gewaagde en kleurrijke mix.

We vieren kerst in ons huis en daarom verander ik het graag in een magisch winterland. Ik vind het zo leuk om lichtjes en engelenhaar op te hangen. Zo verwelkom ik de feestdagen het liefst!


2. Wat was de inspiratie voor je Candyland-patronen?

“Ik wou iets maken dat fel, kleurrijk en leuk was. Ik was altijd al dol op het oude engelenhaar dat in de jaren 50 en 60 werd gebruikt in kerstbomen. Ik wist dus dat ik metallic-elementen wou gebruiken. Ik ben ook dol op Fair Isle en ik vind de oude skitruien met die vintage patronen die iedereen in het gezin kan aantrekken ook fantastisch! Dat was mijn uitgangspunt en dan ben ik op Pinterest op zoek gegaan naar inspiratie.” 

Wil jij een voorproefje van Katies Pinterest Board? Neem dan hier een kijkje!

“Ik ben ook dol op kerstlichtjes en heb al eens een adventdecoratie gemaakt met minipiñatas in de vorm van kerstlichtjes. Ik wou een versie maken met een gelijkaardige vorm, maar die herbruikbaar is, zodat we er elk jaar van kunnen genieten.

Een groot deel van Kerstmis draait bij ons om eten, dus ik probeerde ook wat placemats te maken. Ik vind decoratieve tafels erg leuk en wou iets gelijkaardigs maken, maar dan feestelijker.”



3. Hoe kies je kleuren en garens voor kerstpatronen?

”Ik wou natuurlijk rood gebruiken. Het is kerst, dus ik moest wel rood gebruiken! Maar ik wou een traditioneel kleurenpalet met een twist. Ik ben dol op muntgroen en de combinatie van roze en rood, dus deze kleuren vormden de basis van mijn kleurenpalet. Ik vind dat het mixen van pastelkleuren met felle kleuren een mooi regenboogpalet creëert.

Sommige kleuren koos ik omdat ik ze fantastisch vond toen ik de verschillende garens zag. Ik wou voor felle kleuren gaan, maar ik wou het ook een feestelijke touch geven. Het toevoegen van tweeds, metallics en wat gevarieerde garens zou de kleuren wat meer diepte en warmte geven en zo voor een feestelijk kleurenschema zorgen.


4. Kun je ons wat meer vertellen over de Candyland-patronen? 

“Bij de 'Advent Lights' ging ik voor een felle geblokte kleur, dus ik heb Friends Cotton 8/6 en Friends Cotton 8/8 gebruikt. Om voor wat extra glans te zorgen, heb ik wat metallics toegevoegd. Ik ben dol op de lovertjes van het Party Deluxe-garen. Als ze in een boom met lichtjes hangen, reflecteren ze mooi en zorgen ze voor een prachtige glinster!”



Gratis: download het 'Advent Lights'-patroon HIER.


“Voor de 'Fair Isle Fancy Dining Set' (placemats en bestekzakjes) ging ik op zoek naar garen waarmee je makkelijk kunt breien, om de Fair Isle makkelijker te maken. Ik had ook iets duurzaams nodig dat gewassen kon worden, dus Friends Cotton was een geweldige keuze voor dit ontwerp.

Ik wou wat glitter en diepte toevoegen, zonder het garen te twijnen. Ik vond dat Panettone er dus perfect bij paste. Ik was dol op de combinatie van roze en rood en de aquamix en ik wist dat ik dit alles wou mixen met mijn kleuren. Ik was zelfs zo blij met de combinatie van roze en rood dat het me inspireerde om een alternatief kleurenschema te maken voor de set met alleen maar roze en rood!



Gratis: download het 'Fair Isle Fancy Dining Set'-patroon HIER.


“Voor de 'Mini Napkin Mittens' en de 'Cute Cutlery Stockings' (servetwanten in miniformaat en besteksokken) wou ik ook graag iets gebruiken dat makkelijk gewassen kan worden, zodat het effectief gebruikt kan worden op de kersttafel. Ik koos voor de felle kleuren van het Tweed Dreams – en het was de perfecte match voor de ontwerpen.”



Gratis: download het 'Napkin Mittens'-patroon HIER en dat voor de 'Cute Cutlery Stocking' HIER.


“Voor de Sweet Treat Stocking op ware grootte wou ik een dikker garen gebruiken, omdat die groter is. Ik wou er ook voor zorgen dat het breien hiervan sneller ging en dat het afgewerkte werk iets zwaarder was. De tweedy kleuren, het gewicht en de zachtheid van Tweed Delight waren perfect om voor een warm wintergevoel te zorgen. 

Omwille van zijn donzigheid en glans was Pearly Haze perfect om voor contrast te zorgen in de Fair Isle en als aanvulling voor het donzige tweed.



Gratis: download het 'Sweet Treat Stocking'-patroon HIER.


5. Welke technieken worden er gebruikt bij de haakpatronen?

“De haakpatronen worden allemaal in het rond gehaakt. Voor de 'Advent Lights' wordt er een dichte steek gebruikt om voor een sterke stof te zorgen. Hier worden dus vasten gebruikt, die zowel in het rond als in spiraal worden gehaakt.

De 'Mini Mittens' en 'Cutlery Stockings' hebben een mix van steken voor een gestreept effect. Hier worden o.a. stokjes in verschillende vormen gebruikt om de granny-steek, V-steek, bobbels en boorden te maken.”


6. Welke technieken worden er gebruikt bij de breipatronen?

“De breipatronen gebruiken allebei de Fair Isle-techniek, waarbij er tegelijkertijd met twee kleuren wordt gewerkt in een rij om een grafisch patroon te vormen. De sok wordt plat gebreid, met voorgevormde delen die aan elkaar vast worden gemaakt om de teen en hiel te vormen. Op die manier creëer je de sok als één lang stuk dat later doormidden wordt gevouwen en aan elkaar vast wordt gemaakt. 

Dankzij deze aanpak is het minder complex om in het rond te werken. Het creëert bovendien de ontwerpdetails van de voorste en achterste Fair Isle-strepen. De placemats hebben een erg makkelijke vorm, waardoor ze perfect zijn als eerste Fair Isle-project!”




7. Wat zijn je beste tips voor zij die voor het eerst gaan werken met de Fair Isle-techniek?

“Mijn top 3 voor Fair Isle is:

1 – Brei met lange naalden en let op je stekenverhouding. Op die manier kun je je project volledig rekken, waardoor je het project niet verknoeit. Het is erg belangrijk dat je dezelfde stekenverhouding hebt en niet te hard aan je garen trekt. Maak er een gewoonte van om na elke rij je werk even plat te leggen om alles te controleren. Als je een stukje te strak hebt gebreid, kun je dit oplossen door je steken wat losser te maken.

2 – Beheer je volgdraden op een verstandige manier. Laat je volgdraden – de draden aan de achterkant waarmee je niet aan het werk bent – niet te lang worden. Twijn je garens voor elke 3-4 steken aan de achterkant bij langere patronen. Let op bij de stukken met harten bij de Fair Isle Fancy-placemats en de 'Sweet Treat'-sok. Als je je garens twijnt aan de achterkant, zet je ze vast wanneer je je volgende steek breit.

3 – Twijn op een verstandige manier. Twijn je garens in één richting op een rechte rij en in de omgekeerde richting op een averechtse rij wanneer je met twee garens werkt. Deze aanpak voorkomt dat je garens te veel in elkaar vast komen te zitten. 


8. Wat hoop jij dit jaar terug te vinden in je kerstsok?

“Het is misschien wat te lang voor een sok, maar als iemand die vooral op de bank werkt, vind ik de grote, ronde kussens die ik heb gezien wel erg interessant. Ze zijn ontworpen om er je armen op te laten rusten wanneer je breit of haakt, waardoor je een betere houding aanneemt. Dat staat absoluut op mijn verlanglijstje!” 


Wil je een van de kussens waar Katie het over heeft toevoegen aan je verlanglijstje? Bekijk dan zeker ons Haakkussen Deluxe.


Download Katies Candyland-patronen hier