Katie Jones is de ontwerper achter de patronen in de Hobbii #NoShadesOfGreyMAL. We vroegen Katie naar haar passie voor haken en breien, hoe ze te werk gaat bij het ontwerpen en wat haar lievelingskleur is.


Houd jij ook van breien en haken met alle kleuren van de regenboog? En het liefst allemaal tegelijk in hetzelfde project? Dan is het tijd dat je kennis maakt met de Britse patroonontwerper Katie Jones!

Katie heeft een lang en geweldig CV dat 7 jaar universiteit omvat, een stand op de London Fashion Week, haar eigen merk (dat ze samen met haar moeder Annie runt) en een splinternieuw boek Hip to Be Square, een ode aan de Granny Square.

Katie heeft een grote liefde voor kleur die expliciet aanwezig is in haar unieke en uitbundige garenkeuze. Daarom, de #NoShadesOfGreyMAL is echt een match made in heaven! Hobbii + Katie Jones = ❤️🌈🧶

We spraken overal over met Katie - en vroegen nog een beetje extra! 👇

Psst! Lees verder voor Katie’s top 3 tips voor breien en haken.


👆 ”Het is een te gekke, wollige knutselreis geweest, en ik ben super enthousiast dat de Hobbii Make-Along het volgende avontuur is!”

1. Wanneer kreeg je interesse in breien en haken?

“Ik was een creatief kind, en mijn beide oma’s breiden en haakten. Ook mijn opa was een zeer goede breier.

Ik ben uit mezelf begonnen met breien. Ik hield ervan dat ik elk aspect van het patroon kon aanpassen. Ik ben eigenlijk gewoon een echte control freak, haha! Het eindigde ermee dat ik naar de universiteit ging om Fashion Design Knitwear te studeren en dat gedurende 7 jaar!

Op de universiteit, breide ik voornamelijk en pas in het 3e jaar werd ik verliefd op haken.Ik werkte voor een ontwerper in Londen en heb uren op de breimachine doorgebracht. Ik wilde met mijn werk niet de hele tijd in dezelfde houding zitten dus begon ik meer te haken en toen ik eenmaal begon kon ik niet meer stoppen!”

2. Wat is je professionele achtergrond?

“Haken werd toen mijn specialisme en ik werkte als showpiece ontwerper en maker, wat in feite betekent dat ik op maat gemaakte haakprojecten maakte voor verschillende modemerken.

Nadat ik was afgestudeerd, miste ik het creatieve proces, dus begon ik te werken aan het upcyclen van bestaande truien. Ik was uitgenodigd om tijdens de London Fashion week op het duurzaamheidsplein te staan. Veel mensen zagen uiteindelijk de collectie en dat komt volgens mij doordat mijn stand bij de gratis koffie stond, haha! Van daaruit begon het als een sneeuwbaleffect en mijn kleine idee om een paar truien te verkopen werd een modemerk!

Duurzame mode begon net populairder te worden. Mijn merk gebruikte overtollige restmaterialen en ik vond het een geweldig idee om van niets iets moois te maken.

Mijn kleine bedrijf groeide, maar het betekende dat ik minder kon maken en een meer administratieve rol had. Ik miste de creatieve gemeenschap.

Ik begon met geven van workshops en vond mijn liefde voor handwerken weer terug. In 2018 veranderde ik mijn merk in MIY, Make It Yourself.”


👆 Katie runt haar merk samen met haar moeder, Annie.

3. Hoe wilde je anderen inspireren?

“Ik wilde mensen laten zien hoe ze zelf projecten kunnen maken, in plaats van het kant-en-klaar te kopen. Dus koos ik ervoor om mijn ontwerpen meer openbaar te maken - en niet alleen te beperken tot luxe kant-en-klare stukken - en het betekende dat zoveel meer mensen zich ermee konden verbinden.

Ze konden de ontwerpen zelf maken, perfect voor hoe ze ze wilden, de juiste maat kiezen, het perfecte kleurenpalet en hun favoriete vezels en garen!

Als ontwerper was dit zo bevrijdend. Ik kon genieten van het proces en deel uitmaken van een geweldige online creatieve gemeenschap! Platforms zoals Instagram hebben me in staat gesteld mijn werk aan een veel breder publiek te laten zien en in contact te komen met zoveel makers.

Het is een wild, wollig knutselavontuur geweest en ik ben erg enthousiast dat deze Hobbii Make-Along het volgende avontuur wordt!”

4. Hoe ziet het ontwerpproces eruit van idee tot afgerond project?

“Ik begin altijd met research en het maken van moodboards. Als ik een los idee heb, wil ik in die wereld duiken. Maar ik begin nooit met een vaststaand idee.

Ik word aangetrokken door kleuren en patronen en ik verzamel graag afbeeldingen uit kunstenaarsboeken, tentoonstellingen en Pinterest. Ik probeer te vermijden om naar haakontwerpen te kijken, zodat ik iets nieuws kan creëren.

Als ik een los idee heb, heb ik de neiging om met garens te spelen en te zien wat ik bedenk. Na een paar voorbeelden ga ik spelen met ontwerpen. Ik werk graag op deze manier terwijl het ontwerp evolueert en verandert.”


👆 Katie's thuisstudio is kleurrijk en gevuld met garen, naalden, haaknaalden en afbeeldingen ter inspiratie. Op deze foto kun je misschien enkele Hobbii-garens zien! 👀

5. Waar haalde je de inspiratie voor #NoShadesOfGreyMAL?

“De ontwerpen voor de Hobbii Make-Along waren bijzonder interessant om aan te werken, aangezien ik een breipatroon en een haakpatroon moest bedenken met een soortgelijk eindresultaat. Ik hield van de uitdaging om één stuk te ontwerpen en uit te zoeken hoe het zowel in breiwerk als in haakwerk kon slagen.

Voor dit specifieke project ging ik naar de Kaffe Fassett Quilt-tentoonstelling in het Fashion and Textile Museum in Londen en dit heeft mijn ideeën écht aangewakkerd! Ik ben ook dol op de hergebruikte quiltjassen die trending zijn geweest en ik wilde dit als idee onderzoeken.’’

Meedoen aan de Make-Along? Lees hier meer.

6. Wat kenmerkt jouw haak- en breiwereld?

“Kleur!

Kleuren en patronen zijn mijn ‘big loves’ en ik denk dat dat prominent aanwezig is in mijn werk. Ik wil gewoon dat mijn wollen wereld vrolijkheid brengt!

Ik hou ook van hoe veel kleine elementen in één project kunnen samenkomen. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot Granny Squares en vorig jaar publiceerde ik een boek genaamd Hip to Be Square.”

7. Hoe kies en voeg je kleuren samen in je projecten? 

“Ik zoek kleurenpaletten in de kunst. Het is een geweldige plek om te zien hoe de kleuren samenwerken. Dan transformeer ik het in stof.

Een tutor vertelde me ooit dat een goed kleurenpalet bestaat uit drie kleuren die je mooi vindt en één kleur die je normaal nooit zou kiezen om bij de andere te passen. Dit is een regel die ik vrij vaak gebruik om interessante mixen te krijgen.”

8. Heb je een favoriete kleur?

“Mijn probleem is dat ik van alle kleuren hou en dat ik het moeilijk vind om te beperken! Ik hield van dit project omdat ik er zoveel moest gebruiken.

Dat gezegd hebbende, ik ben een roze persoon. Op de universiteit hield ik zoveel van roze dat mijn tutor me verbood het te gebruiken!”


👆 “Mijn probleem is dat ik van alle kleuren hou en dat ik het moeilijk vind om te beperken!”

9. Brei of haak je liever? Als je kunt kiezen!

“Als je naar mijn Instagram Account en website katiejonesknit kijkt, ben ik nu meestal veel meer een haakster.

Ik ben nogal nonchalant en ik denk dat haken meer vergevingsgezind kan zijn dan breien. Ik ben ook gewoon een stuk sneller in haken en ik ben een ongeduldige maker.

Ik word echter ontspannen van breien, omdat het me dwingt om te vertragen. Ik heb er echt van genoten om weer met breien bezig te zijn!”

10. Wat is je top 3 van tips en tricks voor breisters en haaksters?

Tip 1: Ik hou ervan om tussen kleuren te wisselen, maar ik haat het om draadjes weg te werken! Probeer tijdens het haken de uiteinden te verbergen door er zoveel mogelijk in de steken te vangen. Zorg er bij het breien voor dat je de uiteinden tijdens het breien wegwerkt of gebruik de uiteinden om het werk vast te naaien. Mijn truc is om een ‘latch hook’ te gebruiken, wat in feite een breimachinenaald is waarmee je je uiteinden erin kunt weven. Je kunt ook - als je een hekel hebt aan het wegwerken van draadjes zoals ik - gewoon alle draadjes aan de binnenkant van het stuk laten hangen als ze toch niet zichtbaar zijn.

Tip 2: Wees niet bang voor een ontwerp of patroon! Als je dat project wilt maken, probeer het gewoon! Soms ziet een project er ingewikkeld uit, maar lees gewoon het patroon door, bekijk een instructievideo en probeer het, en je zult jezelf verbazen!

Tip 3: Proeflapje, proeflapje, proeflapje! Sla dit deel niet over wanneer je een project maakt, vooral bij een kledingstuk. Het is een stuk makkelijker om je haaknaald of breinaalden te wisselen dan je stekenverhouding aan te passen. Dus als je proeflapje niet goed is, verander dan je maat breinaalden of haaknaald in plaats van losser of strakker te breien of te haken. Het is ook goed om je spanning en project te blijven controleren terwijl je werkt.”

Wil je deelnemen aan de #NoShadesOfGrey Mystery Make-Along?

Heb jij ook zo'n zin om samen met Katie Jones een kleurrijk mystery project te breien of te haken? Wij wel!! Doe mee met de Mystery Make-Along #NoShadesOfGreyMAL.

Psst! Het project is een vest (en dat is alles wat we zeggen!) 😉

Katie heeft niet één, maar twee (verrassend veel op elkaar lijkende!) ontwerpen gemaakt - een voor breiers en een voor haaksters. Vanaf 9 februari kun je de kit kopen. Koop hier je kit >>

Meld je hier aan voor de Make-Along.

Wil je meer weten voor je een beslissing neemt? Lees hier Meer over de Make-Along.